Címkék: 7-es sorozat | BMW Individual | Értékesítés és marketing | Kulturális ügyek

2016. szeptember 09. péntek, 09:33

 

A tizenkettedik BMW Art Car modell dél-afrikai alkotója ezúttal a BMW vadonatúj luxuslimuzinjának utasterébe készített hamisítatlanul egyedülálló dizájn-installációt.

Huszonöt évvel ezelőtt a dél-afrikai Esther Mahlangu volt az első művésznő, aki kreatív motívumaival egy BMW 525i limuzint varázsolhatott egyedivé: a karosszéria egészét a Ndebele törzs alkotásaira jellemző élénk színek és minták díszítették, a modell így az ikonikus BMW Art Cars kollekció tizenkettedik „guruló műalkotásaként” a bajor gyártó különlegességeinek csarnokában is helyet kapott. Esther Mahlangu és a BMW most második alkalommal is összefogott, hogy ezúttal a vadonatúj 7-es sorozat egy tagját álmodják újra: a dél-afrikai művész a BMW Individual részleggel szoros együttműködésben festette fel jellegzetes motívumait a luxuslimuzin utasterében található valódi fabetétekre.

bmw-individual-7-tervezo

A folyamatot a BMW Individual szakemberei készítették elő, majd felügyelték és véglegesítették. Az egyedi festés előtt a bajor gyártó különleges részlegének mesterei speciális, fehér színű fából formálták ki a művésznek átadott betéteket, majd korszerű felületkezelési és lakkozási eljárásokkal biztosították Esther Mahlangu munkájának tartósságát. Az egyedülálló dizájn-installációt rejtő 7-es BMW-t a bajor gyártó első ízben október 5-9. között, a London belvárosában elterülő Regent’s Parkban megrendezendő Frieze London művészeti kiállításon gurítja ki a nagyközönség elé, majd a rendhagyó tárlat végeztével a modellt online aukción árverezik el. A bevételt a gyermekek fejlődését támogató „The Art Room” jótékony művészeti projektnek adományozza a gyártó.

„A festés az életem, az ihlet a véremben van. Az alapokat édesanyámtól és nagymamámtól tanultam meg, majd idővel a motívumok és a színek is változtak. Megannyi felületre és tárgyra festettem már, és még mindig szeretem csinálni” – mesélte a 81 éves művész. „Huszonöt évvel ezelőtt a BMW-nél alkalmazott mintáim hagyományt teremtettek, így amikor a BMW elküldte nekem az alkatrészeket, már tudtam, hogy mit fogok alkotni. Már alig vártam, hogy nekikezdhessek! Először a kisebb elemeket festettem meg, hogy érezzem a felületet, s ezután már a nagyobb panelek is könnyedén mentek” – folytatta Esther Mahlangu. „Alkotásaimnak köszönhetően rengeteg helyre eljutottam, sok mindent láttam a világból, és noha számtalan falat kifestettem már és munkáim a világ legnagyobb múzeumaiban állnak, én továbbra is a dél-afrikai Mpumalanga-ban született Esther Mahlangu vagyok. Örömteli szívvel fogadtam a BMW újabb felkérését” – tette hozzá.

 

belteri-elemek

 

„A Frieze és a Frieze Masters projektekkel ápolt hosszú távú partnerségünk részeként most először egyesítettük kulturális szerepvállalásunkat a BMW Individual részleg munkásságával” – fogalmazott Dr. Ian Robertson, a BMW AG igazgatótanácsának tagja. „Nagy örömömre szolgál, hogy ismét együtt dolgozhattunk Esther Mahlangu-val, aki egy kivételes művész és akire nagyon jól emlékszem a Dél-Afrikában töltött éveimből. A BMW Individual és a BMW Group dizájnrészlegének szakértőivel együttműködve Esther egy páratlanul egyedi műalkotást készített: a BMW Individual 7-es sorozat eme képviselője a technológiai szaktudás és a Ndebele törzs művészetének exkluzív összefonódását szimbolizálja” – mondta Dr. Ian Robertson.

Az Esther Mahlangu kézjegyével ellátott BMW Individual 7-es sorozat egy hosszított tengelytávolságú, jobbkormányos BMW 740Li modell, amelyet a BMW Individual részleg átfogó felszereltségi különlegességeivel és egyedülálló funkcióival vérteztek fel. A fejedelmi luxuslimuzin eleganciáját a BMW Individual 20 coll méretű, 649 I küllő-dizájnú könnyűfém keréktárcsái és a BMW Individual fényes ezüstmetál karosszéria-fényezése nyomatékosítja.

 

elemek-elhelyezese-2

 

Az utastérben szinte minden felületet a BMW Individual finomszemcsés, fekete kontraszttal árnyalt füstös fehér Merino bőrkárpitozása borít, amely a kézzel szőtt bélésekkel és az egyedi varrásmintákkal az elérhető legmagasabb minőségű bőrözés a BMW-nél. A finom bőrborítás különlegességét az anyag természetes érintése és látványa fokozza. A finomszemcsés Merino bőrkárpitozás nem csupán az ülések háttámláira, ülőfelületeire, kartámláira, oldalaira és hátoldalaira terjed ki, de a fejtámlákra, a műszerfal alsó és felső részére, az ajtókárpitokra és a B-oszlopokra is. A BMW Individual bőrkormány karimájának belső fele fényes zongoralakk-fekete betéteket kapott, az exkluzív hangulatot pedig a füstös fehér Alcantara tetőkárpit teszi teljessé.

A tekintélyes BMW 740Li modell meghajtásáról egy nagyteljesítményű soros hathengeres benzinmotor gondoskodik, BMW TwinPower Turbo technológiával, 240 kW / 326 lóerő maximális teljesítménnyel és 450 Nm csúcsnyomatékkal (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 6,8 – 7,0 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 159 – 164 gramm / km)*. A sportos luxuslimuzin 5,6 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebességét pedig az elektronika 250 km/óránál szabályozza. A BMW 740Li modellben egy nyolcsebességes Steptronic automataváltó dolgozik, miközben a típus a szegmens legalacsonyabb sajáttömeg-mutatójával büszkélkedhet.

 

elemek-elhelyezese

 

Világpremier a Frieze London művészeti kiállításon

Az Esther Mahlangu kézjegyét viselő BMW Individual 7-es sorozatot a bajor gyártó a Frieze London művészeti kiállításon felállított „BMW Lounge” komfortszobában leplezi le, amelyet közvetlenül a „Frieze Előadóterem” mellett állítanak fel. A komfortszobában Esther Mahlangu néhány korábbi alkotása enged majd betekintést a dél-afrikai művész kreatív munkásságába.

Az egyedülálló 7-es BMW-t szeptember 5-én online aukcióra bocsátotta a gyártó. Az érdeklődők a https://www.bmw.co.uk/7seriesauction weboldalon, az október 5-9. között megrendezendő tárlat ideje alatt pedig a „BMW Lounge” komfortszobában is licitálhatnak a különleges járműre, amelyet végül a legmagasabb összeget kínáló licitáló vihet haza a Frieze London művészeti kiállításról. A BMW és a Frieze közös döntése alapján a bajor gyártó az aukció teljes bevételét a „The Art Room” elnevezésű jótékony projektnek adományozza, amely művészeti alkotásokon keresztül segíti az öt és tizenhat év közötti gyermekek és fiatalok fejlődését. A Frieze London művészeti kiállítás ideje alatt a BMW egy művészeti beszélgetést is tető alá hoz a brit fővárosban, ahol Esther Mahlangu és Christopher Spring, a londoni British Museum kortárs művészetekkel, valamint kelet- és dél-afrikai művészetekkel foglalkozó kurátora a dél-afrikai művészet témáját boncolgatva ad átfogóbb képet a művésznő kreatív munkásságáról.

bmw-individual-7-belter

Esther Mahlangu művészete az évszázados hagyományokban gyökerezik

Esther Mahlangu 1935-ben, a dél-afrikai Mpumalanga tartomány északkeleti csücskében található Middelburg nevű kisvárosban látta meg a napvilágot, a Ndebele törzs tagjaként. Édesanyja és nagymamája tanításaiból már tízéves korára elsajátította a festés művészetének alapjait.

A Ndebele törzs immáron több évszázadra visszatekintő hagyományai szerint a nők részletes mintákkal és grafikai motívumokkal festik ki házaikat, hogy ezen szimbólumokkal állítsanak emléket a közösségen belüli legfontosabb eseményeknek, így például az esküvőknek és a személyes ünnepeknek. Esther Mahlangu az idők során képeken, edényeken és szőnyegeken is megjelenítette a házfalakra festett különleges dekorációkat, amelyek a rendhagyó formákra és felületekre kerülve újabb és újabb értelmet nyertek. A 81 éves alkotó több évtizedes munkássága során a művészet a hétköznapi élet legkülönfélébb eszközein jelent meg.

bmw-individual-7-auto

Valóra váltott álmok a BMW Individual részlegnél

A BMW Individual részleg dizájnerei, tervezői és szakemberei a bajor gyártó ügyfeleinek négy keréken elképzelt legmerészebb álmait is valóra váltják. A különleges divízió ráadásul leendő ügyfeleinek egy speciális BMW Individual Kollekcióval is kedveskedik, amely minden egyes BMW modell számára típus-specifikus felszereltségi és funkcionális opciókat kínál, az exkluzív karosszéria-fényezésektől kezdve (köztük a selymesen matt BMW Individual Frozen fényezésekkel), a prémium minőségű bőrözési megoldásokon át, egészen a rendkívüli utastér-kialakítási és –felszereltségi lehetőségekig. Amennyiben azonban a BMW ügyfele még egyedibb autóra vágyik, a BMW Individual kivételes szaktudással megáldott alkotói aprólékos részletességgel megtervezik és mérnöki pontossággal elkészítik a megálmodott karosszéria-, illetve utastér-kialakítást. A végeredmény minden esetben egy hamisítatlanul egyedülálló luxusautó, amely tulajdonosa összetéveszthetetlen karakterét tükrözi. Hogy minden elképzelhető négykerekű álmot valóra váltson, a BMW Individual a lehetőségek gyakorlatilag végtelen tárházát kínálja, összesen száznál is több speciális, akril, matt és metálfényezéssel.

A BMW Individual az utastér-kialakítás terén megszámlálhatatlan lehetőséget kínál ügyfeleinek. Az utastér-betétek, a küszöblécek, a fejtámlák és a napellenzők monogramokkal vagy logókkal való díszítése csak egy példa a megannyi személyre szabhatósági opció közül. A BMW Individual részleg szakemberei ráadásul kérésre az ügyfél által kívánt legkülönfélébb anyagokat is képesek beépíteni a járműbe, s mint ilyen, a bajor gyártó különleges divíziójánál dolgozó dizájnerek, tervezők és szakemberek bőséges szaktudással és szakmai tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen megálmodott felszereltségi és funkcionális opciót valóra váltsanak. Az így elkészült luxusautók pedig azon túl, hogy világszerte egyedülállóak, a BMW Individual részleg kivételes szaktudásának és vezérelvének megtestesítői is: ügyfélközpontúság a legmagasabb szinten.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER