Címkék: Kia Sorento

2020. október 22. csütörtök, 18:36

 

Az új Sorento a Kia első modelljeként, másodlagosütközés-elkerülő rendszerrel érkezik. Az MCB (Multi-Collision Braking) egy esetleges első ütközés utáni továbbiakat hivatott megakadályozni baleset esetén.

 


 Az MCB feladata, hogy megakadályozza, vagy legalább csökkentse a további ütközések kockázatát egy-egy balesetben, különösen olyan helyzetekben, amikor a jármű a fő ütközést követően vezetői kontroll nélkül gurul tovább. A rendszer a légzsákok kinyílásának pillanatában automatikusan élesedik, hiszen a légzsákok működésbe lépése a komoly ütközés egyértelmű jele. Bekapcsolása pillanatában az MCB azonnal felméri az autó sebességét és haladási irányát (annak változásaival együtt), majd ezen adatok alapján megállapítja a biztonságos és a lehető leggyorsabb megálláshoz szükséges fékerő nagyságát.

 

 

 

 Az MCB elektronikái azt is figyelik, hogy használja-e a vezető a pedálokat. Ha a rendszer úgy észleli, hogy a sofőr csak gyengén, vagy egyáltalán nem avatkozik be, a menetstabilizáló (ESC) elektronikáinak segítségével a megfelelő fékerőt kerekenként szabályozva megállítja az autót. Az MCB kizárólag 180 km/h alatt működik, hiszen nagyobb sebességnél az utólagos fékezési beavatkozás további veszélyekkel járhat.
A Sorento új, negyedik generációja a Kia első európai modellje ezzel a biztonsági felszereléssel. A Sorento egyben a márka egyik legbiztonságosabb autója is, hiszen aktív és passzív biztonsági arzenálja gyakorlatilag teljes: gyalogosokat és kerékpárosokat is felismerő ütközés-megelőző rendszerrel (FCA) is felszerelték. Az MCB kiterjeszti a Sorento aktív biztonságát az ütközés utánra, így teszi az utazást még biztonságosabbá.
Az MCB a Sorento valamennyi változatában az alapfelszereltség részét képezi, ideértve az európai piacokon 2021 elején megjelenő plug-in hibrid modelleket is.

Az Euro NCAP és az MCB
 Az MCB rendszerek biztonságnövelő hatását már az európai független ütközésbiztonsági szervezet, az Euro NCAP is elismerte. A minősítéseken plusz pont jár az MCB-vel felszerelt modelleknek. A baleseti statisztikák alapján az MCB léte 8%-kal csökkenti a baleseti halálozást, és 4-gyel a súlyos sérülések kockázatát (azonos modellek vizsgálata esetén, MCB-vel illetve nélküle).
Az MCB a Kia más modelljeiben is megjelenik már 2020 folyamán.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER