Címkék: Toyota Supra

2019. január 22. kedd, 16:05

 

Lehullt végre a lepel a 17 év után visszatérő sportautólegenda, a Toyota Supra utcai változatáról, a 2019-es Detroiti Autószalonon láthatja először a nagyközönség a vadonatúj Toyota GR Supra modellt. 

 

 

A „sűrített extremitás” modern formanyelve kihangsúlyozza a modell teljesítményét és dinamizmusát, ugyanakkor a Toyota sportautó-hagyományait idéző, klasszikus formanyelv romantikáját is hagyja érvényesülni, míg a tökéletesen vezetőcentrikus, kétszemélyes utasteret az együléses versenyautók hangulata és kialakítása ihlette. A Toyota mérnökei azonban gondoskodtak róla, hogy a vadonatúj Supra ne csupán lenyűgöző formavilága révén legyen méltó a nagy elődökhöz: a modell klasszikus sportautós hajtásláncot kapott, 340 lóerős, 500 Nm-es, soros hathengeres turbómotorral és hátsókerék-hajtással, míg a a rövid tengelytáv és a széles nyomtáv révén megvalósul a kivételesen dinamikus vezethetőség kulcsának számító 1.55-ös ideális arány. Az első büszke Supra tulajdonosok nyár végén vehetik át autójukat amely egyébiránt a TOYOTA GAZOO Racing által gyártott első, globális GR modell.

 

 

 A vadonatúj Toyota GR Supra, a Toyota legendás sportautójának ötödik generációja, egyben a TOYOTA GAZOO Racing első globális GR modellje 2019. január 14-én, a Detroiti Autószalonon tartja világpremierjét. Az új Toyota GR Supra színtiszta sportautóként látott napvilágot, amelyben a legcsekélyebb kompromisszum sem csorbítja a vezetés élményét. Tetsuya Tada főmérnök a korábbi Toyota Supra generációk és az eredeti 2000GT sportautó nyomdokain haladva megőrizte a klasszikus elrendezést: az orrban elhelyezett, soros hathengeres motor a hátsó kerekeket hajtja. A modell a sportos vezetés híveit a teljesítmény, a dinamizmus és a pontos vezethetőség felemelő kombinációjával kecsegteti, köszönhetően a rövid tengelytáv és a széles nyomtáv, a csekély tömeg, a mély tömegközéppont és a rendkívül merev karosszéria kombinációjának. 

A kettős megfúvású turbófeltöltővel szerelt, 3,0 literes motor legnagyobb teljesítménye 340 lóerő, a maximális forgatónyomaték 500 Nm. A nyolcfokozatú automata sebességváltóval kiegészülő hajtáslánc finom, erőteljes gyorsító képességgel bír, a teljes fordulatszám-tartományban masszív forgatónyomaték áll a vezető rendelkezésére.
A TOYOTA GAZOO Racing kulcsszerepet játszott az új sportautó menetteljesítményeinek tökéletesítésében; a vezethetőséget Németországban, a legendás nürburgringi Nordschleifén és a környező közutakon hangolták a lehető legdinamikusabbra, legstabilabbra, legélvezetesebbre. A fejlesztési programot a világ számos pontján végzett, közúti tesztek egészítették ki. Hogy megbizonyosodjon arról, a modell maradéktalanul képes beváltani ígéretét, a Toyota elnöke, Akio Toyoda mesterpilótai minőségében személyesen tette próbára és hagyta jóvá azt a Nürburgringen. Az új Toyota GR Supra első példányait 2019 nyarának végén vehetik át az ügyfelek. A modellt az ausztriai Grazban gyártják.

Vegytiszta sportautós dizájn
Már első pillantásra nyilvánvaló, hogy az új Toyota GR Supra formavilága a Toyota történelmének legendás sportautói előtt tiszteleg. A mértékadó 2000GT hatása egyértelműen felismerhető a hosszú motorházfedélben, a kompakt karosszériában és a dupla buborékos tetőkialakításban: a negyedik generációs Supra jellegzetes megjelenése az orr és a far kialakításában is visszaköszön, különös tekintettel az erőtől duzzadó hátsó kerékdobokra és az integrált légterelő ívére. A hasonlóság nem csupán felszínes, hiszen az új Toyota GR ugyanazt a klasszikus hajtáslánc-elrendezést alkalmazza, mint ünnepelt elődei: a nagyteljesítményű, hathengeres orrmotor a hátsó kerekeket hajtja. A Toyota Supra formavilágát először a drámai hatású FT-1 koncepcióautóban csodálhattuk meg; a kaliforniai CALTY stúdió által megálmodott tanulmányt a 2014-es Detroiti Autószalonon mutatták be. A Toyota Supra vezető formatervezője, Nobuo Nakamura a „sűrített extremitás” fogalmával egyszerűen határozta meg a feladatot munkatársai számára: tudatosan kerülte az érzelmeket kifejező szavakat, hogy kötetlenül és eredeti formában valósíthassák meg a letisztult, egyedi sportautóról alkotott elképzeléseiket.

„Mivel Tada főmérnök úr szeme előtt a maximális vezetési élmény lebegett, tudtam, hogy olyan megjelenéssel kell felruháznom az autót, amely látványában és kiállásában egyaránt izgalomba hozza a sportautók szerelmeseit. A soros hathengeres orrmotor és a hátsókerék-hajtás manapság igen ritka kombinációja lehetővé tette számomra, hogy túllépjek a Toyota határain.” – fogalmaz Nakamura.

A „sűrített extremitás” közvetlenül a jármű fizikai felépítésére utal. Ez három alapvető elemből áll: egyrészt ott a rövid tengelytáv, a nagy kerekek és a széles nyomtáv kombinációja; másrészt a testre szabott, kétszemélyes utastér; harmadrészt a kompakt karosszériához társuló, elnyújtott motortér, amely kihangsúlyozza a soros hathengeres motor és a hátsókerék-hajtás párosát. Nakamura olyan autót álmodott meg, amely formatervében kétségtelenül modern, mégis a klasszikus sportautók szerethető stílusjegyeit viseli magán. Az eredmény a tömeges gyárthatóságnak a határait feszegette, különösen, ami a hátsó kerékdobok erőtől duzzadó íveit illeti. A Toyota GR Supra végső dizájnjában – a nagy átmérőjű abroncsok, a rövid tengelytáv és a karosszériahossz arányaiban – egyértelműen nyilvánul meg a „sűrített” formai tematika. Figyelemre méltó tény, hogy a tengelytáv rövidebb, mint a GT86 kupéé, a kerekek viszont nagyobbak annál.

Ami az „extremitást” illeti, az a jármű széles kiállásában: a feszesre szabott utastérben és a fokozott manőverezhetőséget és stabilitást eredményező, nagy nyomtávban ölt testet. A dizájn kialakítása során maximálisan ügyeltek a légellenállás és a felhajtóerő optimális egyensúlyára, illetve a két tengely közötti, ideális tömegeloszlásra. A „dupla buborék” tetőkialakítást például nem csupán hagyománytiszteletből alkalmazták: a megoldás csökkenti a jármű homlokfelületét, ezáltal mérsékli a légellenállást, anélkül, hogy ezzel korlátozná a fejteret.
Az orrkialakítást a negyedik generációs Supra ihlette, ám megjelenése annál is kifejezőbb: a modell mélyen ülő karakterét kihangsúlyozza a markáns központi hűtőmaszk, valamint az azt keretező, a motor hűtéséhez nélkülözhetetlen, nagyméretű légbeömlők. A karakteres lámpatest hatlencsés LED-es szerkezete magában foglalja az irányjelzőt és a nappali világítást is. Azáltal, hogy a fényszórótest az orrhoz közelebb, beljebb helyezkedik el, még nagyobbnak, még erőteljesebbnek tűnnek a kagylószerű első kerékívek.Oldalról szemlélve a mélyen húzódó motorházfedél az alacsony orrból kiinduló, dinamikus vonalat rajzol ki. A fedél kilépő éle és a hátsó légterelő szinte ugyanabban a magasságban helyezkednek el, a kettőt mélyen tartott övvonal köti össze. A karosszéria övvonal alatti része enyhén előre dől, míg az utasfülke erőteljesen hátra billen; utóbbi feszes, kompakt méreteire a fekete A-oszlopok és a tető oldalán kialakított karaktervonalak hívják fel a figyelmet. Tetszetős, masszív küszöbök utalnak a karosszéria merevségére.

 

 

A Toyota GR Supra az európai piacokon alapfelszerelésként kínálja a könnyű, ám igen merev, 19 colos, kovácsolt könnyűfém keréktárcsát, váltakozóan fekete és polírozott kivitelű küllőkkel. Hátul a csomagtérfedél peremén kialakított, ívelt légterelő hatékonyan semlegesíti a felhajtóerőt, míg a hátsó lökhárító trapéz alakja lefelé és kifelé, a kerekek irányába tartó mozgás érzését kelti. A hátsó lámpatestek egyszerű, körkörös kialakítást kaptak; a LED-pontokból álló, karakteres megjelenésű hátsó ködfény és a tolatólámpa a lökhárító alsó részének közepén kapott helyet. A Toyota Supra magával ragadó formavilágát nyolcféle karosszériaszín – köztük intenzív piros, sárga és kék árnyalatok – emeli ki. Az új matt Viharszürke fényezést egy limitált különkiadás számára tartja fenn a Toyota; ez a szín matt kivitelével és leheletnyi kékes árnyalatával még látványosabbá, fémszerűvé teszi a karosszéria ívelt felületeit.

Vezetői környezet: az események középpontjában
A Toyota GR Supra vezetője a hagyományos GT elemeket ultramodern funkcionalitással kombináló környezetben foglalhat helyet. Az együléses versenyautók kezelőfelületének elrendezését követő kialakítás célja, hogy a felhasználó maximálisan a vezetésre tudjon koncentrálni. A mélyen húzódó, keskeny, vízszintes műszerfal a legcsekélyebb mértékben sem akadályozza az előre tekintést, így a vezető pontosan irányíthatja járművét nagysebességű manőverezés során, míg az elsődleges kezelőszerveket egymáshoz közel helyezték el, így gyorsan és könnyen működtethetők. A műszerfal, a középkonzol és az ajtókárpit egybefüggő kialakítása erőteljes, egységes hatást kelt. Az ajtópanelek és a középkonzol oldalán lendületesen kialakított, puha térdtámaszt találunk; ezeket a TOYOTA GAZOO Racing versenypályákon szerzett tapasztalatát felhasználva alakították ki. A head-up kijelző, a műszeregység elemei, valamint a váltófülek közvetlenül a vezető előtt helyezkednek el, a háromküllős kormánykeréken további kapcsolók találhatók. A bőrbe burkolt kormánykerék kialakítása elősegíti a stabil fogást. A 8,8 colos, nagy felbontású digitális műszeregység tökéletesen leolvasható a kormánykerék mögött. Középen kapott helyet a térhatású fordulatszámmérő és a fokozatjelző; balra a digitális sebességkijelzés, jobbra pedig az infotainment és a navigációs adatok olvashatók le. Az aszimmetrikus középkonzol markánsan elhatárolja a vezetőt szorosan körülölelő cockpitet az utas szellősebb környezetétől. Ezen az oldalon is megtalálhatók a párnázott térdtámaszok. A klímaszabályozó panel a középkonzolon kapott helyet, a könnyű kezelhetőséget memóriás érintőgombok segítik elő; a középkonzol fölött található a 8,8 colos központi multimédiás kijelző. Ez utóbbi érintőképernyőként, illetve egy forgótárcsa segítségével is kezelhető. A csomagtartó kellően tágas két személy hétvégi csomagjai számára. A hely szükség esetén egy kiemelhető panel segítségével az utastér felé bővíthető, így elfér akár egy golftáska vagy egy pályanap rekvizitumai.

Motorsport ihletésű ülések
Az új Toyota GR Supra üléseinek kialakítását a motorsportból nyert tapasztalatok segítették, így azok minden helyzetben kényelmesek, mégis kiváló megtámasztást biztosítanak, különösen versenypályán. Az ülőlapon és a hátlapon egyaránt határozott oldalsó párnázat tartja szorosan a testet, a fejtámasz integrált kialakítású. Az ülések megrendelhetők teljes bőrkárpitozással, illetve bőr oldaltámaszokkal kombinált, perforált Alcantara huzattal, amely még határozottabban tartja a testet, és bizonyos fokú szellőzést is biztosít.

Lenyűgöző motorteljesítmény
Az új Toyota GR Supra szíve a 3,0 literes, soros hathengeres benzinmotor, 340 LE maximális teljesítménnyel és 500 Nm forgatónyomatékkal. A motor kettős megfúvású turbófeltöltőt, nagy precizitású, közvetlen üzemanyag-befecskendezéssel, valamint folyamatosan változó szelepvezérléssel szerelték fel, ami már egészen alacsony fordulatszámon kategóriaelső nyomatékleadást szavatol. Az erőteljes, kiegyensúlyozott és finom járású, pörgős motor lenyűgöző gyorsítási érzetet kínál. A motorhoz csatlakozó, nyolcfokozatú automata sebességváltó villámgyors fel- és visszakapcsolást biztosít, alsó fokozatai rövid áttételezést kaptak. A fokozatok a kormánykeréken elhelyezett váltófülekkel kézzel is kapcsolhatók; a váltómű a vezetési stílustól és a körülményektől függően normál vagy sport üzemmódban használható. A rajtautomatika maximális tapadást és intenzív álló helyzetből való gyorsítóképességet biztosít; használatával az autó mindössze 4,3 másodperc alatt eléri a 100 km/órát. Sport üzemmód választásakor változik a motorhang, a gázreakciók, a váltási pontok, továbbá a lengéscsillapítás, a kormánymű, valamint az aktív differenciálmű beállításai. A VSC menetstabilizáló rendszer különleges „versenypálya” állásában a rendszer korlátozottan avatkozik közbe, így a vezető nagyobb mértékben uralhatja a jármű dinamikus képességeit.

Aktív differenciálmű
A Toyota GR Supra Európában forgalmazott kiviteleit minden esetben gyorsítás és lassítás esetén egyaránt működőképes, aktív differenciálművel szerelik fel, amely késlekedés nélkül, zökkenőmentesen képes a teljesen nyitott állásból a 100%-ig zárt állásba kapcsolni. A rendszerhez rendelt ECU számos bemeneti jel – többek között a kormány, a fojtószelep és a fékpedál működtetése, motorfordulatszám vagy perdületi ráta – alapján, a helyzetnek megfelelően működteti a differenciálművet. Az aktív differenciálmű az abroncsok tapadási határán nagy mértékben javítja a jármű stabilitását és tapadását. A rendszer kedvező hatása a kanyarvétel minden fázisában érezhető; fokozott stabilitást nyújt a fékezés és az ívmenet során, majd maximális tapadással segíti a kigyorsítást.

Optimálisan kiegyensúlyozott futómű
Ha tiszta lappal fogunk hozzá egy jármű tervezéséhez, először az autó külső méreteit kell meghatároznunk. A Toyota GR Supra esetében ezeket az elvárt dinamizmus és vezethetőség függvényében állapították meg a mérnökök. A legfontosabb szempont a tengelytáv és a nyomtáv közötti, megfelelő arány eltalálása volt. Akkor érhető el egyszerre kiváló dinamizmus és kiemelkedő stabilitás, ha ez az arány 1,5 és 1,6 közé esik. A Toyota GR Supra tervezésekor ezért a fejlesztők az „arany középutat”, azaz 1,55-ös arányt célozták meg, és erre alapozva optimalizálták a jármű minden további elemét.

Intenzív menetdinamikai fejlesztési program
A menetdinamika fejlesztésekor a mérnökök rendkívül magasra tették a mércét, és a célkitűzéseket egytől egyig meg is valósították abban a TOYOTA GAZOO Racing által vezetett tesztprogramban, amely a világ minden pontján, a legkülönfélébb úttípusokon tette próbára a jármű képességeit. A közúti tesztek mellett versenypályákon, így többek között a Nürburgring északi nagykörén: a Nordschleifén is vizsgázott a Supra. A Lexus LFA szupersportkocsi szerkezeti merevségét is meghaladó, kiemelkedő karosszériaszilárdság, a GT86 kupéénál mélyebb tömegközéppont és az ideális, 50:50 arányú tengelyterhelés elérése a kitűzött menetdinamikai célok megvalósításának alapfeltétele volt, ám ezek eléréséhez a mérnököknek merész döntéseket kellett hozniuk. A kívánatos tömegelosztás érdekében például a motort a lehető leghátrább kellett tolni a motortérben, ez pedig a gyártás terén teremtett új kihívásokat.

 


A különösen merev karosszéria lehetővé tette a futómű-geometria részletekbe menő finomítását, a lengéscsillapítás pontos hangolását. Az új futómű-kialakítás elöl MacPherson rugóstagokat, hátul ötlengőkaros konstrukciót alkalmaz. Az első segédvázkeret és a hosszlengőkarok bekötési pontjai rendkívül merevek, ami pontos kanyarvételi tulajdonságokat eredményez, míg az alumíniumból készült hosszlengőkarok és csapágyak a rugózatlan tömeget csökkenve járulnak hozzá a kiemelkedő dinamizmushoz és hatékonysághoz. Az új GR Supra nagy teljesítményű kerékagyakat kapott, megnövelt kerékdőlési szöggel és optimalizált kinematikai jellemzőkkel. Az elektromos szervokormány sportos hangolást kapott, kétféle (komfort és sport) üzemmódban használható. A hátsó felfüggesztésnél hasonlóan kis tömegű, igen szilárd segédvázkeretet és a futóművet a karosszériához rögzítő merevítést alkalmaztak, ami rendkívül pontos kerékmegvezetést eredményez. A 19 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsákat kiváló tapadású Michelin Pilot Super Sport abroncsokkal szerelték fel. Ezek hátul valamivel szélesebbek, mint elöl. A kellően nagy fékteljesítményről négydugattyús Brembo féknyergek gondoskodnak.

 

 


  •  

Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER