Címkék: BMW | dizájn | dizájnműhely | Garage Italia

2017. április 07. péntek, 07:34

 

A színkavalkáddal elkápráztató BMW i modelleket Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető tervezője, Lapo Elkann, az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhely alapító-elnöke, valamint Michele De Lucchi, a ’80-as években indult művészeti társulás, a Memphis Design Group társalapítója leplezte le a milánói Salone del Mobile kiállítás első napjának gálaestjén.

 

A BMW Group és az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhely 2017. április 4-én egy vadonatúj, egyedülálló dizájnkiadást mutatott be a milánói Salone del Mobile kiállítás első napjának gálaestjén, a UniCredit Pavilion rendhagyó emelvényén. A BMW i3 tisztán elektromos kisautó és a BMW i8 plug-in hibrid sportautó műszaki alapjaira megálmodott exkluzív, BMW i MemphisStyle névre keresztelt dizájnkiadás világpremierjével Lapo Elkann kreatív műhelye azon művészeti- és kulturális mozgalom előtt hajt fejet, amely az 1980-as évek elején induló Memphis Design Group lázadó stílusára épülve egyszersmind forradalmasította a dizájnművészet világát.„Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy a BMW i divízióval megkötött szakmai együttműködésünk újabb szintre léphetett. Jómagam is maximálisan osztom a részleg vezetőinek, dizájnereinek és tervezőmérnökeinek azon vízióját, amely mögött fáradhatatlanul dolgoznak a jövő technológiai innovációin és minden projektjükben úttörőként vannak jelen” – fogalmazott Lapo Elkann, az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhely alapító-elnöke. „A Garage Italia Customs munkáit mindig is a kreativitás, az egyedi stílus és az innováció jellemezte, a BMW i divízióval közösen életre hívott legutóbbi alkotásunk pedig kiváló lehetőséget adott arra, hogy kiéljük a memphisi művészeti irányzat iránti szenvedélyünket. Évtizedek óta gyűjtöm a ’80-as években virágzó mozgalom kimagasló műalkotásait, amelyek körülvesznek otthon és hihetetlen inspirációt adnak a mindennapokban. Rendkívül büszke vagyok a csapatom legújabb munkájára, hiszen ismételten felülmúlták a várakozásokat: a két egyedülálló autón a Memphis Design Group lázadó stílusirányzatának valódi oldala és hamisítatlan esszenciája tükröződik” – tette hozzá Lapo Elkann.

A Memphis Design Group megszületése

A Memphis Design Group elnevezésű művészeti társulást 1981-ben hozta létre Ettore Sottsass olasz dizájner-építész azzal a céllal, hogy alkotásaikkal minden téren szembeszálljanak a funkcionalitás és a konvencionális eszköztár hagyományos sémáival. Munkáikat merész vonalvezetés, szokatlan anyaghasználat és újfajta mintázat jellemezte. A Memphis Design Group rendkívül provokatív stílusa az Art Deco művészeti irányzat látványos mozzanataiból és meglepő geometriai formáiból merített ihletet, amely a Pop Art irányzat élénk színhasználatával és az 1970-es évek minimalista látásmódjával keveredett.„Kellően provokatív és humoros alkotásaival a Memphis Design Group a ’80-as évek hajnalán alapjaiban kérdőjelezte meg az akkori dizájn-megoldások létjogosultságát és klasszikus funkcionalitását, amellyel a forradalmi irányzat egy csapásra a kortárs dizájn szimbólumává vált. Alkotásaival a Memphis Design Group minden létező dogmával szembeszállt, érzelmekben gazdag, lázadó dizájn-megoldásai pedig világszerte elismerést váltottak ki” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető tervezője. „A BMW Group hasonló elvek mentén fejleszti ki és rajzolja meg a BMW i divízió jövőbe mutató modelljeit: alapjaiban kérdőjelezzük meg a járműtervezés több évtizede fennálló alapelveit, vadonatúj ösvényeket keresünk és egészen az első skiccektől forradalmi újításokat tervezünk. A tisztán elektromos autók legelső generációja mindenekelőtt a figyelemfelkeltést szolgálta, miközben egy vadonatúj, lényegre törő megközelítést indítottunk el. Mi lettünk például a világ első olyan autógyártója, amely sorozatgyártásban kínál ügyfeleinek szénszál-erősítésű műanyagból készült utascellákat, karosszéria-elemeket és alkatrészeket. Köszönettel tartozunk Lapo Elkann-nak a kreatív, inspiráló és hosszú távú együttműködésért, egyúttal nagyra értékeljük, hogy legújabb közös dizájnkiadásunkban Michele De Lucchi, a Memphis Design Group egyik társalapítója is közreműködött” – zárta gondolatait a BMW Group vezető tervezője.

Michele De Lucchi még ma is tisztán emlékszik a Memphis Design Group megalapításának kezdetére és azokra az okokra, amelyek miatt részt vállalat a forradalmi mozgalomban.

„A Memphis-szel kapcsolatos gondolataim mindig a fiatalságomat juttatják eszembe. A Milánóban töltött első éveimet és a kollégáimmal ápolt szoros barátságot, Ettore Sottsass-szal az élen. Huszonnyolc esztendős voltam és az élet akkoriban nagyon más volt. Szakítani akartunk a nagy tömegcikkekkel és a világszerte elfogadott klasszikus dizájnnal, forradalmat robbantani és bebizonyítani, hogy egyszerű tárgyakkal és azok jelenlétével is hatalmas változásokat lehet véghezvinni. Azt akartuk, hogy korunkat, gondolkodásunkat és alkotásainkat új irányzatok határozzák meg, a napjainkban elterjedt olyan eszmék és módik, mint a fenntarthatatlan életvitel hajszolása, a hipermodern irodalom szeretete és a felesleges politikai elméletek gyártása, akkoriban még nem voltak jellemzők a társadalomra. A túlzott fogyasztás megállítása iránti vágy azonban mindig ott élt bennünk, és még mélyebbre akartunk ásni. De nem negatív üzenetekkel, hanem optimistán, a díszek, a színek és a valódi értékek előtérbe helyezésével. S mint ilyen, a Memphis Design Group vezérelve, az alkotásaink és a törekvéseink minden korban megállják a helyüket. Mert időtlenek” – mesélte Michele De Lucchi.

A BMW i MemphisStyle dizájnkiadás: hipnotikus mintázatok és élénk színek kavalkádja

A BMW i divízió és az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhely legújabb különkiadásában a ferde, a vízszintes és a függőleges vonalak váltakozása hipnotikus mintázatok képében, élénk színekkel kel életre. Az éles felületek alkotta kontraszt a hagyományokkal szembeni lázadás és a merev szabványoktól való elrugaszkodás színtiszta kinyilatkozása. A mintázat és a forradalmi dizájn vonalvezetése mindkét autó esetében tökéletesen igazodik a karosszéria íveihez, a látványos fényezés azonban nem kevesebb, mint ötheti intenzív munkát emésztett fel. A dizájnerek a tervezett mintázatok élethű leképezése érdekében mindkét autón nyolcrétegnyi maszkolást alkalmaztak, és mindegyik réteg között összetett fényezési eljárással vitték fel a színeket és az árnyalatokat. A Memphis Design Group úttörő, kísérletező dizájn-filozófiája azonban nem csupán a karosszérián, de az utastér összes elemén visszaköszön, a fényezett elemeket pedig műszövetből, Alcantarából és Foglizzo bőrből készült kárpit hozza kontrasztba. A látványos mintázatokat igazi színkavalkád helyezi a figyelem középpontjába, az élénk színek között elsősorban a narancssárga, a zöld, a citromsárga és a lila árnyalatok dominálnak. A ’80-as években indult művészeti dizájnnyelvezet stílusjegyei egy csapásra forradalmasították a dizájnművészet világát, a BMW i MemphisStyle dizájnkiadás elemei pedig ezt az örökséget hirdetik.

A BMW i MemphisStyle dizájnkiadás modelljei egyedülálló darabok, az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhely azonban a BMW i ügyfeleinek kérésre elkészíti a különleges karosszériafényezést és utastér-átalakítást. A milánói Salone del Mobile kiállítás után a BMW i MemphisStyle dizájnkiadás BMW i8 modellje a világ egyik legnagyobb kortárs művészeti kiállításaként számon tartott Frieze New York idei felvonásának színpadára is kigurul.Az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhelyről

Miként egy szabó a testre igazított öltönyt, a Garage Italia Customs dizájnműhely szakemberei úgy formálják egyedire a különféle autók, motorkerékpárok, repülőgépek, helikopterek és jachtok megjelenését. A dizájnműhely az ügyfelek legmerészebb elképzeléseit is minden részletre kiterjedő szolgáltatás-palettával fogadja, amelynek a közös tervezés, az anyaghasználat kiválasztása és a tökéletes harmónia összeállítása is része. A Garage Italia Customs csapata professzionális rétegelő, fényező és kárpitos szakemberekből áll. A dizájnműhely Style Centre névre keresztelt központjában az ügyfeleket a forradalmi dizájnmegoldások energiától lüktető arzenálja fogadja, ahol a szakemberek inspiráló környezetben dolgozhatják ki az újabbnál újabb projektek részleteit. A Garage Italia Customs hamarosan a milánói Piazzale Accursio téren nyitja meg vadonatúj központját.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER