Címkék: hibrid autó | Kia. ökoautó | üzemanyagcella

2015. november 21. szombat, 11:21

 

A Kia felvázolta ötéves tervét, amellyel piacvezető szerepre tör a környezetbarát autózásban

A Kia Motors közzétette jelentősen megnövelt hatótávolságú környezetbarát gépkocsik fejlesztésére vonatkozó közép- és hosszú távú terveit. A márka 'zöldautó-célkitűzései' szerint a Kia 2020-ra piacvezető szerepet kíván betölteni a csekély károsanyag-kibocsátású gépkocsik szegmensében.

A várakozások szerint az ötéves fejlesztési terv keretében a Kia tovább növeli a fogyasztáscsökkentő technológiák kutatására-fejlesztésére irányuló beruházásokat, és vadonatúj modellekkel, illetve élvonalbeli hajtásláncokkal jelentkezik a nemzetközi piacokon.

kia-jovo

A Kia anyavállalata, a Hyundai Motor Group összesen 11,3 milliárd koreai won értékű beruházással segíti az új, környezetbarát modellcsalád fejlesztését, illetve a vállalati CO2- kibocsátás további mérsékléséhez szükséges létesítmények építését. A beruházás várhatóan több ezer új munkahelyet is teremt a márka belföldi kutatás-fejlesztési részlegeiben.

„A nemzetközi piacokon egyre markánsabb kereslet mutatkozik az elektromos járművek iránt, amit az olaj árának várható emelkedése is felgyorsít.” – mondta Ki-Sang Lee, a Kia Motors Corporation környezetbarát gépjárművek kutatás-fejlesztési központjáért felelős alelnöke. „Az elektromos és hálózatról tölthető hibrid gépkocsik piaca a következő években intenzív növekedés elé néz. A Kia ezzel a beruházással képessé válhat új termékek és technológiák megvalósítására, és a növekvő kereslet kielégítésére.”

„Nem hiszünk abban, hogy létezne egyetlen olyan univerzális megoldás, amely képes volna kielégíteni az autóipar csekély emissziójú technológiák iránti igényét. Éppen ezért meglátásunk szerint a különböző környezetbarát hajtásláncok hosszú ideig fognak párhuzamosan egymás mellett létezni. A közzétett tervek a Kia azon célkitűzését tükrözik, hogy a márka nemzetközi piacvezető szereplővé válhasson a fejlett hajtáslánc-technológiák terén.”

Bővül a Kia ökoautó-kínálata

A Kia jelenleg négytagú ökoautó-választéka a tervek szerint 2020-ra már tizenegy típusból áll majd. A környezetbarát modellek kibővített kínálata fejlett hajtásláncok sokszínű választékát alkalmazza majd, a hibridektől és hálózatról tölthető hibridektől kezdve az akkumulátorral működő, tisztán elektromos autókon át az üzemanyagcellás gépkocsikig.

A márka 2020-as zöld célkitűzésének keretében elsőként színre lépő, új típusú hajtásláncú modellek a nagykapacitású lítium-polimer akkumulátor-csomaggal és villanymotorral, valamint takarékos, hatfokozatú automata sebességváltóval felszerelt Kia Optima PHEV (hálózatról tölthető hibrid), és a Niro hibrid szabadidőautó (HUV) lesznek. A Niro tervezett CO2-kibocsátása mindössze 90 g/km (vegyes üzemben, az új európai menetciklus szabványa szerint.).

A Kia 2020-ban megkezdi a hidrogén üzemű üzemanyagcellás gépkocsik gyártását

Az ötéves öko-terv részeként a Kia 2020-tól sorozatgyártásba kíván venni egy új generációs hidrogén üzemanyagcellával felszerelt modellt is. A Kia háromszáz partnervállalattal együttműködve fejleszti a nemzetközi piacokra szánt, új generációs FCEV technológiát. Az új Kia FCEV évente várhatóan mintegy ezer példányban készül majd, ez a szám azonban az üzemanyagcellás gépkocsik iránti kereslet emelkedésével együtt növekedhet.

A Kia FCEV üzemanyagcella kötege nagyjából akkorra helyen elfér majd, mint egy kétliteres belső égésű motor. A Kia mérnökei olyan új generációs üzemanyagcella csomagon dolgoznak, amely 5 százalékkal takarékosabb lehet a jelenleginél, és 10 százalékkal nagyobb teljesítményt kínál, miközben 15 százalékkal könnyebb és ugyanennyivel kisebb is lesz, mint a jelenlegi üzemanyagcellák. A remélt eredmény: több mint 800 kilométeres hatótávolság egyetlen tankolással, és mintegy 170 km/órás végsebesség.

Az üzemanyagcella és villanymotor tartósságát mindenre kiterjedően vizsgáljuk; a Kia anyavállalata, a Hyundai Motor csoport által gyártott jelenlegi üzemanyagcellák eddig mintegy 200 000 tesztkilométert tettek meg közutakon. A modern gyártástechnológiáknak, és a rendszerkomponenseknek köszönhetően a Kia olyan gépkocsit bocsáthat piacra, amely a márkától megszokott magas minőségi színvonalat és innovációs tartalmat kínálja majd a fogyasztóknak.

A Kia még 1998-ban indította útjára üzemanyagcellás kutatásait; ezek eredményeként jött létre a korlátozott példányszámban gyártott Kia Mohave FCEV, amely egyetlen feltöltéssel mintegy 690 kilométert volt képes megtenni.

25 százalékkal kedvezőbb átlagos üzemanyag-fogyasztás 2020-ra

Ezeknek a terveknek köszönhetően a Kia 2020-ra a 2014-es értékek 75 százalékára kívánja csökkenteni átlagos flottafogyasztását. A modern hajtáslánc-technológiák fejlesztése mellett a Kia jelenlegi motorkínálatának tíz tagjából hetet új generációs benzin- és dízelmotorokra cserél, miközben növeli a turbómotorok részarányát. Tervbe vettük jobb hatásfokú, többfokozatú sebességváltók kifejlesztését, míg a Kia mérnökei az ultranagy szakítószilárdságú acélok szélesebb körű alkalmazásával átlagosan 5 százalékkal kívánják csökkenteni új modelljeink karosszériájának tömegét.

Több ezer munkahelyet teremt a fejlett hajtáslánc program

A Kia anyavállalata, a Hyundai Motor Group által biztosított beruházás, amellyel az ultramodern, különösen takarékos hajtáslánc-technológiák mellett különböző intelligens gépkocsi technológiákat is fejlesztenének, a következő négy év alatt több mint 7300 munkahelyet teremtene, mindenekelőtt a K+F területeken. További munkahelyek létesülhetnek a vállalat meglévő K+F, illetve gyártási létesítményeinek fejlesztését célzó beruházások nyomán: az új, exportpiaci Kia üzemek ugyancsak új munkahelyeket teremtenek, közvetlenül és közvetve egyaránt.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER