2012. január 01. vasárnap, 15:41

 

443 jármű rajtolt el a 2012-es Dakar rally rajtceremóniáján Mar del Plata főterén, hogy Argentínán, Chilén és Perun keresztülhaladva, mintegy 8300 kilométer megtétele után megérkezzen a limai célba. A négy kategóriagyőzelemért folytatott küzdelem megkezdődött.

szalay-bonkoczi

A vakációjukat a tengerparton töltő fürdőzők hirtelen egy óriási felhajtás közepén találták magukat az év utolsó napján, ugyanis a parttól néhány méterre, a Plaza Colon-on került felállításra a pódium, a hozzá vezető háromszor kétsávos főutat pedig egész napra lezárták a szervezők. Helyi idő szerint délután három órakor kezdődött el a rajtceremónia, amely során 30 quad, 178 motor, 161 autó és 74 kamion haladt át a dobogón.
A nevezési listához képest némileg változtak a számok, ugyanis 7 quadot nem vettek át a technikai ellenőrzésen, mivel a járművek sok tekintetben eltértek a széria modellektől, és ebben a kategóriában a prototípus nem megengedett. Sajnos több kiemelt versenyzőt is érint ez a döntés, így Josef Machacek (ötszörös Dakar-győztes), Lukasz Laskawiec (2011-ben harmadik), Christophe Declerck (2011-ben negyedik), Rafael Sonik, Antoine Leconte, Norberto Cangani és Maciej Albinowski ugyan elrajtolhatott, de nem értékelik őket az abszolútban. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Patronelli testvéreknek és a többi dél-amerikai quadosnak könnyű dolga lesz a verseny során.

opel-dakar-team

Négy motoros sorsáról még nem döntöttek a szervezők. Iain Stevenson, Neil Scott-Thomas, Darryl Curtis és Greg Raaf motorja ugyanis még nem érkezett meg az Egyesült Államokból, a járműveket szállító hajó az utolsó pillanatban fut be a Buenos Aires-i kikötőbe, de még el kell őket szállítani az 500 kilométerre lévő Mar del Plata-ba. Reméljük, hogy a
versenyzők néhány nap múlva nevetni fognak a most még gyomorgörcsöt okozó eseményeken, a szervezők mindent megtesznek, hogy részt tudjanak venni a versenyen. Az adminisztratív ellenőrzést elengedték számukra, és segítenek nekik a vámvizsgálaton, de egyáltalán nem biztos, hogy időben megérkeznek a motorok az első etap rajtjához. David Castera, a verseny sportigazgatója reggel öt órakor találkozik velük, hogy amennyiben időben megérkeznek a jármávek, a gépátvételt gyorsan elvégezzék rajtuk.

Azok, akik szerencsésen áthajtottak a pódiumon, már teljes mértékben versenylázban égnek. Cyril Despres és Marc Coma egyforma narancsszínű csapatruhában, „Nyugodtak vagyunk, nincs közöttünk feszültség, és nem is szeretnénk, hogy ez a verseny során megváltozzon” – felirattal a pólójukon jelent meg a gépátvételen, ezzel is jelezve, hogy barátok, és nem ellenfelek. Az autóknál Nasser Al-Attiyah a katari színekre festett Hummer-rel is ma teljesítette az átvételt. A címvédő délután egy sajtótájékoztatót is tartott, amelyen elhangzott, hogy igazán esélyesnek tartja magát az újabb győzelemre.
Székely-Nagy Katalin

Startceremónia




  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER