2012. június 25. hétfő, 13:00

 

A Le Mans-i 24-órás verseny alkalmával mutatkozott be az Audi nemrég felfrissített Q5-sorozatának új csúcsmodellje, az Audi SQ5 TDI. A két turbófeltöltővel működő 3.0 TDI erőforrás teljesítménye 230 kW (313 LE), s 1.450 és 2.800 percenkénti fordulat között 650 newtonméter maximális forgatónyomatékkal szolgál. Az Audi SQ5 TDI a márka története során az első dízelmotoros S-modellként 2013 első negyedévére várható a márkakereskedőkhöz.

A hatalmas erejét 2.967 köbcentiméter összlökettérfogatból produkáló TDI-motor Biturbo-rendszerű, sorba kapcsolt két turbófeltöltője visszacsapó szeleppel csatlakozik egymáshoz. A hengerfej hűtését, a szívószelepek vezérlési időit és emelését, illetve a dugattyúk, valamint csapszegeik és olajsugár-hűtésük konstrukcióját egyaránt a nagyteljesítményű koncepció jegyében dolgozták át a tervezők. A common-rail befecskendező rendszer akár 2.000 bar nyomásszinten is dolgozik, s munkaütemenként nyolc befecskendezésre képes. A 3.0 TDI Biturbo erőforrást vérpezsdítő, karakteres hang jellemzi, amit kipufogórendszerébe épített hang-aktuátora, azaz egy rövid mellékágában elhelyezett speciális hangszóró modulál.

audi-sq5

Az Audi SQ5 TDI álló helyzetből mindössze 5,1 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebessége 250 kilométer/óra. Átlagos üzemanyag-fogyasztása ezzel szemben csupán 7,2 liter 100 kilométerenként, s e kiváló értékhez erőforrása innovatív hőmenedzsment-rendszere, automatikus motorleállítás és -indítás berendezése (Start-Stop System) és szabályozott szállítású kenőolaj-szivattyúja is nagyban hozzájárul. A nagy erejű V6-os dízel teljesítményét kimondottan gyorsan és lágyan kapcsoló, nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó és a kerekenkénti forgatónyomaték-szabályzás rendszerével kiegészített quattro állandó összkerékhajtás továbbítja a kerekek felé.

Az Audi SQ5 TDI kormányberendezése elektromechanikus rendszerű, s az útról közvetített közvetlen visszajelzések, illetve magas hatásfok jellemzik. A sportfutómű 30 milliméterrel süllyeszti mélyebbre a karosszériát, a már szériakivitelben 20 col peremátmérőjű, öt párhuzamos-küllős könnyűfém keréktárcsáira pedig 255/45 méretű gumiabroncsokat szerelnek. Kívánságra az Audi 21-colos kerekeket is szállít. A fekete első féknyergek „S” emblémákat kaptak. Az extrafelszerelésként rendelhető „Audi drive select” menetdinamikai szabályzórendszer az áttételét fokozatmentesen változtató dinamikus kormányzás berendezésével is kiegészíthető.

Az újdonság külső megjelenésén elsősorban a horganyzott, kettős lamellázattal kialakított, „Platina-szürke” árnyalatú „singleframe” alumínium hűtőrács, a tetőlégterelő és az átdolgozott lökhárítók, az oldalablakok környezetében pedig a fényes díszítőelemek csomagja, illetve a külső visszapillantó tükrök alumínium háza tűnik fel. Az Audi az „Estoril-kék” és a „Párduc-fekete” kristályhatású fényezésekkel kínálja Q5-sorozata új csúcsmodelljét. Karosszériája nagy arányban tartalmaz különösen nagy szilárdságú acélfajtákat, amelyeknek köszönhetően igen könnyű, merev és biztonságos.

Az újdonság utasterét az S-modellekre jellemzően sportos elegancia és fekete alaptónus határozza meg, a mennyezetkárpit opcióként „Hold-ezüst” árnyalatban is rendelhető. Elektromos állítású sportülései már alapkivitelben gyöngynappa/Alcantara vagy kívánságra négyféle színben rendelkezésre álló bőrkárpittal készülnek. A dekorbetétek csiszolt alumínium felületűek, de extraként „Carbon Atlas”, zongoralakk-fekete, vagy az új fekete „Beaufort” alumínium/fa kivitelben is választhatók.

A műszerek szürke számlapjain háromdimenziós hatású „S” embléma látható, a mutatók fehérek. A pedálok és a kormánykerék kapcsolóbillentyűinek anyaga egyaránt alumínium, s az „S” kivitelű váltókar, a küszöblécek „S” logói, a motorindító gomb, a modell-specifikus kormánykerék, az „S” üdvözlőképernyő és a „fénycsomag” szintén az utastér különleges stílusjegyei. A csomagtartó térfogata 1.560 liter, az SQ5 TDI így a sportos, aktív életmódú ügyfelek számára is optimális megoldás. Az akár 2,4 tonna össztömegű utánfutó vontatására is alkalmas SQ5 TDI vonóüzemben is kiemelkedő erőről tesz tanúbizonyságot.

Az Audi SQ5 TDI Németországban várhatóan 2013 első negyedévére érkezik a márkakereskedőkhöz. Kívánságra az Audi a legkorszerűbb infotainment- illetve vezetői segédrendszerekkel, valamint az „Audi connect” fejlett internetes szolgáltatásaival szereli fel legújabb S-modelljét.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER