2012. március 13. kedd, 20:27

 

Első ízben jelent meg az Audi a hannoveri CeBIT kiállításon. Audi connect koncepciója keretében a négykarikás márka jelenlegi és jövőbeni mobil IT-felhasználásaiból adott ízelítőt a világ legnagyobb információtechnikai vásárán.

Az Audi standjának egyik fénypontja az új Audi A3 volt, amely a márka első modelljeként alkalmazza az infotainment-megoldások modulrendszerű koncepcióját.

Az Audi egyértelműen élen jár vetélytársai körében az autós infotainment területén, pontosan tisztában lévén azzal, hogy e szektor már napjainkban is igen jelentős szerepet játszik, s jelentősége a jövőben is rohamosan nő. „A digitalizáció nem csupán a társadalmi változásokat gyorsítja fel, hanem mobilitási szokásainkat is alapvetően átalakítja“ – mondta Rupert Stadler, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke. Mint Michael Dick, az igazgatótanács műszaki fejlesztés területéért felelős tagja kiemelte: „Audi connect koncepciónk keretében az egyéni mobilitás egyszerre válik hatékonyabbá, biztonságosabbá és kényelmesebbé.“

Axel Strotbek, az igazgatótanács pénzügy és szervezet területeiért felelős tagja így kommentálta: „Az IT-alkalmazások és az autó egyre nagyobb tempóban közelednek egymáshoz, s a jármű a hálózatok aktív elemévé válik.“ Strotbek tartotta a vásár programjába illeszkedő „Automotive Day" nyitóbeszédét.

Az Audi az év elején a Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) rendezvényén vonultatta fel legfrissebb infotainment-fejlesztéseit, amelyeket most az európai közönség elé tár. A hannoveri CeBIT világszerte a legjelentősebb és legnagyobb IT-kiállítás és -vásár, olyan új innovációk sokaságának „piactereként”, amelyek a fejlett hálózatok szervezésének számos új módját képviselik. Az Audi időben felismerte ennek kiemelkedő jelentőségét, s az első prémium autógyártóként jelent meg nagyszabású programmal a CeBIT rendezvényén.

Az információs technológia kétségkívül „A haladás technikájának” jelentős eleme az Audinál, ahol ötletes IT-megoldások sokasága segíti a csúcsszínvonalú autók fejlesztését, illetve gyártását. Ezek egyrészt biztosítják az egyes munkatársak közötti fejlett kapcsolatot, még vonzóbbá teszik a márka modelljeit, de ezek révén válnak lehetővé az Audi connect szolgáltatásai is.

Sok más autógyártótól eltérően az Audi nem csupán ügyfélként jelenik meg az IT-szakmában, sokkal inkább olyan vállalatként, amelyet magát is széles körű saját szakmai kompetencia jellemez. Vegyesvállalatai, mint például az Elektrobit tárasággal közös e.solutions GmbH, új mércét állítanak ezen együttműködések területén, jelentősen bővítve az Audi szoftveres szakértelmét és lehetőségeit. Az Audi a félvezető-technikában is egészen újszerű, integrált stratégiát követ.

Az Audi connect koncepció a fejlett hálózatokban működő mobilitás szakterületét öleli fel. Rohamosan változó világunkban az emberek mind újabb és újabb igényei jelennek meg, s privát vagy hivatásbeli mindennapjaik során a hálózati IT kommunikációs alkalmazások már jó ideje maguktól értetődőnek számítanak. Sok, főként fiatalabb felhasználó pedig szinte mindenkor „online” szeretne lenni, természetesen autójában is.

Az Audi connect ezen igények maradéktalan kielégítésére törekszik, az autót vezetőjével, az internettel, az infrastruktúrával és a közlekedés további járműveivel kötve össze. Az Audi connect révén nem csupán az internet érhető el az autóból, hanem az autó is megjelenhet az interneten, mégpedig az úgynevezett adatfelhő („cloud“) megoldása segítségével. A jármű ily módon az intelligens internet, a Web 3.0 résztvevőjévé válik, amely a mindennapok tárgyait hálózatba kötve teszi felhasználásukat még ötletesebbé és hasznosabbá. Az Audi ügyfelei számára autóik innovatív fedélzeti technikája egyszerre jelent magasabb színvonalú biztonságot és kényelmet, illetve élvezetesebb vezetést – azaz még kellemesebb élményeket.

A World Wide Web hálózatával folytatott kommunikáció jelenleg az Audi „Bluetooth-Autotelefon online” funkciójának UMTS-kapcsolatán keresztül, rövidesen pedig már az új LTE mobilszabvány szerint zajlik. Az LTE mindemellett a jövő korszerű „Car-to-X” kommunikációjában is fontos szerephez juthat. Az autókat egymással, illetve a közlekedési infrastruktúrával összekötő új technológia jóval biztonságosabbá és gazdaságosabbá teheti a vezetést.

A vezető számára az Audi connect testre szabott szolgáltatásokat kínál, az „Audi Verkehrsinformationen online” híreitől egészen az „App Audi music stream” technikájáig, amellyel az internetes rádióadók és a csatlakoztatott külső eszközök zenei könyvtárai a jármű rendszerének kezelési felületére integrálhatók. Az Audi lendületesen tovább kívánja bővíteni e palettáját, számos esetben App alkalmazások segítségével. Ily módon az autó távirányítású konfigurálása is lehetővé válik, ami a jövő elektromos hajtásrendszerű e-tron-modelljeiben nyerhet különös jelentőséget, amint az Audi A1 e-tron mobilitás-tervezési eljárása már ma is mutatja.

Mindenkor „online” lenni azonban semmi esetre sem jelenthet egyet a kevésbé összpontosító vezetéssel. Sőt, éppen ellenkezőleg, az Audi connect megoldásai a vezetést még kényelmesebbé téve tehermentesítik a sofőrt. Többek között ezért dolgozik az Audi teljes gőzzel új kezelési és kijelző-koncepcióin. A Németországban első ízben a CeBIT alkalmával bemutatkozó új A3 kezelése terén máris újdonságok egész sorát vonultatja fel, például az érintőfelület (Touchpad), a monitor és az autó és a mobiltelefon közötti univerzális csatlakozásként szolgáló „Audi Phone Box” formájában.

Mindemellett az Audi infotainment-megoldásainak modulrendszerű koncepciója (Modulare Infotainmentbaukasten; MIB) is az új A3 modellekben tartja premierjét, óriási lépést téve a mobil kommunikációs technika jövője felé. Fejlett architektúrája első ízben teszi lehetővé a járműbeli hardver egyszerű és gyors frissítését, folyamatosan up-to-date technikát biztosítva az autóban. Fontos komponense az Audival igen sikeres együttműködést folytató, piacvezető Nvidia nagysebességű grafikai processzora. Az Nvidia aktuális chipjei a jövőben is megjelennek az Audi modelljeiben.

Az IT-technológiák e valóságos diadalmenete végül azt eredményezte, hogy napjainkra nem csupán az egyes közlekedési eszközök alkalmazása változott meg jelentősen, hanem a világ nagyvárosai is. A négykarikás márka 2010-ben hívta életre „Audi Urban Future Initiative” kezdeményezését, hogy a nagyvárosok jövőjét a mobilitás aktuális kérdéseire tekintettel elemezze, illetve tegyen javaslatokat a fejlesztésre.

Az „Audi Urban Future Initiative” saját kiállító-területen mutatkozott be a CeBIT alkalmával, ahol a tervezőirodák az „Audi Urban Future Award” révén díjazott öt nemzetközi koncepciója is megtekinthető volt. Az Audi 2012-ben második ilyen díjával is elő kívánja mozdítani „A holnap városa és mobilitása“ téma megvitatását.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER