2013. szeptember 20. péntek, 17:58

 

Elindult a tisztán elektromos hajtású BMW i3 sorozatgyártása Lipcsében. A BMW i3-ban felhasznált innovatív anyagokkal és a gyártási folyamat fázisainak környezetbarát megvalósításával magas szintet értek el: az i3 gyártásakor az általában szükséges energiamennyiség felét használják csak fel, míg vízből a szokásosnál több mint 70 százalékkal fogyasztanak kevesebbet, elsősorban az acél és alumíniumelemek hagyományos fényező eljárásának megszüntetésével.

A lipcsei gyárban a BMW i modellek gyártásához szükséges összes energiát egy külön erre a célra épített szélerőműből nyerik. Hasonlóképpen, a szénszálas erősítésű műanyag amerikai gyártásához szükséges energiát teljes egészében egy vízerőműből nyeri ki a BMW csoport.
A mostani az első alkalom az autógyártás történetében, amikor egy autógyártó a sorozatgyártás során és nagy mennyiségben használ fel szénszálas erősítésű műanyagot. A BMW i3 karosszériája gyakorlatilag teljes egészében ebből a rendkívül könnyű, mégis hihetetlenül erős és tartós anyagból készül, ellensúlyozva ezzel az elektromos hajtáslánc működéséhez elengedhetetlen plusz akkumulátorok többletsúlyát.




A BMW i3 sorozatgyártása Szászország miniszterelnöke, Stanislaw Tillich, Lipcse polgármestere, Burkhard Jung, valamint a BMW gyártásért felelős igazgatósági tagja, Harald Krüger jelenlétében indult be. A gyártósorról legurult első példány az egyik legnépszerűbb európai maratoni futóverseny, a BMW által támogatott Berlin Marathon felvezető autója lesz szeptember végén, és amit a német maratonfutó, Jan Fitschen vehetett át. A tulajdonosok az első prémium kategóriájú elektromos autókat Európa egyes országaiban már novemberben megkapják, míg az Egyesült Államokba és  Kínába 2014 elején érkeznek meg az első BMW i3 modellek.

„Ma vállalatunk egy újabb mérföldkövéhez érkeztünk” - mondta Harald Krüger a BMW i3 sorozatgyártásának beindítása kapcsán. „A BMW i3-mal történelmet írunk, hiszen azon túl, hogy az első szériagyártású elektromos autónk, az úttörő technológiáknak és folyamatoknak köszönhetően alapjaiban fogalmazzuk újra a fenntartható egyéni közlekedés jelentését” – tette hozzá Krüger.




A BMW csoport az innovatív BMW i3 sorozatgyártásának beindításához mintegy 400 millió eurót fektetett be lipcsei üzemének bővítésébe és gépesítésébe. Az i3 kulcsfontosságú alkatrészeit a BMW csoport gyáraiban és partnercégeinek üzemeiben gyártják: az egyesült államokbeli Moses Lake-ben, valamint a németországi Wackersdorfban, Landshutban és Dingolfingban.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER