Címkék: 2017 | BMW | M550i

2017. április 28. péntek, 16:34

 

A felső-középkategóriájú üzleti limuzinok trónját egy vadonatúj BMW M Performance modell foglalta el – legalábbis egy időre. Az új BMW 5-ös sorozat világpremierjével egy időben a BMW M GmbH is kigurította a garázsból a világ legsikeresebb üzleti limuzinjának benzinmotorral szerelt BMW M Performance modelljét. Az új BMW M550i xDrive a hetedik modellgeneráció palettájának aktuális etalonjaként érkezett meg az utakra.

 

A letaglózó erejű BMW M Performance TwinPower Turbo technológiával felvértezett erőforrásnak, a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint kifejlesztett BMW xDrive intelligens összkerékhajtásnak és a típus-specifikus BMW M Performance futómű-hangolásnak köszönhetően az új BMW M550i xDrive nem csupán egy vérbeli négyajtós sportautó, de az üzleti limuzinok szegmensének legdinamikusabb modellje is. A bőséges nyomatéktöbblettel megáldott, kivételesen magas fordulatszám-tartományig kalibrált V8-as benzinmotor a lélegzetelállító teljesítmény, a csodálatosan precíz vezethetőség és a kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatóság egyedülálló egységét nyújtja, amellyel az új BMW M550i xDrive minden vezetést és együtt töltött pillanatot magával ragadó élménnyé varázsol.Csúcstechnológiával felvértezett nagyteljesítményű erőforrás és a kivételes hatékonyság

Az új BMW M550i xDrive a BMW 5-ös sorozat első olyan BMW M Performance modellje, amelynek meghajtásáról benzinmotor, nevezetesen a 4,4 liter hengerűrtartalmú, nyolchengeres, típus-specifikus fejlesztésű BMW M Performance TwinPower Turbo technológiával dolgozó erőforrás gondoskodik. A V8-as hengerelrendezést két darab kettős megfúvású (Twin-Scroll) turbófeltöltő, magas pontosságú közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszer, VALVETRONIC változó szelepvezérlés és dupla-VANOS változó vezérműtengely-állítás egészíti ki. Mindez együttesen percenkénti 5 500 főtengely-fordulattól jelentkező 340 kW / 462 lóerő maximális teljesítményben és már percenkénti 1 800 főtengely-fordulattól felépülő 650 Nm csúcsnyomatékban teljesedik ki (100 kilométerre vetített 8,9 liter* átlagos üzemanyag-fogyasztás és kilométerenkénti 204 gramm* kombinált károsanyag-kibocsátás mellett).

A csúcstechnológiával felvértezett nagyteljesítményű erőforrás a BMW M Performance modellek vérpezsdítő menetdinamikájával kecsegtet: mielőtt 250 km/órás tempónál eléri elektronikusan leszabályzott végsebességét, a BMW M550i xDrive álló helyzetből 4,0 másodperc alatt katapultál 100 km/órára. A típus-specifikus fejlesztéseken átesett V8-as benzinmotor mindeközben a BMW M Performance TwinPower Turbo technológia példaértékű hatékonyságát igazolja: az új BMW M550i xDrive modell a legkorszerűbb EU6 kipufogógáz-emissziós besorolás kritériumainak is maradéktalanul megfelel.

Steptronic sport automataváltó és BMW xDrive intelligens összkerékhajtás

A jelenlegi leggyorsabb 5-ös BMW erőátviteli feladatait már az alapfelszereltség részeként a nyolcsebességes Steptronic sport automataváltó végzi, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a BMW M550i xDrive modell vérpezsdítően lendületes vezetési élményében. A BMW M Performance modellekhez kifejlesztett váltási karakterisztikát a V8-as benzinmotor jelleggörbéje szerint hangolták át a mérnökök, az erőforrás teljes fordulatszám-tartományában gyorsabb fokozatváltásokkal és direktebb visszaváltásokkal élénkítve a vezetés abszolút élményét. A még intenzívebb gyorsulás érdekében a nyolcsebességes Steptronic sport automataváltó fokozatai a kormány mögé épített váltófülekkel is kapcsolgathatók, miközben kompakt beépíthetőségével, alacsony saját tömegével és optimalizált belső hatékonyságával az automataváltó a BMW M550i xDrive alacsony üzemanyag-fogyasztásához és károsanyag-kibocsátásához is nagymértékben hozzájárul.

Az erőforrás teljesítményét és forgatónyomatékát a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás a vezetési szituáció függvényében, a másodperc törtrésze alatt osztja el a négy hajtott kerék között – alapesetben a hátsókerék-meghajtás előnyeit érvényesítve. Mint ilyen, a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás kulcsfontosságú szereppel bír a BMW M Performance modellekre jellemző vezetési élmény két legmeghatározóbb aspektusában: az abszolút menetdinamika és az extrém pontos vezethetőség terén. Ha pedig mindehhez a 10 millimétert ültető BMW M adaptív sport futómű és az alapfelszereltségként 19 vagy opcionálisan 20 collos BMW M könnyűfém keréktárcsa-garnitúra is csatlakozik (exkluzív küllő-dizájnnal és Cerium Grey fémszürke matt / metál árnyalatban, 2017 júliusától válik elérhetővé), végtelenül stabil vezethetőség és döbbenetesen biztos tapadás jön létre, bármerre is vezessen az út.SPORT és SPORT+ vezetési üzemmódban a folyamatosan változó áttételű, BMW M-specifikus szervokormány emeli minden korábbinál intenzívebb élménnyé az új BMW 5-ös sorozat jelenlegi legsportosabb modelljének precíz vezethetőségét és agilis manőverezhetőségét. A sport kormányberendezés minden sebességtartományban és fordulási szögben hajszálpontos irányítást garantál, miközben a kanyargós utakon a lehető legprecízebb kormány-visszajelzések fokozzák a vezetés élményét. A BMW M550i xDrive modell teljesítmény- és élményközpontú összhangját BMW M sport fékrendszer tartja kordában, amelynek BMW M logót viselő metálkék féknyergei minden vezetési szituációban bámulatos lassulást és fáradhatatlan hatékonyságot garantálnak.

Sportos kisugárzás az exkluzív BMW M Performance kiegészítőkkel

Az új BMW M550i xDrive már álló helyzetben is büszkén hirdeti dinamikus adottságait, miközben egyszerre elegáns és magabiztos kiállásával kétséget sem hagy afelől, hogy az új BMW 5-ös sorozat aktuális csúcsmodelljeként debütált. A karosszériát körbeölelő BMW M aerodinamikai csomag és a csomagtartóra szerelt, „Gurney” névre keresztelt BMW M légterelő szárny kettőse amellett, hogy az új 5-ös BMW sportos vonalvezetését nyomatékosítja, a jármű körüli légáramlatot is optimalizálja. A külső visszapillantó-házak, a vese alakú hűtőrács kerete, az első lökhárító oldalsó légbeömlőinek típus-specifikus BMW M Performance betétje, valamint az első kerékjárati ívek mögé vágott Air Breather légkivezető nyílások is exkluzív Cerium Grey fémszürke metálfényezést kaptak, az oldalablak-keretek kihangsúlyozásával pedig a Magasfényű Shadow Line külső felszereltségi csomag fokozza még tovább a dinamikus üzleti limuzin vitathatatlanul sportos kisugárzását. A fekete króm ikervégződésű BMW M sport kipufogórendszer mindeközben a BMW M modellek átütő, vérpezsdítő orgánumával ruházza fel a BMW M550i xDrive modellt.

Az ajtók kinyitását követően „M550i” feliratú, világító küszöblécek invitálják az utastérbe a bajor gyártó ügyfeleit, akik kék színű kontraszt-öltésekkel varrt, fekete Dakota bőrkárpittal bevont BMW M sportülésekben foglalhatnak helyet. Az utastér BMW M Performance modellekre jellemző, sportautós hangulatáról a legújabb BMW M sportkormány, BMW M szőnyegek, valamint alumíniumból készült pedálsor és exkluzív dekorcsíkok gondoskodnak.A legkorszerűbb vezetést támogató rendszerek teljes palettája

Ahogyan az új BMW 5-ös sorozat összes változatához, úgy a legkorszerűbb vezetést támogató rendszerek teljes palettája a nagyteljesítményű BMW M550i xDrive modellhez is elérhető. Az opcionális extrafelszereltségek listáján többek között olyan modern járműtechnológiák sorakoznak, mint a kikerülési segédlet (Evasion Aid), a keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer (Crossing Traffic Warning), valamint az aktív sávváltó rendszer (Active Lane Change Warning), amely ráfutásos baleset veszélye esetén automatikus kormánymozdulatokkal igyekszik elkerülni az ütközést. Az opcionális, minden korábbinál fejlettebb aktív tempomat (Active Cruise Control) és az oldalirányú ütközést megelőző rendszerrel együttműködő sávtartó asszisztens (Lane Keeping Assistant with Active Side Collision Protection) vadonatúj funkcióként mutatkozott be a palettán. A BMW valaha készített legkorszerűbb aktív tempomat-rendszere az éppen aktuális útszakaszra érvényes sebességkorlátozásokat is figyelembe veszi (Speed Limit Assist), amellyel a BMW M550i xDrive újabb lépést tesz meg az automatizált járművezetés felé.

Még szorosabb kapcsolat a vezető, a jármű és a környezet között

A BMW Connected széleskörű szolgáltatás-palettájának köszönhetően a BMW 5-ös sorozat hetedik modellgenerációja minden korábbinál szorosabb kapcsolatot hoz létre a vezető, a jármű és a külvilág között. A vadonatúj rendszer a bajor gyártó ügyfelének okostelefonját, okosóráját, számítógépét és táblagépét is képes összekapcsolni a BMW központi operációs rendszerével, amelynek köszönhetően egy végtelenül intelligens, sokrétű hálózat jön létre. A forradalmian innovatív technológia felismeri a vezető személyes preferenciát, legkedveltebb útvonalait és úti céljait, így segítségével a bajor gyártó ügyfele minden korábbinál könnyedebben birkózik meg a hétköznapi mobilitás egyre összetettebb kihívásaival. Az utazás kezdete előtt a BMW Connected automatikusan átnézi a tervezett útvonallal kapcsolatos valós idejű forgalmi információkat (RTTI – Real Time Traffic Information), és amennyiben bárminemű forgalmi fennakadást észlel, a kerülőút hossza szerint és a pontos célba érkezés érdekében korábbi indulást javasol. Jóllehet, az utazások megtervezésekor a BMW Connected minden esetben a jármű aktuális helyzetét tekinti kiindulópontnak, az útvonalak összeállításakor igyekszik a bajor gyártó ügyfelének leginkább kedvelt irányait előtérbe helyezni. A rendszer a BMW Connected App, valamint a jól ismert BMW Remote App szolgáltatásait és funkcióit is egyesíti, sőt mi több, a felhasználók a digitális parkolóhely-foglalást és –fizetést kínáló ParkNow szolgáltatást, illetve az új BMW 5-ös sorozatban bemutatkozó On-Street Parking Information technológia előnyeit is maradéktalanul kiélvezhetik. Utóbbi folyamatosan elemzi az úti célként megjelölt városrész aktuális forgalmát és a közterületi parkolóhelyek alakulását, hogy pontos előrejelzéssel szolgálhasson a területen elérhető parkolóhelyekről. Ráadásul amennyiben a távirányítású parkolás (Remote Parking) is az opcionális extrafelszereltség része, úgy a legszűkebb parkolóhelyekre az új 5-ös BMW már vezető nélkül, a jármű mellett állva, okoskulcsról is bemanőverezhető. Parkolás után a BMW Connected továbbra is a vezető rendelkezésére áll, az utolsó métereken is mutatva a kijelölt úti célhoz vezető útvonalat.

A sportautós teljesítmény és a hétköznapi használhatóság tökéletes kombinációja

A BMW M Performance modellek a BMW M GmbH azon nagyteljesítményű autói, amelyek a BMW sorozatgyártású csúcsmodelljei és a legkeményebb BMW M sportmodellek közötti kategóriarést hivatottak betölteni.

„A BMW M Performance modelleket azon ügyfeleinknek fejlesztjük ki, akik az extrém teljesítményben rejlő sportos menetdinamika megszállott rajongói, és a BMW-re jellemző hétköznapi használhatóság terén sem kötnek kompromisszumot” – mondta Frank van Meel, a BMW M GmbH elnök-vezérigazgatója. „Azt a több évtizednyi versenysport-tapasztalatot és járműépítési szaktudást, amelyet a BMW M divízió a motorsport élvonalában és a nagyteljesítményű sportautók kifejlesztésével felhalmozott, a BMW M Performance modellek megalkotásakor is maradéktalanul kiaknázzuk. Eladásaink pedig egyértelműen azt mutatják, hogy jó irányba haladunk. A BMW AG modellpalettájára tekintve megfigyelhető, hogy nem mindegyik modellsorozat gazdagodott BMW M Performance taggal, hiszen nagyra becsült palettánkat stratégiai szempontok szerint, alapos mérlegelés után bővítjük tovább” – tette hozzá.A BMW M Performance négykerekűek széleskörű palettáján jelenleg a következő nagyteljesítményű modellek érhetők el: három- és ötajtós BMW M140i, három- és ötajtós BMW M140i xDrive, BMW M240i Coupé, BMW M240i xDrive Coupé, BMW M240i Cabrio, BMW M240i xDrive Cabrio, BMW M550d xDrive Touring, BMW X4 M40i, BMW X5 M50d, BMW X6 M50d és BMW M760Li xDrive.

* Az adatokat az EU-ciklus tesztkörének mérései alapján számolták ki, az értékek a gumiabroncs-típusoktól is függnek.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER