Címkék: Jaguar E-type

2021. március 12. péntek, 17:38

 

A Jaguar Classic hat, egymáshoz illő E-type párossal ünnepli az emblematikus sportautó 60. születésnapját 2021-ben.

 

 

Elkészült az ’E-type 60’ kollekció első két autója, illetve a cég bemutatta a 12 szakszerűen és autentikusan felújított, 3,8 literes E-type műszaki specifikációját is.
A ’E-type 60’ párosokat alkotó járművek mindegyike a két legrégebbi és leghíresebb Jaguar E-type, a ‘9600 HP’ és a ‘77 RW’ előtt tiszteleg. Ennek a két változatnak meghatározó szerep jutott a modell 1961 márciusában, Genfben tartott bemutatóján.
A ‘9600 HP’ névre keresztelt, ’Opalescent Gunmetal Grey’ fényezésű, 3,8 literes, fix tetős kupé volt a két E-type egyike, amelyeket külön meghívottak előtt lelepleztek le a Parc des Eaux Vives-ben. Érdekesség ennek kapcsán, hogy Bob Berry PR-vezető néhány perccel a bemutatókörök előtt érkezett meg a helyszínre, miután a premier előtti éjjelen ’padlógázzal’ (’flat out’) hajtott az autóval Coventryből Svájcba.

 

 

 

 Mivel az E-type – és annak 240 km/h-s végsebessége – keltette lehengerlő benyomás hatására kimagasló érdeklődés mutatkozott a Berry-vel tett próbautak iránt, a Jaguar legendás teszt- és fejlesztőmérnöke, Norman Dewis azt az utasítást kapta, hogy ’minden mást félretéve’ (’drop everything’) vezesse másnapra a ‘77 RW’ nevű, British Racing Green 3,8 literes roadstert Coventryből Genfbe.
Az ’E-type 60’ kollekció párban értékesített autói (egy E-type 60 Edition kupé és egy E-type 60 Edition roadster), az exkluzív ’Flat Out Grey’ és ’Drop Everything Green’ színekben készülnek. Ezeket a színkompozíciókat az eredeti 1961-es színek ihlették, és semmilyen más Jaguarnál nem fogják használni.

 Minden ’E-type 60 Edition’-jármű hordoz a 60. jubileumra emlékeztető, Julian Thomson, a Jaguar formatervezési igazgatója közreműködésével készülő formaelemeket. További fejlesztéseket eszközöltek a jobb használhatóság és a fokozottabb vezetési élmény javára, beleértve a gördülékenyebb váltások érdekében speciálisan kifejlesztett, szinkronizált, ötfokozatú kézi sebességváltót és a megnövelt hűtéskapacitást, illetve a Jaguar Classic Infotainment rendszerét beépített műholdas navigációval és Bluetooth-kapcsolattal.

 A 265 lóerős, 3,8 literes, hathengeres XK motor egy autentikus, 1961-es stílusú ötvözetből kialakított hűtővel rendelkezik, elektromos hűtőventilátorral és a mindennapi használhatóság érdekében elektronikus gyújtással, valamint csiszolt rozsdamentes acél kipufogórendszerrel, amely méretében megegyezik a standard acélrendszerrel, de valamivel mélyebb hangot ad és nagyobb élettartamot kínál.
A középkonzolon kívül a motorháztető emblémája, a fordulatszámmérő óraszámlapja, az üzemanyag-sapka és az alvázlemez is a Jaguar Design által megalkotott évfordulós logóval készült. Az 1961-es autók mintájára a könnyű, bükk-keretes kormánykerék kürtgombja 24 karátos aranyból van.

2022 nyarán a hat vásárló és vendégeik részt vesznek az elképzelhető legexkluzívabb E-type zarándoklaton: a 60 évvel ezelőtti mintára levezetik a Coventry-Genf távot a lélegzetelállító tájon, az ikonikus alpesi hágók között.
A Jaguar olyan hírességeket üdvözölhetett a hatvanas évek forradalmi korszellemét hűen tükröző E-type tulajdonosai között, mint Steve McQueen, Brigitte Bardot, Frank Sinatra, George Harrison, Tony Curtis és Britt Ekland. Plasztikus formáinak szépsége, funkcionalitása és formatervezésre gyakorolt hatása révén az E-type volt a harmadik autó, amely bekerült a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA – The Museum of Modern Art) formatervezési gyűjteményébe.


 

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER