Címkék: Ford | ittas vezető | ruha

Írta: Administrator   
2014. március 20. csütörtök, 10:19

 

A Ford Ittas Vezetés Öltözékének elemeit arra tervezték, hogy az alkoholfogyasztás hatásait imitálják, ezért az öltözéket kipróbáló emberek azonnal ittasnak érzik magukat. Az Ittas Vezetést Szilmuláló Öltözék korlátozza a látást, a mozgás koordinációját és az egyensúlyt.


A látást korlátozó szemüveg Kettős látást és csőlátást idéz elő. A fülvédő A hallás eltompításával késlelteti a reakciókat. A nyaki párna korlátozza a nyak mozgását. A könyökpárnázat lassítja a mozdulatokat. A csuklósúlyok megváltoztatják az egyensúlyt. A térdpárnázat lassítja a mozdulatokat. A bokasúlyok megváltoztatják az egyensúlyt, pláne, hogy a súllyal terhelt csuklóval ellentétes oldalra kerülnek.
A Ford felmérése szerint a 18-24 éves autósok 56 %-a vezetett már ittasan, vagy látta barátait alkohol hatása alatt vezetni!


A Ford által finanszírozott felmérés szerint a legtöbb fiatal európai autós vezetett már ittasan, vagy látta barátait alkohol hatása alatt vezetni. A Ford különleges ‘Ittas Vezetést Szilmuláló Öltözéket’ fejlesztett ki annak bemutatására, milyen negatív hatásokkal jár az autóvezetésre az alkoholfogyasztás. A Ford ‘Ittas Vezetést Szimluláló Öltözéke’ korlátozza a látást, a mozgás koordinációját és az egyensúlyt; az öltözék bekerült a Ford Driving Skills for Life eszköztárába is – a fiatal autósok oktatására létrehozott díjnyertes program tavaly indult útjára Európában.


Az ötezer 18 és 24 év közötti fiatalt megszólaltató felmérés során arra is fény derült, hogy a megkérdezettek 32 százalékával előfordult már, hogy tudták és elfogadták, hogy az autót ittas személy vezeti, 66 százalékuk pedig nincs is tisztában azzal, mekkora a hazájában megengedett véralkoholszint, amivel még volán mögé lehet ülni.* A Ford azért kezdeményezte e tanulmány elkészítését, hogy tisztábban lássa a fiatal autósok vezetési és alkoholfogyasztási szokásainak összefüggéseit. A francia, német, olasz, spanyol és brit autósok megkérdezése során kiderült, hogy a spanyol fiatalok (74 százalék) a leginkább hajlamosak az ittas vezetésre, vagy arra, hogy ezt barátaik esetében elfogadják; utánuk a német (65 százalék), majd pedig a francia fiatalok (64 százalék) következnek a listán. A megkérdezettek 26 százaléka elismerte: vezetett már alkohol hatása alatt úgy, hogy közben azt hitte, biztonságosan uralja az autót.



“Az alkoholfogyasztás és az autóvezetés együtt könnyen halálos kombinációnak bizonyulhat, s e felmérés eredménye azt mutatja, hogy a fiatal autósokban különösen fontos ezt tudatosítani.” - fogalmaz Barb Samardzich, a Ford Európa általános vezérigazgató-helyettese.

A Ford tavaly indította útjára Európában a Ford Driving Skills for Life programot, a vállalat díjnyertes képzéssorozatát fiatal autósok részére, most pedig kifejlesztette az ‘Ittas Vezetést Szimuláló Öltözéket’, ami korlátozza a látást, a mozgás koordinációját és az egyensúlyt.

A csőlátást előidéző szemüveget, fülvédőt, boka- és csuklósúlyokat, valamint párnázott könyök-, nyak- és térdrészt tartalmazó ‘Ittas Vezetést Szimuláló Öltözék’ még a legegyszerűbb feladatok (például egy egyenes vonalú séta) végrehajtását is megnehezíti, érzékletesen mutatva be, hogy alkohol hatása alatt milyen bonyolulttá válik egy olyan összetett tevékenység, mint az autóvezetés. Az Európai Bizottság szerint a halálos európai közúti balesetek 25 százaléka alkoholfogyasztás miatt következik be, s a fiatal autósok baleseti halálának legfőbb oka az alkohol.



“A Ford ‘Ittas Vezetést Szimuláló Öltözéke’ ügyes megoldást kínál arra, hogy az ember józan állapotban, biztonságos körülmények közt, személyesen tapasztalhassa meg, milyen nagy mértékben rontja az alkohol a képességeit.” - teszi hozzá Samardzich. “Az öltözék segítségével bemutathatjuk, hogy az alkoholtól még az egyszerű mozgások is bizonytalanná válnak, s így megismertethetjük az ittas vezetés veszélyeit.”

A Ford Németországban, a mozgáskorlátozás hatásait kutató Meyer-Hentschel Intézet tudósainak segítségével fejlesztette ki az ‘Ittas Vezetést Szimuláló Öltözéket’. A Ford korábban már megalkotta az ‘Időskort Szimuláló Öltözéket’ és a ‘Terhességet Szimuláló Öltözéket’ is, hogy jobban megértse az idős autósok és a várandós anyák igényeit.

“Amikor az emberek először próbálják ki az ‘Ittas Vezetést Szimuláló Öltözéket’, nagyon gyorsan rájönnek, milyen küzdelmessé válnak az egyébként mindennaposnak számító feladatok – például egy csésze felemelése vagy egy telefonszám hívása.” – mutat rá Gundolf Meyer-Hentschel, az intézet alapítója és ügyvezető igazgatója. “Ez az öltözék hatékony eszköz annak szemléltetésére, hogy mi történik, amikor valaki túlzott alkoholfogyasztás után ül a volán mögé.”



  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER