2013. április 19. péntek, 13:17

 

Az ombudsman szerint össze kellene kapcsolni a lakcím- és a gépjármű-nyilvántartást, mert ennek hiányában előfordulhat, hogy ha az autó tulajdonosa elköltözik, a parkolási társaság a korábbi lakcímére küld értesítést a fizetendő pótdíjról, amelynek költségei időközben jelentősen megnőnek - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.


A közleményben kiemelték: a parkolási társaságok és az autópálya-kezelő a gépjármű-nyilvántartásból szerzi meg az autó tulajdonosának a lakcímét, de ha a tulajdonos elköltözik, a lakóhely megváltozását csak a lakcím-nyilvántartásban vezetik át, a gépjármű-nyilvántartásban nem. Így előfordulhat, hogy a parkolási társaság a korábbi lakcímre küld értesítést a fizetendő pótdíjról, amelynek költségei közben jelentősen megnőnek - mutattak rá.

Kifejtették: egy budapesti panaszos még 2004-ben eladta az autóját, az adásvételt bejelentette az önkormányzatnál. Később elköltözött a főváros egy másik kerületébe, amiről új lakcímkártyát is kiállítottak neki. 2012 októberében azonban fizetési felszólítást kapott tíz évvel korábbi tucatnyi parkolási pótdíjról, és csak a költségekre 100 ezer forintnál is többet számítottak fel neki.
Mint írták, a parkolási társaság megbízott egy végrehajtót, ő találta meg az autótulajdonos elérhetőségét a lakcímnyilvántartóban, amelyhez a végrehajtónak van hozzáférése, de a parkolási cégnek nincs.

Egy másik ügyben az autópálya-kezelő a panaszost a forgalmi engedélyében szereplő korábbi lakcímén értesítette pótdíjfizetési kötelezettségéről - magyarázták. A levél "elköltözött" jelzéssel érkezett vissza a feladóhoz. A társaságot képviselő ügyvédi iroda az autóst a magántelefonszámán érte el, és lakcímegyeztetés után postán elküldte a fizetési felszólítást.

Szabó Máté a két ügy vizsgálatakor megállapította a probléma okát: a parkolási társaságok és az autópálya-kezelő a gépjármű-nyilvántartásból szerzi meg a tulajdonos adatait - közölték. Ha azonban a tulajdonos elköltözik, a lakóhely megváltozását a bejelentéskor csak a lakcím-nyilvántartásban vezetik át, a gépjármű-nyilvántartásban nem. Így előfordulhat, hogy az autós a tényleges lakhelyén évekkel később kap értesítést, amikor a végrehajtó vagy az ügyvéd hozzáfért a lakcím-nyilvántartáshoz - fogalmaztak, hozzátéve: ez a helyzet sérti a jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot, ráadásul elvárható az is, hogy a közszolgáltató tudja: a tartozás el is évülhet.

Az ombudsman rámutatott, hogy a jogszabály előírása ellenére nem kapcsolták össze a lakcím- és a gépjármű-nyilvántartást, az autósnak pedig nem róható fel, ha ezt a lakcím átjelentésekor nem tudta. Szabó Máté szerint addig, amíg össze nem hangolják a két rendszert, a hatóságoknak kellene tájékoztatniuk az ügyfeleket a kettős bejelentkezésről, vagy fel kellene ajánlaniuk, hogy átvezetik az adatokat a másik nyilvántartásba is.
Az ombudsman felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert a nyilvántartások adatainak összehangolására, erre alkalmas informatikai fejlesztések kezdeményezésére. MTI


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER