2012. november 30. péntek, 15:05

 

A 2014-es Chevrolet Spark EV villanyautó, amelyet a Los Angeles International Auto Show kiállításon mutattak be, egy élénk és jó kapcsolattartó, ötajtós, megfizethető városi miniautó, amely felvillanyozóvá tesz minden egyes utazást. Adózott ára 25.000 dollár alatt lesz.

elektromos-chevrolet-spark

A Chevrolet Volttal az Egyesült Államok villanyautó-piacának több mint felét teríti be a márka, a Spark EV pedig a bevált motorra és akkumulátorra épít. Amikor jövő nyáron elkezdődik az értékesítése, a várakozás szerint a kategória leghosszabb elektromos hatótávját éri majd el, és első villanyautóként kínálja a SAE Combo DC Fast Charging gyorstöltést, amelynek jóvoltából 20 perc alatt lehet elérni 80 százalékos feltöltöttséget.

“Aki beül egy ilyen, csúcstechnikával telerakott, nyolc másodpercen belül százra gyorsító elektromos miniautóba, többé ki sem akar szállni belőle,” mondta Mark Reuss, a General Motors North America elnöke. “A Volt és most a Spark EV megmutatja, hogy a Chevrolet mindenki másnál jobban ért a villanyautókhoz, és többet tesz a villanyautósokért.”

chevrolet-spark-muszerfal

A Spark EV fontos funkcióit, például a vezetési stílus és egyéb körülmények alapján számított tényleges hatótávot, világosan és ösztönszerű érthetőséggel mutatja két konfigurálható, nagy felbontású, színes, hétcolos LCD képernyő.

A zenét a Chevrolet exkluzív MyLink rádiója (standard) hozza be az autóba, okostelefon-alapú szórakoztatással együtt – alkalmazásokkal fut a BringGo navigátor, a TuneIn globális, internetes  rádió, a Pandora és a Stitcher. A nagy durranás az Apple Siri, a kompatibilis (4S és újabb) iPhon telefonok tulajdonosainak. 

Az eddig bejelentett piacokon, például Kalifornián és Dél-Koreán kívül a Spark EV kapható lesz Oregon, Kanada és egyéb országok egyes márkakereskedőinél is. A Spark EV használható lesz Kalifornia teleautó-sávjain (high-occupancy vehicle – HOV) is.

Villanymotor
A Spark EV hajtóerejét fejlett villanymotor és akkumulátor adja. A GM által tervezett egytengelyű motor és elektromos hajtómű együttes teljesítménye 130 LE (100 kW), nyomatéka 542 Nm, ami élénk gyorsítást tesz lehetővé. A több mint 20 kWh kapacitású lítiumion-akku várhatóan a kategória egyik legjobb elektromos hatótávját adja majd.

A motort és a hajtóművet amerikai eredetű, illetve a világpiacon beszerzett alkatrészekből a GM White Marsh (Maryland) gyártóüzeme szereli össze – ez az első eset, hogy egy amerikai gyártó az Egyesült Államokban állítja elő egy korszerű villanyautó komplett elektromos berendezését.

A Spark EV hosszú élettartamú, biztonságos, strapabíró és megbízható akkumulátorára nyolcéves, illetve 160 ezer kilométeres garanciát adnak. A lítiumion-telep 336 prizmás cellából áll, súlya 254 kg, térfogata 133 liter.

chevrolet-spark-ev

20 perces gyorstöltés
“A Spark EV akkumulátorát több mint 200 ezer órán át teszteltük laboratóriumainkban”, mondta Pamela Fletcher, a Chevrolet villanyautós főmérnöke. “Nagyon sokáig bírja, és ugyanolyan szigorú tűréseknek felel meg, mint a Volt akkuja.”

A Spark EV az első észak-amerikai villanyautóként kapja meg opcióként a SAE Combo DC Fast Charge gyorstöltőt, amellyel 20 perc alatt lehet 80 százalékig feltölteni. A normál fedélzeti töltő háromféle áramforrással  – egyenáramú gyorstöltés, váltóáramú 240 és 120 V – működhet.

240 voltos konnektorról kevesebb mint hét óráig tart a Spark EV feltöltése. A folyamat beállítható a tervezett indulási idő, illetve a csúcsidőn kívüli kedvezőbb áramtarifa figyelembevételére. Számítógépes távirányításra és távmegfigyelésre az OnStar.com ad lehetőséget, illetve egy speciális Chevrolet mobiltelefon-alkalmazás, az OnStar Remote Link segítségével. A Spark EV-hez hároméves standard OnStar szolgáltatás jár.

A Spark EV segít gazdájának maximális hatótávot elérni. A benzines Spark minden egyes részének aerodinamikai csiszolása például négy kilométeres javulást hozott a gyakorlatban.

chevrolet-spark-elektromos

A Spark EV színei között szerepel például az Elektromos Kék, a Fekete Gránit, a Csúcs Fehér, az Ezüst Jég és a Titánium. Belseje tágas, csendes és kényelmes, a ragyogó Elektromos Kék és a krómozás kombinációjával.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER