2012. október 30. kedd, 15:44

 

Az Audi arzenáljában az R8 a csúcsfegyver. A nagyteljesítményű szupersportkocsi ezentúl még dinamikusabb az új S tronic váltó és a külsőt, a belsőteret, illetve a fékeket érintő újdonságok jóvoltából.

A teljes egészében LED-technológiájú fényszórók immár az alapfelszereltség részét képezik, a hátsó lámpatestekben pedig a dinamikus irányjelzők – egy újabb innovatív megoldás az Auditól – ünneplik premierjüket. Az új, 404 kilowatt (550 lóerő) teljesítményű R8 V10 plus motorral 3,5 másodperc alatt katapultál száz kilométer/órás tempóra álló helyzetből a jármű, az Audi ultra könnyűszerkezetes építésmódja jóvoltából pedig a típus csúcsmodellje kézi kapcsolású sebességváltóval mindössze 1570 kilogramm tömegű.

audi-r8

Az átdolgozott R8-modellprogramot két karosszériatípus – Coupé és Spyder – és három motorváltozat alkotja. Az új, hétfokozatú S tronic kettős tengelykapcsolós automatizált váltóval szerelt modellek esetében a százas sprint ideje 0,3 másodperccel javult, miközben fogyasztásuk akár 0,9 literrel (22 gramm CO2 kibocsátása kilométerenként) is kisebb lehet száz kilométerenként.

Az Audi R8 V8 hajtásáról gondoskodó nyolchengeres erőforrás 316 kilowatt (430 lóerő) teljesítményt és 430 newtonméter nyomatékot ad le, utóbbit 4500 és 6000 fordulat/perc között. A hétfokozatú S tronic váltóval társítva az R8 Coupét 4,3 másodperc alatt gyorsítja nulláról százra, majd tovább egészen a 300 kilométer/óra végsebességig. Az R8 V10 S tronic váltóval ugyanezt a versenyszámot 3,6 másodperc alatt teljesíti, és 6500-as fordulatszámnál 530 newtonméter nyomatékot szabadít a főtengelyre.

A modellpaletta csúcsára az új R8 V10 plus került 404 kilowatt (550 lóerő) teljesítményével és 540 newtonméter nyomatékával. Az S tronic váltóval nulláról száz kilométer/órára 3,5 másodperc alatt gyorsul, végsebessége pedig eléri a 317 kilométer/órát. Az új csúcsmodell csak Coupé karosszériával választható.

Az erőátvitelről a hatfokozatú kézi kapcsolású váltó helyett ezentúl akár az új, hétfokozatú S tronic is gondoskodhat. A korábban bevetett R tronicot leváltó új egység a V10-es változatokon a szériafelszereltség része. A villámgyorsan kapcsoló kettős tengelykapcsolós automatizált váltó rajtkontroll funkciót is kínál, amely a dinamikus indulásoknál optimális tapadást eredményez. A motorok nyomatékát a hátsótengelyt favorizáló quattro állandó összkerékhajtás juttatja el az útra.

Mindegyik kivitel esetében a tengelyek közötti terhelés nagyjából 43:57 arányban oszlik meg – ez ideális egy középmotoros sportkocsinál. A szárazkarteres kenési rendszer jóvoltából az erőforrások igazán alacsonyra építhetőek be, így a jármű tömegközéppontja rendkívül alacsonyan található. Minden kereket alumínium kettős keresztlengőkaros felfüggesztés tart. Hangolásuk nagy dinamizmusra optimalizált, azonban mégis magas szintű komfortot nyújtanak: az Audi magnetic ride adaptív lengéscsillapítás (az R8 V10 esetében széria) a lengéscsillapítók munkáját a vezető igényeihez és az útviszonyokhoz igazítja. Az Audi R8 V10 plus esetében a futómű még ennél is dinamikusabb hangolású. Sőt, egy egyedi beállítás még tovább növeli a menetdinamikai képességeket, ennek titka a módosított rugózási/csillapítási értékek és az ehhez igazított kerékdőlés az első tengelyen.

A könnyűfém keréktárcsák – motorváltozattól függően 18 vagy 19 colos átmérővel – új dizájnt kaptak, a fékrendszer pedig rendkívüli erejével tűnik ki. Mind a négy féktárcsa belső szellőzésű és luggatott, hullámos kialakításuk pedig csökkenti a tömegüket. Rendelésre az Audi szénszálas-kerámia tárcsákkal szereli a sportkocsit, ezek még könnyebbek, ráadásul rendkívül kitartóan viselik az igénybevételt és hosszú az élettartamuk – az R8 V10 plus esetében ezek alapfelszereltségként járnak.

Az ultra könnyűszerkezetes építésmód: a saját tömeg 1560 kilogramm.
Az átdolgozott R8-ban az Audi többek között az ultra könnyűszerkezetes építésmóddal is jól szemlélteti átfogó szakértelmét. A hatfokozatú kézi kapcsolású sebességváltóval szerelt R8 V8 (vezető nélkül) mindössze 1560 kilogramm tömegű, az R8 V10 plus (kézi kapcsolású váltóval) pedig csak 1570 kilogrammal terheli meg a mérleget. Ugyanis a csúcsváltozat tömegét az Audi mérnökei körülbelül 50 kilogrammal csökkentették.

Az Audi R8 ultra könnyűszerkezetes építésmódjának legfontosabb eleme a karosszéria. Ez az Audi Space Frame építésmód jegyében alumíniumból készül, így mindössze 210 kilogrammos, mintegy 40 százalékkal könnyebb, mint egy hasonló acélszerkezet. Az elektrohidraulikus mozgatású vászontetővel szerelt R8 Spyder esetében 216 kilogramm a nyers karosszéria tömege. Az ASF-karosszéria alapozza meg a dinamikus, precíz és biztonságos kezelhetőséget, valamint a magas szintű passzív biztonságot.

Tovább csiszolták az autó külső megjelenését is. Az új felépítésű, teljes egészében LED-technológiájú első és hátsó lámpatestek immár a szériafelszereltséghez tartoznak minden változat esetében. A tetején lekerekített sarkokat kapott singleframe hűtőmaszk, az átformált diffúzor és a nagy, kerek kipufogócső-végek a legfeltűnőbb változások. Az R8 V10 plus kiviteleken a módosított geometriájú diffúzor szénszálerősítésű műanyagból készül. Minden modellen dinamikus irányjelzőt kapnak a hátsó lámpatestek – ez egy világújdonság az Auditól. A LED-es irányjelző fénycsíkja belülről kifelé abba az irányba futva töltődik fel, amerre a vezető kanyarodni szeretne.

Az R8 Spyder és az R8 V10 plus esetében a karosszéria számos kiegészítő eleme szénszálerősítésű műanyagból készül. Ugyanezt az anyagot a csúcsváltozat belsőterében is bevetik, és a vezető, valamint utasa dönthető háttámlájú kagylóülésekben foglalhatnak helyet. Az átdolgozás során a nagyteljesítményű sportkocsi minden változata nemesebb utasteret kapott. A rombuszmintás finomnappa bőrcsomag esetében mind az üléshuzatok, mind az ajtókárpitok mintás borítással készülnek. A rombuszmintás varrás az alcantara tetőkárpithoz is rendelhető.
Az átdolgozott R8, amely a quattro GmbH neckarsulmi műhelyében épül, év végén rajtol az európai piacokon.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER