Írta: Administrator   
2012. május 01. kedd, 15:17

 

Egy a Ford Európa által a SYNC fedélzeti kommunikációs rendszer bevezetése előtt megrendelt, Németországban, Spanyolországban Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Oroszországban elvégzett felmérés adatai szerint a járművezetők 48 százaléka elismeri, hogy szöveget olvas út közben.

A legrenitensebbek az olaszok, 61 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy vezetés közben el szokta olvasni üzeneteit. A Ford által Európában először a vadonatúj B-Max-ban, majd folyamatosan további modellekben, az elsők között a Focus-ban és Kuga-ban kínált SYNC rendszer az írott szöveget beszéddé alakító funkciója segítségével a rendszer képes hangosan felolvasni a beérkező sms-eket, drasztikusan csökkentve ezáltal a balesetveszélyt.

ford-b-max-muszerfal

Egy friss felmérés adatai szerint Európában majdnem minden második autós olvassa el szöveges üzeneteit vezetés közben – ami megosztja a figyelmüket, és bizonyíthatóan baleseteket okozhat. A tanulmány a Ford Európa megbízásából készült, annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet erre a biztonsági kérdésre, miközben a vállalat arra készül, hogy a kontinensen elérhetővé tegye a SYNC nevű fedélzeti kommunikációs rendszerét, amely az írott szöveget beszéddé alakító funkciója segítségével képes felolvasni a beérkező szöveges üzeneteket, és lehetőséget nyújt arra is, hogy a vezető hangutasítás útján előre megírt válaszokat küldjön ezekre. A Németországban, Spanyolországban Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Oroszországban végzett felmérés eredményei szerint a megkérdezettek átlagosan 48 százaléka olvassa üzeneteit vezetés közben. Az olasz vezetők 61 százaléka, az oroszok 55, a franciák és a németek 49, a spanyolok 40, a britek 33 százaléka ismerte el ezt a rossz szokását. Annak ellenére, hogy ez ilyen gyakran megtörténik, a vezetők túlnyomó többsége egyetértett azzal, hogy a vezetés közben történő üzenetolvasás veszélyes. A hat országban megkérdezett vezetők kilencvenöt százaléka elismerte azt is, hogy a szövegek írása nagyban befolyásolja a vezetési képességüket és a biztonságot. A megkérdezettek legalább fele úgy nyilatkozott, hogy a reakcióidejük fele olyan gyors volt, ha üzeneteiket olvasgatták a mobiljukon.

“Az okostelefonok olyan gyorsan nélkülözhetetlen részei lettek az életünknek, hogy sokan már el sem tudnák képzelni az életet nélkülük.” - fogalmaz Christof Kellerwessel, a Ford Európa Elektronikus és Elektronikus Rendszertervezési részlegének vezető mérnöke. “Bárhogyan is nézzük, az sms-ek olvasása elvonja a vezetők figyelmét, így egy olyan rendszer, amely képes felolvasni az üzeneteket az okostelefonokról, nyilvánvaló előnyöket kínál.”

A Ford SYNC idén nyáron mutatkozik be a vadonatúj B-MAX-ban, és hamarosan megjelenik a Ford kínálatának más modelljeiben is,  beleértve az új Focust és a Kugát is. A Microsoft által támogatott, szöveget beszéddé alakító funkció a SYNC-ben képes egyszerű hangutasításra „kiolvasni” a Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott kompatibilis okostelefonokból az üzeneteket. A SYNC arra is lehetőséget biztosít a vezetők számára, hogy szöveges válaszokat küldjenek az előre beállított sablonok közül, így teljes mértékben a vezetésre koncentrálhatnak, miközben kapcsolatban maradnak „beszélgető” partnerükkel. A válaszok között olyanok találhatók, mint például: „Szeretlek!”, „Küldj utasításokat!”, vagy „Tíz perc múlva ott vagyok!”.




A több mint 5500 ember megkérdezésével készített felmérés szerint a német, spanyol, francia brit és olasz vezetők leginkább párjuk üzenetit szokták elolvasni vezetés közben, míg az oroszok figyelmét leginkább egy olyan családtagjuk üzenete vonja el, aki nem a partnerük. A felmérésben részt vevők úgy nyilatkoztak, hogy a legkevésbé a barátaik üzeneteit szokták vezetés közben olvasgatni – kivéve a franciákat és a németeket, akik a munkájukkal összefüggő üzenetekre kíváncsiak a legkevésbé. A  SYNC szöveget beszéddé alakító funkciója az okostelefonok egyre szélesebb körével lesz kompatibilis, mivel a Ford átvette az eszközök közötti Bluetooth-kapcsolat terén alkalmazott, rohamos gyorsasággal fejlődő Message Access Profile (Szöveg-elérési Profil - MAP) szabványt, amit a vezető mobileszköz-gyártók használnak, köztük a BlackBerry készülékeket készítő Research In Motion (RIM) is.

“A RIM azt tervezi, hogy a BlackBerry okostelefonok egyre növekvő hányadában alkalmazza a MAP-ot, és nagy örömünkre szolgál, hogy együttműködhetünk a Forddal annak érdekében, hogy az egész iparágra kiterjesszük ezt a szabványt.” – fogalmaz Andrew Bocking, a Research In Motion-hoz tartozó Handheld Software Product Management alelnöke.

Az Egyesült Államokban egyébiránt már több mint négymillió olyan Ford gépkocsi fut, amelyben megtalálható a SYNC, és a vállalat tervei szerint 2015-re Európában is 3,5 millió lesz ezekből az utakon.



A felmérésről

1: Az 5547 német, spanyol, francia, brit, olasz és orosz vezető megkérdezésével készült tanulmány adatfelvétele 2012. január 19-23. között történt a Ford Európa megbízásából, a TNS Research International UK közreműködésével.


2: A felmérés főbb pontjai:




  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER