2011. december 30. péntek, 08:52

 

A helyi lakosok által csak „La Feliz”-nek, vagyis „Boldog város”-nak becézett Mar del Platan az élet alaposan felbolydult, ugyanis a pihenni vágyók által kedvelt tengerparti településen ezekben a napokban igencsak nagy a nyüzsgés. A 2012-es Dakar rally résztvevői első napjukat töltötték el az adminisztratív és technikai átvételen, hogy aztán január elsején elinduljanak, és két héttel később sikeresen célba érjenek Limában.

Ugyan nem része még a versenynek, de a gépátvétel mindig az első komolyabb megmérettetés a futam során, amelyet teljesíteni kell. A versenyzők között egyre nagyobb az izgalom és a feszültség. Az elmúlt napokban már gyülekeztek a résztvevők a városban, néhányan megkóstolták az argentin steak-et, vagy kocogtak egyet a parton. Csütörtökön azonban megkezdődött az ellenőrzés, a Tengerészeti Bázis megnyitotta kapuit a versenyzők előtt, és befogadta a Dakar-falut, amely ezekben a napokban a teljes mezőnynek otthont nyújt.

Elsőként a legfiatalabb versenyző érkezett meg az átvételre, az argentin Lucas Bonetto, aki nemrég töltötte be a 20. életévét. Idén megszerezte a quad-bajnoki címet, és a Patronelli testvéreket tekinti példaképének, akikkel együtt is versenyezhet majd a következő két hét során. Alejandro, a címvédő, és Marcos, a 2010-es győztes, már emblematikus figurává vált Argentínában, és sok rajongó szurkol nekik az újabb győzelemért. A motorokkal kapcsolatos szabályváltozások által azonban nehezebb lesz a dolguk. „Örülök a változtatásoknak” – mondta mindezek ellenére Alejandro. „A 900 köbcentis motort nehéz és fárasztó volt kezelni, és a csökkentésnek köszönhetően nincs olyan nagy különbség a versenyzők között, így kiélezettebb lesz a verseny.”

Az egyes kategóriákban az élmezőny tagjai pénteken és szombaton délelőtt teljesítik a gépátvételt, az érdeklődők azonban már ma is találkozhattak ismert versenyzőkkel. Jordi Viladoms, aki nemrég a Yamaha-tól egy új olasz csapathoz, a Bordone-Ferrari-hoz igazolt, szintén a Dakar-faluban töltötte a napját. A spanyol eddig leginkább Marc Coma árnyékában tudott csak versenyezni, de most új távlatok nyíltak meg előtte. „Öten is esélyesek lehetünk a győzelemre. Úgy gondolom, hogy a motor-csere miatt kiadott büntetések nagyban befolyásolják majd a versenyt, persze lesznek, akik egyetlen motorral teljesíteni tudják a futamot, de még a legnagyobbak között is lesznek olyanok, akiknek cserélniük kell.” A 15 perces büntetés bevezetése (45 perc a második csere után) mindenhol nagy vitát váltott ki. Pal-Anders Ullevalseter, aki 2010-ben a második helyen végzett Cyril Despres mögött, aggódik, hogyan fogja teljesíteni a 8300 kilométert, de nem különösen izgatja magát a dobogóért folytatott küzdelem miatt. „Szerintem senki nem fogja tudni egyetlen motorral teljesíteni a versenyt, de még a 45 perces büntetés mellett is oda lehet érni a mezőny elejébe. Egyébként alig várom már, hogy átkeljünk a hegyeken és végre jól elássam magam a homokban!”

A norvég nincs egyedül ezzel az érzéssel, mindenki várja már, hogy elkezdődjön a verseny. Pénteken jönnek már a kamionok is a gépátvételre: a Kamazos Nikolaev és Mardeev junior, De Rooy és Stacey az Iveco-val, Biaison és Ales Loprais a Tatra-val. Az autóknál Christian Laveille (Dessoude), Bernard Ten Brinke (Riwald), a motoroknál Francisco Lopez (Aprilia), Paulo Goncalves (Husqvarna) és Quinn Cogy (Honda) is holnap teljesíti a végső ellenőrzést.

A magyarok közül a 432-es rajtszámmal induló Sebestyén Sándor és Bognár József (Toyota Land Cruiser) már túl van a gépátvételen, a Szalay-Bunkoczi kettős (Opel Antara) pénteken helyi idő szerint 14:15-kor kezdi meg az adminisztratív átvételt.







  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER