Címkék: 80edays | elektromos autók

2016. április 22. péntek, 16:04

 

Elkezdődött a visszaszámlálás az ’80edays’ indulásáig, miután Rafael de Mestre, a 2016-os futam fővédnöke és az elektromos autók számára szervezett első világkörüli verseny 2012-es győztese hivatalosan is bejelentette, hogy idén nyáron megrendezésre kerül az elektromos járművek eddigi legnagyobb megmérettetése.

 

A Tesla hollandiai Tilburgben található központjában született meg a döntés az ’80edays’ nagykövetei számára szervezett megbeszélésen 2015 novemberében, miután zöld utat kapott a rendkívül sikeres és áhított esemény második futama. 2016. június 16-án Barcelonából startol a futam az Arco de Triunfo elől.

elduro-futam-terkepe

Ezen a nyáron a világ legmerészebb csapatai próbálják megdönteni Rafael de Mestre rekordját, aki 2012-ben egyedül vezette körbe Tesla Roadster autójával a Földet, összesen 127 nap alatt – ezzel a történelem során ő az első, akinek sikerült kevesebb, mint 200 nap alatt megkerülni a Földet elektromos autóval. A versenyzőket de Mestre rekordja inspirálja, hogy ezúttal a barcelonai célvonalat 80, vagy annál kevesebb nap alatt érjék el.

A 2016-os ELDURO jelentkezési határideje lezárult: a 12 nevezett nemzetközi csapat készen áll, hogy történelmet írjon a tisztán elektromos járművekkel megtett állóképességi versenyen, amely a legnagyobb kihívást jelenti majd mind az elektromos járművek, mind a sofőrök számára, ezzel komoly üzenetet küldve az autóiparnak - miszerint a fenntartható technológia az előrevezető út. A tiszta, megújuló energia jövője a tét. Rafael de Mestre, a rally kezdeményezője és szervezője úgy véli, hogy az idei esemény fel fogja rázni álmából az autóipart.

“A ’80edays’ esemény körüli felhajtás nem véletlen, ugyanis nagyon sok ember hisz abban, hogy a jövő az elektromos autóké, és ez így is lesz. A 2012-es rally eredményeinek köszönhetően beigazolódott, hogy a világ bármely pontján lehetséges elektromos járművel közlekedni, ezzel csökkentve a saját karbon-lábnyomunkat. Reméljük, hogy az autóipar végre rádöbben, hogy az elektromos autók használatának nincsenek hátrányai, sőt!”

80edays-logo

A verseny során a résztvevők 25 ezer kilométert tesznek meg, az útvonal három kontinensen át összesen 20 országon keresztül vezet. A 2012-es 80edays GENESIS versenynek köszönhetően többen felismerték, hogy az elektromos járműipar akár a gépjármű-közlekedés motorjává is válhatna. Ennek sikerén felbuzdulva minden idők legmagasabb várakozása előzi meg az idei eseményt.

A legtöbb jelentkező sportos és gyors Tesla elektromos autókkal nevezett, a magyar csapat azonban nagyobb és nemesebb kihívás elé néz: megmutatják a világnak, hogy a környezetbarát járműveknek a tömegközlekedésben is megvan helye. Ugyanis a nemzetközileg is elismert magyar cég, az evopro mérnökei által kifejlesztett innovatív elektromos, kompozit szerkezetű Modulo busszal indulnak útnak.

Jutta Kleinschmidt a Párizs-Dakar Rally első, és egyelőre egyetlen női győztese is megtiszteli majd jelenlétével az ELDURO-t, mint az 80edays nagykövete: versenybíróként fogja felügyelni, hogy a versenyzők valóban követik-e a verseny szabályait a táv teljes hosszán.

A 2016-os ’80edays’ rally az állóképesség legnehezebb tesztje lesz az elektromos járművek és a csapatok számára egyaránt. A csapatoknak előre meghatározott ellenőrző pontokat kell érinteniük, ahol fákat is fognak ültetni az esemény során kibocsátott szén-dioxid kibocsátás ellensúlyozására. Útjuk során hőmérsékletet, sugárzást, és egyéb paramétereket is fognak mérni, hogy azokat majd össze lehessen hasonlítani a 2020-ban megrendezésre kerülő következő 80edays -ZERO- versenyen mért adatokkal.

80edays-evolution

Az ’80edays’ futam

Világunkban, ahol egyre nagyobb mértékű a károsanyag-kibocsátás, a fosszilis energia-függőség kritikussá, a klímaváltozás megállítása pedig égető szükségszerűséggé vált, a járműtechnológia fejlődésével új esélyt kaphatunk arra, hogy sokkal versenyképesebb és energiahatékonyabb közlekedést alakítsunk ki. Azonban a változáshoz tettek kellenek.

A 2012, 2016 és 2020 évi ’80edays’ események célja, hogy a világ legnagyobb és egyben legnehezebb, tisztán elektromos járművekkel teljesített futamai felgyorsítsák azt az átmeneti időszakot, amíg elérkezünk a fenntartható közlekedés korszakához. Készüljön fel 80 felvillanyozó napra, amikor beigazolódik, hogy már ma is sokan választják az elektromos autókat azok közül, akik a csendes, tiszta közlekedést, valamint a fenntartható energiaforrások használatát részesítik előnyben – számos országban, bármilyen terepen és éghajlati körülmények között!

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER