2012. december 19. szerda, 16:24

 

Az amerikai kincstár a tulajdonában lévő GM-részvények 40 százalékát heteken belül visszaadja a General Motorsnak, a fennmaradó részt pedig 12-15 hónapon belül értékesíti - írja az USA Today a Detroit Free Press cikkét idézve.

gm-logo

A General Motors közleménye úgy fogalmaz, hogy a GM 200 millió részvényt vásárol vissza az amerikai kincstártól január folyamán 5,5 milliárd dollárért, ami 26 százalékról 19 százalékra csökkenti a kincstár tulajdonrészét.

"A részvény-visszavásárlás bejelentése a sikeres autóipari mentőprogram végleges lezárása felé tett fontos lépés. Megszünteti a GM-ről mint állami vállalatról a partnerek körében kialakult véleményt, és jól példázza a GM további sikereibe és jövőjébe vetett bizalmat" - fogalmazott Dan Akerson, a GM vezérigazgatója.

A részvény-visszavásárlás 27,50 dolláros árfolyamon történik, ami 7,9 százalékos prémiumot hordoz a papír keddi záróárfolyamához képest. A GM negyedik negyedévi eredmény-beszámolójában ez 400 millió dolláros leírásként jelenik majd meg.

A 27,50 dolláros árfolyamon az amerikai kincstár veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni befektetése után. A közlemény szerint az 500 millió darabos részvénycsomagból a 200 millió darab eladása után fennmaradó 300 millió darabot a tőzsdén értékesíti majd a kincstár "szabályos keretek között".

Jelenleg az amerikai kincstárnak 500 millió darab GM-papírja van. Az 500 millió GM-részvényt az amerikai kincstárnak 53 dolláros árfolyamon kellene értékesítenie ahhoz, hogy a kormány nullszaldóval jöhessen ki a mentőprogramból.

Autóipari szakértők 2013 elejére várták az amerikai kincstár döntését GM-részesedése további sorsáról. Elemzői vélemények szerint a részvények visszajuttatása kedvező piaci fogadtatásra talál majd és fokozza majd azoknak a befektetőknek az érdeklődését is a GM részvényei iránt, akiket eddig a magas állami tulajdoni arány tartott távol a vásárlásuktól.

Az amerikai kincstár részvényeladásával párhuzamosan a kormány megszüntet minden, a 49,5 milliárd dolláros mentőakció fejében a General Motorsra kivetett korlátozást. A GM-nek ezentúl például módjában lesz akár vállalati repülőgépet is vásárolnia.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER