Címkék: Debrecen | elektromos autók | elektromos töltő | Jedlik Ányos Klaszter

2015. május 26. kedd, 15:43

 

Az E.ON Energiakereskedelmi Kft., a Nissan Magyarország Kft., a debreceni DV Parking Kft. és Debrecen város összefogásának köszönhetően a nagyerdei mélygarázsban adják át Debrecen első elektromos töltőállomását. A városban ez lesz az első ilyen töltőállomás, amely közelében található a Nagyerdei Stadion, a Klinika és a Fürdőkomplexum is.

 

Az elektrommobilitás elterjedésével foglalkozó Jedlik Ányos Klaszter tagjai Debrecenben is összefogtak, hogy a városban legyen egy elektromos töltőállomás. Ugyan az első debreceni töltő nem része annak a 150 darabos új villám-töltőrendszernek, amelyet a Klaszter egy hatástanulmány után tervez telepíttetni az ország különböző pontjain, a debreceni töltőállomás azonban jó példája annak, hogy a városok és helyi kezdeményezések segítségével hogyan terjedhet a elektromos infrastruktúra.

„A Jedlik Ányos Klaszter a 150 villámtöltőn felül további 300 db gyorstöltő és 800 db úgynevezett normál töltő telepítését tervezi országszerte.  A 150 villámtöltőt forgalmas közlekedési útvonalak mentén tervezik telepíteni, amelyek célja elsődlegesen a hatótávolság  növelése. A 300 gyorstöltőt frekventált uticélok közelében, éttermek előtti parkolókban, bevásárlóközpontokban, parkolóhelyeken tervezik kiépíteni. A 800 db normál töltőt pedig jellemzően a főváros és nagyvárosok sűrűn lakott részeinek közterületeinél, turisztikai célpontoknál tervezik elhelyezni” – mondta Tarnóy Péter, a Jedlik Ányos Klaszter elnöke Debrecenben.

Az új debreceni töltő 25-30 perc alatt tölti fel az elektromos autókat 10% alatti szintről 80% feletti szintre. Így akár egy Loki meccs alatt 5 elektromos autót is fel lehet tölteni. A Jedlik Ányos Klaszter munkacsoportjai pedig folyamatosan dolgoznak azon, hogy az elektromos áram eladásához szükséges törvénymódosítási javaslataikat minél előbb átadhassák a Kormánynak.

Az első debreceni elektromos töltőállomást Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár és Dr. Papp László Debrecen polgármestere adta át.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER