Címkék: Ford | okosóra | vezetéstámogató technológiák

2016. január 14. csütörtök, 14:29

 

Az új Ford labor a testen viselhető eszközök és a járművek összehangolásán dolgozik; a Ford összekapcsolja a vezető egészségére vonatkozó adatokat a vezetéstámogató technológiákkal

A Ford új, a testen viselhető eszközökre szakosodott laboratóriumának köszönhetően egyre erősebb és hasznosabb kapcsolat teremthető az általunk viselt és az általunk vezetett eszközök között. Ebben a létesítményben a tudósok és mérnökök a testen viselhető eszközök és járművek összehangolásán dolgoznak, hogy a vezetéstámogató technológiák pontosabb képet kapjanak a jármű vezetőjéről – különösen akkor, amikor az autós ideges, vagy álmos.

okosora-2

„Miközben egyre több ember használ okosórát, okosszemüveget és fitnesz-mérőeszközöket, mi olyan alkalmazásokat kívánunk kifejleszteni, amelyek ezen eszközök segítségével javítják az autók funkcionalitását és a vezetőjükről alkotott képét,” – mondta el Gary Strumolo, a Ford Kutatási és Fejlett Tervezési központjának járműtervezésért és infotronikáért felelős globális vezetője.

A Ford dearborni Kutatási és Innovációs Központjában létesített új Automotive Wearables Experience laboratórium kutatói annak lehetőségeit vizsgálják, hogy miként lehet az autósok legfontosabb egészségügyi adatait összekapcsolni a jármű technológiáival, például a Sávtartó Asszisztenssel és a Holttérfigyelő rendszerrel.

A Sávtartó Asszisztens például hatékonyabban működhet, ha egy okosóra segítségével a jármű észleli, hogy a vezető álmos. Az is megoldható, hogy az Adaptív Sebességtartó Automatika vagy a Holttérfigyelő rendszer növelje a járművek közti távolságot, ha a vezető pulzusa szaporábbá válik a sűrűbb forgalomban.

„A jármű rendszereivel összehangolt, testen viselhető technológiák lehetővé teszik a pontos biometrikus adatok folyamatos közvetítését és az aktív vezetéstámogató rendszerek fokozott éberségét, ha az autóson a figyelem lankadása vagy egészségromlás jelei észlelhetők,” – magyarázta Strumolo.

Alkalmazásfejlesztő verseny
Idén télen a Ford és a Henry Ford Health System által szponzorált verseny keretében a Ford olyan innovatív technológiákat keres, amelyek révén vezetés közben mérhetők a jármű vezetőjének élettani értékei.

E versenyre a Ford és a Henry Ford Health System dolgozói nevezhetnek be olyan alkalmazások ötleteivel, amelyek a jármű rendszereire, illetve a testen hordható eszközökre épülnek annak érdekében, hogy a legkülönbözőbb korú és egészségi állapotú vásárlók esetében is hatékony egészségi és wellness-programként működjenek.

A nevezéseket január 20-tól lehet beadni, s az első szakasz döntőseit márciusban választják ki. A nyertesek között a vállalat összesen 10.000 dollárnyi díjat oszt szét.

A testen viselhető innovatív eszközök a Ford Intelligens Mobilitás program részét képezik, aminek célja új szintre emelni a Fordot az összeköttetés, a mobilitás, az önjáró autók, a felhasználói élmény és az adatelemzés terén.

Félautomata vezetési alkalmazások
Az éberségre, illetve az egészségi állapotra vonatkozó adatok (például a vérnyomás, a vércukorszint vagy a pulzusszám) testen viselhető eszközökkel történő mérése a félautomata vezetési funkciók tekintetében is hasznos lehet.

Az új labor megoldásokat keres arra, hogy egy félautomatikus funkciókat használó járművezetőt miként lehet arra figyelmeztetni, hogy ideje átvenni a jármű irányítását. Ha baleset vagy útépítés miatt szükségessé válna az emberi beavatkozás, akkor ez a technológia a csuklón érzékelhető rezgések, hangjelzés, vagy a műszerfalon megjelenő villogó fényjelzés révén figyelmeztetni tudná a járművezetőt.

okosora-1

Hangvezérlés, vásárlói élmény
A kutatók már tesztelik a hangvezérlést a MyFord® Mobile okosórás változatánál, aminek segítségével a Ford-modellek tulajdonosai az órán futó alkalmazás segítségével a távolból indíthatják, zárhatják, nyithatják autójukat, illetve megtalálhatják azt. A kutatólabor szóbeli parancsokat integrál az alkalmazásba, így az okosórák viselői az órájuk vagy telefonjuk érintése nélkül is használhatják ezeket a funkciókat.

Egy másik, a vásárlókra összpontosító kísérleti témánál virtuális valóságot szimuláló optikai eszközt, vagyis okosszemüveget alkalmaznak a bemutatótermi élmény elmélyítésére. Miközben a vásárlók bejárják a bemutatótermet, olyan okosszemüveget viselnek, ami részletes információkat jelenít meg az őket érdeklő járművekről. A szemüveg számos funkciót képes ellátni, hiszen nemcsak műszaki adatokkal szolgál, hanem akár virtuális tesztvezetést is kínálhat.

„Ezen a téren korlátlanok a lehetőségek,” mondta Strumolo. „Számos testen viselhető eszköz és alkalmazás kiértékelésén dolgozunk – az autósok egészségének és éberségének megőrzését szolgáló megoldásoktól kezdve egészen azokig, amelyek a bemutatótermekben szerzett vásárlói élmény elmélyítésére szolgálnak.”


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER