Címkék: bicikli | BMW | hajtás | kerékpár

2015. július 31. péntek, 07:25

A BMW i a jövőbe mutató mobilitási koncepciók, az innovatív tervezés és a prémium minőség elkötelezettje, a hosszú távú fenntarthatóság jegyében. A BMW i mindezen felül a BMW Group azon részlege, ahol a jövő olyan járműtechnológiai megoldásait fejlesztik és készítik elő, amelyek a már ismert és sorozatgyártásban kínált BMW i3 és BMW i8 modelleken is messze túlmutatnak.

Az innovatív lengőkar-szabadalom, amelyet a BMW kutató és technológiai részlegével szoros együttműködésben fejlesztettek szériaérett koncepcióvá, az elektromos kerékpárokat gyártó HNF Heisenberg üzemében kerül sorozatgyártásba. A technológia alapját a BMW i kezdeti piackutatási és járműtervezési fázisából emelték át a mérnökök.Miután a korábban megálmodott hajtástanulmányt a BMW i tervezőmérnökei sorozatgyártásra kész egységgé fejlesztették, az elektromos kerékpárok forradalmian új lengőkar-hajtóműve végre mindenki számára elérhetővé válik.

A sorozatgyártásba küldött egységet a „Heisenberg XF1” modellnevű elektromos kerékpár örökli meg, az úttörő technológia előkelő eredetét egy apró, „Concept by BMW i” („BMW i koncepció”) felirat jelöli.

A lengőkar-hajtómű az agymotorral szerelt, összteleszkópos elektromos kerékpárok újfajta váztechnológiáját kínálja. A szabadalom a kerékpár vázszerkezetének stabil hátsó egységét alkotja, amelynek technológiai kialakítása mellőzi a hagyományos láncfeszítőt, és mint ilyen, az összteleszkópos elektromos kerékpárok történetében első ízben kínálja a hátsó teleszkóp és a strapabíró, karbantartás-mentes karbon szíjhajtás kettősét, kiemelkedő menetdinamikát és manőverezhetőséget eredményezve.

A BMW i lengőkar-hajtómű szabadalmának köszönhetően az agymotor, a tárcsák és a szíj is egyetlen, innovatív teleszkópos egységbe kerül, így nincs szükség szíjfeszítőre.Az HNF Heisenberg fejlesztő csapata az XF1 modell vadonatúj felfüggesztés-technológiáját különleges módon tervezte meg. A hátsó teleszkóp és a rugóút-felfüggesztés teljes egészében az agymotor fölé került, stabilan a vázszerkezethez illesztve. Annak érdekében, hogy a karbon szíj minden esetben optimálisan feszes legyen a tárcsa és a hátsó kerékagy között, az agymotor és a hátsó tárcsa is a lengőkar-hajtómű egységébe került. A szíj ezáltal mindegyik tárcsáról könnyedén továbbítja a hajtást a hátsó kerékre, még az agymotor csúcsterhelése esetén is.

A BMW i divízió által megtervezett négytagú lengőkar-hajtómű egyetlen egységként alkotja az elektromos kerékpár hajtásláncát, mérnöki pontossággal illesztve a kerékpár vázszerkezetéhez, amely a hátsó teleszkóp felfüggesztésével együtt mintegy 150 milliméteres hátsó rugóutat eredményez. Az innovatív lengőkar-hajtómű másik előnye, hogy a hajtáslánc a pedáltól függetlenül működik. A hagyományos, izommeghajtásra tervezett összteleszkópos vázszerkezetekkel ellentétben a hátsó lengőkar az elektromos motor nagymértékű besegítése esetén, például intenzív gyorsításkor, nagy sebességű haladáskor vagy terepezéskor sem merevedik meg, a felfüggesztés így minden szituációban visszajelzéseket ad az útról, miközben maximális tapadást és vonóerőt biztosít. A rendszer gyorsítás és fékezés esetén ugyanakkor kiküszöböli a kellemetlen, ringó mozgásokat. A kerékpár extrém egyenetlen terepen igény szerint hagyományos módon, pedállal is hajtható.Az HNF Heisenberg XF1 modell a BMW i négytagú lengőkar-hajtóművének következő előnyeit kínálja idén nyártól:

- Agymotor és egyenletes tengelyterhelés-eloszlás
- Karbantartás-mentes szíjhajtás agyváltóval, szíjfeszítő nélkül
- Kivételesen merev váz
- Pedáltól független elektromos hajtáslánc
- Maximális tapadás és vonóerő minden szituációban, a hátsó lengőkar merevedése nélkül
- Többféle meghajtási lehetőség
- Az innovatív hajtáslánc-technológia szabad vázszerkezet-kialakítást biztosít

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER