Címkék: elektromos | KIA

2021. március 16. kedd, 06:20

 

A Kia ma nyilvánosságra hozta új, EV6 nevű, tisztán elektromos hajtású modelljének első hivatalos fotóit. Az újdonság bemutatójára is sor kerül még idén márciusban.

 


 Az EV6 a Kia első új modellje, amely már a márka új formafilozófiája, az ’Egyesült ellentétek’ jegyében született. A friss formanyelv a természet és az emberi lét ellentéteiből, kontrasztjaiból építkezik, innen meríti inspirációit. Az új formairányzat középpontjában a márka új vizuális identitása áll, pozitív, természetes energiákkal, és a látványos formák, valamint az éles formaelemek kontrasztjával.
A crossoverek világa által inspirált vonalaival a Kia első - kifejezetten akkumulátoros, tisztán elektromos hajtású modellek hordozására tervezett E-GMP nevű padlólemezén -, az EV6 a Kia első újdonsága, amely már az új formai irányelvek alapján született. Az EV6 a Kia elektromos hajtások fejlesztése iránti elkötelezettségét is hivatott hangsúlyozni.
“Az EV6 a Kia első, kifejezetten elektromos hajtásra tervezett modellje, és ebben a minőségében a márka első autója, amely az emberközpontú progresszív formák és a tiszta üzemű elektromos hajtás egységét hirdeti. Úgy hisszük, az EV6 fontos és versenyképes szereplővé válik majd az elektromos modellek globális piacán.” Mondta Karim Habib, a Kia alelnöke, és globális formatervezési vezetője. “Határozott és hatásos formákat kívántunk alkotni, kifinomult és magas technikai színvonalú részletekkel, tiszta arányokkal és egyedi, futurisztikusan elektromos autós megjelenéssel.”

 

 

 

Egyesült ellentétek: a Kia új formafilozófiája
A Kia valamennyi modellre kiterjedő új formanyelve az EV6-tal debütál. A formafilozófia öt alappillére: a ‘Természetesen bátor’, az ‘Okkal élvezetes’, a ‘Fejlődés ereje’, az ‘Életteli technológia’, és a ‘Boldogság feszültsége’ nevet kapta.
A ‘Természetesen bátor’ a természettel való interakción alapul, azokra az arányokra és formákra épül, amelyek mind az emberi, mind pedig a természeti környezetben megtalálhatók. A dizájn ezen alappillére alapján egyszerre organikus és technikai struktúrák, és belső felületek születnek, miközben a külsőt a tiszta vonalak, és a bátor, folyamatosan változó idomok határozzák meg.
Az ‘Okkal élvezetes’ az érzésekre és a hangulatokra összpontosít a jövő Kia modelljeiben. A jövő Kia formavilágában együtt él az értelem az érzelemmel oly módon, hogy a nyugtató és inspiráló hatású autók használóik érzelmeire és érzéseire is hatnak majd. Az utasterekben több lesz az új, természetes eredetű anyag és a merész, fiatalos, játékos színárnyalat is.
A ‘Fejlődés ereje’ a márka mai erős dizájnvonalára épít, a közelmúlt formai változásai a jövő formáira is átvetülnek, majd így fejlődnek tovább. A jövő dizájnja a már megszerzett tapasztalatokra és az átfogó kreativitásra épít.
Az ‘Életteli technológia’ az új technológiákat és műszaki megoldásokat öleli fel, hogy segítse és fejlessze az ember és a gép közötti kapcsolatokat. A jövő Kiái újgenerációs felhasználói élményeket is kínálnak majd, nem csak a technológia fejlődése révén, de például a világítás és a konnektivitás újragondolásával, hogy a használók még közelebbi kapcsolatba kerülhessenek járműveikkel.
A ‘Biztonság feszültsége’ az ellentétes erőkre és a kreatív kontrasztokra épít, s éppen az ezek egyensúlyából adódó formai egyensúlyra törekszik. Határozott és éles, kifinomult technikájú részletekkel teremt feszültséget és harmonikus formaközpontú dizájnjövőt.
“Arra törekszünk, hogy autóink természetes élményeket hordozzanak, olyanokat, amelyek jobbá, és élhetőbbé is teszik ügyfeleink mindennapjait. Célunk a Kia márka fizikai élményeinek megtervezése, eredeti, újító hatású és izgalmas elektromos autókkal. Formatervezőink elképzelései és a márka céljai most jobban összetartoznak, mint valaha. Tevékenységeink központjában az autóvásárló és autót használó ügyfél áll, ez határozza meg minden döntésünket.” - mondta Karim Habib.

 

 

Külső megjelenés: jövőbe mutató, kifinomult részletek által meghatározott elektromosautó formák
Az EV6 megjelenése maga a ‘Fejlődés erejének’ megtestesülése. A márka formai erősségeinek továbbfejlesztése mentén az EV6 annak a szaktudásnak a csúcsa, amit a márka formaközpontú átalakulása során gyűjtöttünk össze, miközben a jövőt kutattuk.
Az orron a jellegzetes nappali menetfények vonala határozza meg a letisztult formai képet, hiszen ezek a formák alkotják a ‘Digitális tigrisorr’ alapjait, a Kia jellegzetes hűtőmaszk formáit az elektromos korszakba vetítve. A fényszórók alakja és fénykibocsátási képe is jellegzetes, az alattuk húzódó légbeömlő pedig vizuálisan szélesíti az autó orrképét, és kihangsúlyozza technikai töltetét. Az orr felöl az autó alatt áramló levegőt terelőlemezek vezetik az optimális légellenállás érdekében, a padlólemez külső borítása sík.
Az oldalak igazi, crossoverek inspirálta vonalvezetése áramvonalas, modern és komoly formai feszültséget generál éleivel és high-tech részleteivel. A döntött vonalú szélvédő dinamikus és határozott, a látványos hátsó ívek pedig testet adnak a megjelenésnek. Az ajtók alsó részén végigfutó karaktervonal a hátsó kerékjáratok előtt felfelé fut, így nyújtja meg az autó oldalnézeti képét.
A jórészt a lehető legjobb légellenállási jellemzők érdekében döntött formájú C-oszlopok fényes fekete betétje a hátsó szélvédő szélesítéseként hat. A hátsó szélvédő fölött légterelő húzódik, ami a hátsó lámpatestek felett ülő másik légterelő felé irányítja az áramlatokat.
Az EV6 formái a Kia három formatervező stúdiójának közös munkáját dicsérik, a formacsapat tagjai a koreai Namyangban, Frankfurtban és a kaliforniai Irvine városában dolgoztak.

 

 


Beltéri formák: modern és tágas utastér
Az utastér formáin dolgozók munkáját nagyban megkönnyítette, hogy az E-GMP platform a korábbi padlólemezeknél jóval több lehetőséget kínál, és szabadabb kezet, több mozgásteret is enged a formatervezőknek. EV6 dizájnerei innovatívan használták a teret és ez a vezetési élményre is kihat.
Az utastér egyik legfeltűnőbb és legkülönlegesebb eleme a nagyméretű, ívelt és egybefüggő audiovizuális és navigációs képernyő. A széles, íves képernyő egyszerű és letisztult formája különös tágasságérzetet sugall. A kijelző vezető előtti részén a főműszerek információi jelennek meg, a középkonzol vonalában pedig az infotainment és a navigáció. A kijelző
méreteiből adódóan a vezetőt körülöleli az információ, miközben a kevés hagyományos kapcsoló tovább hangsúlyozza a beltéri letisztultságot.
A műszerfal képernyő alatti részén találhatók a fűtés, a szellőzés és a légkondicionálás érintőkapcsolói, ezek alatt pedig az autó eleje felé fordul a panel, így még tágasabb az elöl ülők tere.

Az ülések vékonyak és könnyűek, huzatuk látványelemként is helytálló, újrahasznosított műanyagból készített tartós szövet. Az ülések könnyed formái is kihangsúlyozzák az utastér tágasságát.
Az EV6 online világpremierjére még idén márciusban sor kerül.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER