2013. április 09. kedd, 14:29

 

A mai napon kihirdetett eredmények szerint a Jaguar F-TYPE a 2013-as Világ Év Autója Dizájn díj győztese. A díjra mintegy 43 modell pályázott; közülük egy szakértőkből álló bizottság* választotta ki azokat, amelyekre végül a Világ Év Autója zsűri 66 tagja leadta voksát.

jaguar-f-type

“Egyetlen más formatervezési projekt sem okozott még nagyobb örömet számomra, mint az F-TYPE. Gyakorlatilag erre a munkára várok, amióta a Jaguarhoz csatlakoztam; magam és csapatom nagy megelégedéssel dolgoztunk a feladaton. Az F-TYPE hű a Jaguar formai értékeihez – a vonalak szépségéhez, a forma tisztaságához –, és hatalmas megtiszteltetés, hogy a Világ Év Autója zsűrije ezzel a díjjal elismerte munkánkat” – mondta Ian Callum, a Jaguar formatervezési igazgatója.

jaguar-f-type-dij


A döntőbírák a következőket mondták az F-TYPE-ról: „hosszú tengelytávja, rövid túlnyúlásai és hangsúlyos kerékívei markáns kiállással ruházzák fel az autót. Az ajtó irányába elkeskenyedő kontúr ráirányítja a figyelmet a hátsó kerékdobra, amely a hajtott kerekeknek ad otthont.”

„Az  F-TYPE külső formavilága vízszintes arányaiban és lekerekített felületeiben tovább örökíti a Jaguar sajátos eleganciáját, ugyanakkor rendkívül dinamikus hatást kelt. A belső tér még ennél is vonzóbb. Egyértelműen vezető-centrikus, az utas számára kialakított kapaszkodót tetszetősen illesztették bele a középkonzolba. Az ülések kialakítása is ragyogó!”

jaguar-f-type-muszerfal-ulesek

A díjat Adrian Hallmark, a Jaguar globális márkaigazgatója vette át a New York-i Autószalonon. „Az F-TYPE a Jaguar első telivér sportkocsija több mint ötven éve. Szerkezete és technológiája a világ abszolút élvonalába helyezi, az ehhez társuló kifejező és progresszív formaterv pedig nem is lehetne más, mint Jaguar – „szűretlen Callum”, csak így nevezzük házon belül. Dinamikus, mégis kifinomult, pont amilyennek a Jaguar sportkocsiknak lenniük kell. Egyedülálló ajánlat a teljesítmény és az ár szempontjából egyaránt. Mindezen szempontok összjátéka szemmel láthatóan inspirálón hatott a zsűrire; nagy öröm és megtiszteltetés, hogy átvehetjük a díjat” – emelte ki Hallmark.

jaguar-f-type-dizajn

A Világ Év Autója Dizájn díj jelöltjei a Világ Év Autója listáról érkezhetnek, ám önálló termékként is benevezhetnek a versenyre, feltéve, hogy a 2012. január 1. és 2013. május 30. közötti időszakban legalább egy fontos piacon értékesítették a kérdéses járművet,

A formatervezési szakértőkből álló zsűri tagjai a következők:

Masatsugu Arimoto (Japán – szabadúszó formatervezői újságíró)
Silvia Baruffaldi (Olaszország – Auto & Design magazin)
Gernot Bracht (Németország – Pforzheim Formatervezői Iskola)
Sam Livingstone (U.K. – autóipari formatervezési kutató; Royal College of Art)
Tom Matano (USA – a San Francisco-i művészeti egyetem ipari formatervező tanszéke)

jaguar-f-type-new-york


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER