2013. július 12. péntek, 08:25

 

2011 és 2013 között a BMW Guggenheim Laboratórium három kontinens makropoliszában tűnt fel pár hónapra, hogy innovatív szerkezetének izgalmas tereiben a nagyvárosi élet kihívásait és az ezekre adandó újszerű válaszokat fogalmazzák meg kutatók, építészek, formatervezők és művészek.

bmw-kiallitas

A BMW csoport és a Guggenheim Alapítvány közös projektjében a japán építészek által tervezett, majdnem 5000 m2 alapterületű építményt New Yorkban, Berlinben és Mumbaiban állítoták fel. A különleges, utazó építménybe hívták össze a helyi ambiciózus gondolkodókat, hogy műhelymunkák, nyilvános viták, előadások, hivatalos és nem hivatalos összejövetelek keretében oszthassák meg egymással és a várossal az urbánus élet fontos témáival kapcsolatos ötleteiket és megoldásaikat. A mozgó kutató műhely így olyan fórummá válhatott, amely amerikai, európai és ázsiai szemszögből is vizsgálva a nagyvárosi élet körülményeit, szembesíthette és alakíthatta a városfejlesztésről kialakult különböző elképzeléseket, és új megvilágításba helyezte a városokról kialakult gondolatokat.

bmw-epiteszet


A két éven át tartó világkörüli turnén felmerült főbb témák és gondolatok összefoglalásaként a szervezők kiállítást állítanak össze „A város, ahol élünk: a BMW Guggenheim Laboratórium 100 városújítási irányzata” címmel, amely október 11-étől lesz látható a New York-i Guggenheim Múzeumban.

„Múzeumunk nagyon büszke a BMW Guggenheim Laboratórium rendkívüli eredményeire, valamint a számtalan újító ötletre és beszélgetésre, amelyeket kiváltott” – mondta Richard Armstrong, a Solomon R. Guggenheim Alapítvány és Múzeum igazgatója. „A BMW csoport támogatásának és együttműködésének köszönhetően életre hívott BMW Guggenheim Laboratórium lehetővé tette számunkra, hogy kitörjünk a falaink közül és messzire jussunk, egészen a városok szívébe, átfogóan és hosszasan vizsgálva a nagyvárosi életet. A kezdeményezés lelkes rajongók tízezreit vonzotta a helyszínekre és online egyaránt, az ENSZ pedig példaértékűnek ítélte az utazó laboratórium munkáját. Ezzel a különleges kiállítással a BMW Guggenheim Laboratórium elmúlt két esztendejét és a rengeteg megszerzett tapasztalatot ünnepeljük, világhírű közreműködő partnereinknek köszönhetően egy teljesen új megvilágításban ” – tette hozzá.

bmw-kiallitohaz

A kiállítás a 100 városújítási irányzat: a BMW Guggenheim Laboratórium ötletgyűjteménye száz kulcspontját mutatja be, egytől egyig nemzetközileg elismert építészek, tudósok, tervezők és művészek illusztrálásával, akik a BMW Guggenheim Laboratórium programjaiban és munkáiban is részt vettek. A kiállítás egy exkluzív, digitális installációban mutatja a legfőbb irányzatokat, rajzok, skiccek, kisvideók és látványtervek segítségével.

„Izgatottak vagyunk, hogy új távlatokat nyithatunk feltörekvő tehetségek és elismert szakemberek segítségével, akik újragondolják és átformálják a városi környezetet szerte a világon. A BMW Guggenheim Laboratórium ezzel a kiállítással tér vissza New Yorkba, mi pedig továbbra is számítunk az emberek részvételére, akik a globális beszélgetésünkbe bekapcsolódva megoszthatják velünk tapasztalataikat és véleményeiket a városokról, illetve azok jövőjéről” – mondta Maria Nicanor, a BMW Guggenheim Laboratórium kurátora.

A kiállítást számos nyilvános program is kíséri majd, amelyek természetesen az építészetről, a városiasodásról, valamint az emberek és a városok egymásra gyakorolt hatásairól szólnak majd.

A BMW Guggenheim Laboratórium New Yorkban, Berlinben és Mumbai-ban szerzett tapasztalataival, tanulságaival, illetve ötleteivel foglalkozó beszámolók és értekezések hosszú sora elérhető a laboratórium hivatalos blogján, a Lab | Log blogon (http://blog.bmwguggenheimlab.org/).

A kiállítás zárultával a BMW Guggenheim Laboratórium világkörüli turnéja is véget ér.

mozgo-laboratorium

BMW Guggenheim Laboratórium
A Solomon R. Guggenheim Alapítvány és a BMW csoport közös kezdeményezése, a BMW Guggenheim Laboratórium világkörüli turnéjának első állomása New York volt (2011. augusztus 3. és október 16. között), ahol „A kényelemmel szemben” témára összpontosítva elsősorban azt vizsgálták, hogyan tehető kényelmesebbé a nagyvárosi emberek élete. Az utazó laboratórium második állomásán, Berlinben (2012. június 15. és július 29. között) a laboratórium kutatói a „Gyártás” témakörben arra keresték a választ, hogy miként formálja a nagyvárosokat a lakosság. A BMW Guggenheim Laboratórium harmadik állomása Mumbai volt (2012. december 9. és 2013. január 20. között), ahol több helyszínen tanulmányozták a „Magánélet” témakörébe tartozó és a közterületekkel kapcsolatos kérdéseket. Az utazó laboratórium 500-nál is több nyilvános programját, bemutatóját, előadását, kutatásait és városi rendezvényeit több mint 160 országból kísérték figyelemmel a világ minden pontjáról, a helyszíneken, valamint az interneten keresztül. A BMW Guggenheim Laboratórium kurátora Maria Nicanor, a Solomon R. Guggenheim Múzeum kurátorhelyettese.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER