2013. április 03. szerda, 15:03

 

Dupla büntetést szabtak ki egy autósra tilosban parkolásért. Az esetet kivizsgáló ombudsman szerint az egyik bírságot a közterület-felügyeletnek vissza kell fizetnie.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Szabó Máté ombudsmanhoz forduló panaszos tiltott helyen állt meg autójával a Fővárosi Állatkert előtt, amiért 10 ezer forint helyszíni bírságot kellett fizetnie.

Pár nap múlva értesítést kapott arról, hogy az ügyben közigazgatási eljárás is indult, amelyben 30 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezték. Sérelmezte, hogy ugyanazért kétszer is megbüntették, de az eljárást lefolytató rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta, hogy a közigazgatási eljárásnak elsőbbsége van, ezért be kell fizetnie a bírságot, viszont a másikat vissza fogja kapni. A panaszos így is tett, a bírság összegét azonban nem kapta vissza.
Az ombudsman szerint a közterület-felügyeletnek vissza kellene fizetnie a helyszíni bírságot.

A rendőrség álláspontja megfelelt az irányadó jogszabálynak, ezért Szabó Máté megkereste a Fővárosi Közterület-felügyeletet. A hatóság azt válaszolta, hogy jogszerűen szabták ki a helyszíni bírságot, amely ellen a befizetés után nincs helye jogorvoslatnak, így lehetőségük sincs a bírság összegének visszautalására. Az esetet követő évtől e gyakorlatukon változtattak, és most már minden hasonló esetben így járnak el, ebben az ügyben azonban nem így tesznek - olvasható a közleményben.

Szabó Máté rámutatott: a helyszínen elhelyezett rendőrségi térfigyelő kamerák miatt biztos volt, hogy az autóssal szemben közigazgatási eljárás fog indulni, így lehetőség sem lett volna kiszabni a szabálysértési helyszíni bírságot. Az ombudsman szerint a közterület-felügyeletnek ezt a bírságot vissza kell fizetnie. MTI


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER