Címkék: Ford | haszongépjármű | hibrid | mild hibrid | plug-in hybrid | Tourneo | Transit

2020. január 30. csütörtök, 20:23

 

Tavasszal érkeznek a Ford Plug-in hybrid kishaszongépjárművei, melyek az első madarak az 1 tonnás kategóriában. A Transit Custom Plug-In Hybrid és a Tourneo Custom Plug-In Hybrid modellek májustól rendelhetők meg a márkakereskedésekben.

 

A Ford Transit Custom Plug-In Hybrid áruszállító hálózatról tölthető akkumulátorával akár 56 kilométert is megtehet az autó tisztán elektromos hajtással, amely olyan belvárosi zónákban lehet előnyös ahová csak az alacsony emissziójú járművek hajthatnak be.A Transit Custom Plug-In Hybrid első kerekeit egy 92,9 kW teljesítményű elektromotor hajtja, amit a 13,6 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor lát el árammal. A hatótávolság kiterjesztéséről 1 literes EcoBoost benzinmotor gondoskodik, menet közben töltve az akkumulátort. A benzinmotor rásegítésével 500 kilométerre nő az autó hatótávolsága, miközben üzemanyag-fogyasztása 2,7 l/100 km, CO₂-kibocsátása pedig 60 g/km. (NEDC ciklusban mért adat). Ez körülbelül egy átlag raktér terheltséggel számol. A menetdinamikája megfelelő, jól kormányozható, jó úttartású az autó.

Ford plug-in hybrid technológiájaAz új áruszállító hasznos teherbírása 1130 kg, raktere 6 m3. A  Líthium-ion akkumulátor-csomag a raktérpadló alatt kapott helyet, az autótót egy kicsit megemelték.

Az első lökhárítóba épített töltőcsatlakozó használatával a 240 voltos, 10 amperes háztartási elektromos hálózatról is feltölthető, amely 5,5  órát vesz igénybe, 2 AC töltőre is csatlakoztatható, a teljes feltöltés ideje 3 óra. Villámtöltőknél nem tölthető. Az akkumulátort menet közben is árammal látja el a lassításkor vagy fékezéskor működésbe lépő regeneratív töltés.


A FordPass Connect fedélzeti technológiát alapáron kínálják
A modemhez járó FordPass okostelefon-alkalmazás segítségével a vezető a távolból is ellenőrizheti az akkumulátor töltöttségi szintjét. A Ford 2020 tavaszán a FordPass Pro alkalmazást is bevezeti – kifejezetten a kisebb cégek és az egyszemélyes vállalkozások számára –, amivel maximum öt autó töltöttsége ellenőrizhető.

A 2020 tavaszán bevezetendő – és az addig eladott autókba utólag is beszerelhető – új Geofencing modul automatikusan átvált a nulla károsanyag-kibocsátású EV Most üzemmódra, amikor a jármű egy alacsony emissziós belvárosi zónába ér.

Négy EV (elektromos) üzemmód közül lehet választani

- EV Auto: A jármű vezérlő algoritmusa figyeli az energia szintjét és az aktuális forgalmi helyzetet (pl. hogy a jármű autópályán vagy éppen araszoló forgalomban halad), és ennek alapján dönti el, hogy aktiválja-e a hatótáv-hosszabbító benzinmotort

- EV Now/Most: elektromos módban haladás, csak akkor indítja be a hatótáv-hosszabbító benzinmotort, ha az akkumulátor töltöttségi szintje már a minimumra csökkent

- EV Later/Később: a hatótáv növelő benzinmotor használatát és a regeneratív töltést tekinti prioritásnak

- EV Töltés: a benzinmotor használata az elsődleges, hogy a rendszer teljesen feltöltse az akkumulátort

A ("automata váltógomb”) menetválasztója Drive vagy Low fokozatba is kapcsolható
A Low fokozatban a gázpedál felengedésekor erőteljesebben érvényesül a lassító hatás, (a féklámpa ekkor automatikusan felvillan) Az erőteljesebb lassítással nagyobb mennyiségű mozgási energia alakul át elektromos árammá, amit az akkumulátor tárol, meghosszabbítva ezzel az elektromos hatótávolságot.

A hagyományos fordulatszámmérő helyén egy hajtás/töltés műszer kapott helyet.
A Ford egy éven át tesztelte London sűrű forgalmában a Transit Plug-In Hybrideket, és a résztvevők visszajelzései alapján tökéletesítette a műszert, ami már egyértelműen, valós időben mutatja az energia-visszanyerés mértékét, hogy a vezető a lehető legjobban kihasználhassa az autó elektromos hatótávolságát.
A motor hőfokmérője helyén egy kisebb műszer látható, ami az akkumulátor töltöttségi állapotát mutatja.
A képernyőn olyan információk is megjelennek, mint az EV üzemmód-kijelző, az esedékes karbantartás időpontja, illetve egy figyelmeztető jelzés, ha a jármű éppen csatlakoztatva van egy feltöltő ponthoz. A rendszer mind az akkumulátor kimerüléséig, mind pedig az üzemanyagtartály kiürüléséig kiszámítja és megjeleníti a még megtehető távolságot.

Bemutatkozik majd egy új okostelefon- és tablet alkalmazás is bemutat majd, ami megkönnyíti a a töltőpontok megtalálását és a fizetést, evvel a Ford az egyik legszélesebb európai lefedettségű feltöltő hálózathoz biztosít csatlakozási lehetőséget, így 30 ország több mint 118.000 töltőpontjára lesz látható.


Felszereltségek
A Transit Custom Plug-In Hybrid L1 H1 (rövid tengelytávolságú, standard tetőmagasságú), Van (dobozos áruszállító) és Kombi (üvegezett személyszállító) kivitelben lesz kapható. A Van modell egyaránt megrendelhető a Base, a Trend és a legmagasabb szintű Limited felszereltséggel.
Minden autóban alapfelszereltség lesz a kabin klímaberendezése és a fűthető szélvédő, a választható tételek listáján pedig a SYNC 3 kommunikációs és fedélzeti szórakoztató rendszer is szerepel, amit a vezető egyszerű hangutasításokkal, vagy a kétujjas csippentés és a végigsimításos mozdulatokkal is használható 8 colos érintőképernyőn keresztül kezelhet.

Rendelhető lesz egy 12 voltos Epower Csomag, amely lehetővé teszi, hogy a nagy fogyasztású elektromos eszközök (pl. szerszámgépek vagy külső világítótestek) a jármű nagyfeszültségű akkumulátoráról kapjanak áramot. Ehhez egy maximálisan 6 kW teljesítményű, könnyen elérhető csatlakozás áll rendelkezésre.

Vezetéstámogató rendszerek közül rendelhetőek lesznek az Aktív Parkolóasszisztens és a Sávelhagyásra Figyelmeztető rendszer, az elektromos szervokormány alapáras.Hasznos lenne a tükröket egy kicsit áttervezni, mert pont ott koszolódik az ablak, ahol a sofőr belepillantana.

A tisztán elektromos hajtású Ford Transit áruszállító várhatóan 2021-ben jelenik meg.Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid
Az új egymással szembefordítható hátsó üléssorokat is kínáló Ford Tourneo Custom Plug-In Hybrid nyolcüléses személyszállító is hasonlóképp megkapja ezt a plug-in hybrid hajtáslánc technológiát. A 3,1 l/100 km üzemanyag-fogyasztású, 70 g/km CO₂-kibocsátású és 53 km tisztán elektromos hatótávolságú (NEDC ciklusban mért adat) Tourneo Custom Plug-In Hybrid akkumulátor-csomagjára is a Ford 8 éves/160.000 kilométeres garanciája vonatkozik.

Az autó tágas utasterének belső méretei pontosan ugyanolyanok, mint a 2,0 literes EcoBlue dízelmotoros változat esetében, így ideális választás lehet a személyszállító vállalkozások számára.


Ford Tourneo Custom MHEV személyszállító mild hibrid

A felfrissített Tourneo Custom a kategória első modellje, amely 48 voltos mild hibrid technológiával is megrendelhető, tovább csökkentve ezzel az autó üzemanyag-költségeit. Az új EcoBlue Hybrid változat további 3 százalékkal fogyaszt kevesebbet (WLTP mérés szerint), és előnyei különösen az araszoló városi forgalomban mutatkoznak meg.
A hajtásláncban a szokásos generátort egy ékszíjhajtású indítómotor/generátor (BISG) váltja fel, aminek segítségével a jármű lassításakor jelentkező mozgási energia elektromos árammá alakítható, és ezt egy 48 voltos, léghűtésű akkumulátor csomag tárolja. A BISG ugyanakkor elektromotorként is működik, a normál haladás vagy a gyorsítás során plusz forgatónyomatékkal támogatva a belsőégésű motor működését (ehhez az akkumulátorban tárolt áramot használja fel), illetve működtetve a jármű elektromos berendezéseit.

Az EcoBlue Hybrid rendszer fejlett Auto Start-Stop technológiája a korábbinál több helyzetben aktív; például akkor is, ha az autó bekapcsolt sebességfokozattal áll egy helyben, vagy ha még gurul, de már megállni készül. A vezető maga állíthatja be, hogy mekkora legyen az a gurulási sebesség (12, 16 vagy 20 km/óra), amikor az Auto Start-Stop rendszer működésbe lép.
A Tourneo Custom összes hajtásláncához rendelkezésre áll egy választható ECO üzemmód, amely üzemanyag-hatékonyság szempontjai szerint módosítja a jármű konfigurációit és beállításait.A Tourneo Custom kínálatában több új vezetéssegítő technológia is megjelenik:
- Az Utánfutó funkcióval kiegészített Holttérfigyelő rendszer nagyobb holtteret lát be, amikor az autó – akár 10 méteres szerelvény-hosszúságig – utánfutót vontat
- Az Intelligens Sebességhatárolóval kiegészített Adaptív Sebességtartó Automatika hatásosan kombinálja a Közlekedési Tábla Felismerés és az Adaptív Sebességtartó Automatika rendszerek funkcióit, hogy a vezető mindig betartsa a sebességkorlátozásokat
- A Sávtartó Asszisztens figyeli az úttestre felfestett sávelválasztó jeleket, és a kormánykerék megfelelő irányba ‘tolásával’ aktív támogatást nyújt a vezetőnek, hogy visszakormányozza autóját a forgalmi sávba
- Az Aktív Parkolóasszisztens segítségével a vezető kormányzás nélkül, csupán a gáz- és fékpedált kezelve állhat be a megfelelő méretű parkolóhelyekre – legyen szó akár párhuzamos, akár merőleges parkolásról
- A Gyalogosészleléssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer egy előre tekintő kamera és radar segítségével deríti fel az úton felbukkanó gyalogosokat és járműveket, és automatikusan fékez, ha a vezető nem reagál a rendszer figyelmeztetésére. A berendezés immár éjszaka is felismeri a gyalogosokat, amikor megvilágítja őket a fényszórók fénye

Kényelmi szempontból jó lenne, hogy amely változatokban az ajtón lévő könyöklők nem érhetőek el könnyen, úgy azon az oldalon is az ülésről lehajtható könyöklő, főleg a sofőröknek, hiszen az tovább segítene a gerincterhelésen könnyíteni. Kisebb termetűek számára jó lenne, ha közelebb lehetne húzni a kormányt. Bár az ülés előbbre tolható, de akkor a pedálok kerülnek nem kényelmes helyzetbe.

Az exkluzív felszereltségek közt szerepel a Titanium X kivitel, amely teljes bőrkárpitozást, navigációval és 8 colos érintőképernyővel kiegészített SYNC 3 hangvezérlésű csatlakozási rendszert, tolatókamerát és bi-xenon fényszórókat kínál alapáron. A dinamikusabb megjelenésű autók kedvelői megrendelhetik a Sport modellváltozatot, amelynek 185 lóerős motorja mellé részleges bőrkárpitozást kapnak, valamint teljes külső kiegészítő csomagot dupla motorháztető-sávozással és egyedi 17 colos könnyűfém keréktárcsákkal.

A mild hibrid technológiával szerelt indulóára
Kombi M1 96kW/130 LE bruttó 10.831.630,-Ft
Shuttle Bus M1 96kW/130 LE bruttó 12.439.450,-Ft
Bus M1 96kW/130 LE bruttó 12.236.250,-Ft
A plug-in hibridek árát még nem tették közzé.


Ford hibrid kínálata
 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER