Címkék: Citroen | Sanghaj | WTCC

2016. szeptember 26. hétfő, 11:43

 

Sanghajban remek hétvégét zárt a Citroën a harmadik konstruktőri világbajnoki cím megnyerésével* valamint a futamokon elért eredményével. José María López, Yvan Muller és Mehdi Bennani teljesítményének köszönhetően idén először fordulhatott elő, hogy a pódium mindhárom helyén C-Elysée WTCC sofőrök álltak! Ráadásul Yvan Muller mindkét futamon elért dobogós helyezésével növelte előnyét az összetett második helyért. A privát versenyzők között pedig Mehdi Bennani nyerte meg a WTCC Trophy-t. *(Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalos közléséig ez nem végleges eredmény.)

 

Ismét óriási tömegek várták Sanghajban, hogy a pályán rajthoz készülő túraautók pilótái elfoglalják helyüket a volán mögött. Az első futam fordított felállásánál Yvan Muller és José María López a nyolcadik és tízedik helyen várták az indítást.
Tom Chilton kiváló rajttal a második helyre kúszott fel, míg a gyári pilóták egyelőre hátrébb keresték helyüket a mezőnyben. A Citroën Total pilóták az első kör végére hatodik és kilencedik helyen lépték át a vonalat, autóikon az ellenfelek támadásainak jól látható nyomaival.
A második kör elején Yvannak már az ötödik helyre sikerült feltörnie, míg Pechito a hetedik helyért csatázott. Filippi feladta a versenyt, majd a rendet a biztonsági autó feljövetele hozta el a mezőny számára.
Ám a futam további részén is jellemzőek voltak az apróbb csörték: Tarquini ütközése Chiltonnal azt eredményezte, hogy mindkét pilótának fel kellett adnia a versenyt. A helyzetből végül Yvan Muller profitált, aki ezzel a harmadik helyre került Michelisz és Björk mögött.
A nézők legnagyobb örömére a futam végén sem csillapodott az iram és némi lökdösődés után Björk futott át elsőként a vonalon, őt követte Michelisz, Muller, López és Catsburg.A díjkiosztó után a szerelőknek alig néhány perc állt rendelkezésre, hogy a megterhelő első futam nyomait eltüntessék a C-Elysée WTCC-kről. Páratlan munkájuknak köszönhetően mindkét gyári pilóta tiszta lappal indulhatott a második, fő futamon.
Ezúttal is sikerült remekül rajtolni, José María López elsőként indult Yvan Muller és Mehdi Bennani előtt. López a teljesítménye csúcsát nyújtotta ahhoz, hogy minél nagyobb előnyt vegyen a mezőnyön. Ezen a sokkal nyugodtabb második futamon Pechito magabiztosan száguldott a futamgyőzelem felé.
Yvan Muller fókuszában a Mehdi Bennani elleni védekezés volt, hogy megszerezze a hétvége második dobogós helyét. A művelet sikerének köszönhetően pontokban gazdag hétvégét zárhatott, összesen 36-tal emelte éves gyűjteményét, ami az összetett második helyezés felé tartó úton most elengedhetetlennek bizonyul.
A dobogón rajtuk kívül Mehdi Bennani büszkén tartotta magasba a serleget: még a szezon vége előtt megnyerte a WTCC Trophy-t, a független versenyzők bajnokságát.


NYILATKOZATOK:
Yves Matton (a Citroën Racing igazgatója): „Maximálisan elégett vagyok a csapat teljesítményével, hiszen a kitűzött célt elértük és ismét világbajnok a Citroën Racing. Mind e mellett remek időmérőket futottunk és a második futam nyerő hármasa is csak emeli a hétvége fényét. Elmondhatom szerencsére, hogy Sanghajban általában sikeresek tudunk lenni, mivel 2014-ben szintén itt futottunk be nyerő négyesként. Pechito kiváló formában volt, nyomás nélkül tudott ma autózni és bebizonyítani, hogy ő a túraautós mezőny legjobb versenyzője. Yvannak szerencsére sikerült elrugaszkodnia kicsit a pontversenyben, hála mindkét futam dobogós helyezésének. Már csak az kell, hogy Katarban sikerrel befejezze a szezont. Gratulálok Mehdi Bennaninak és az SLR csapatnak a WTCC Trophy-ért, valamint a Volvonak és Thed Björknek az első győzelemért!”

José María López: „Mindnyájunk számára fantasztikus volt ez a hétvége. Kétségkívül a mi csapatunk tudta nyújtani a legnagyobb teljesítményt. Számomra feszültség nélkül indult a futam mivel tudtam, hogy Catsburg-on előnyt tudok venni az indulásnál, majd igyekeztem kihasználni a Citroën C-Elysée WTCC remek tulajdonságait, hogy javítsak pozíciómon. Nem minden nap tud ilyen önfeledten versenyezni az ember. Szerencsések vagyunk, hogy ennek a remek kalandnak a részesei lehetünk és igyekszünk gyönyörűen befejezni a szezont Dohában!”

Yvan Muller:  „Még ha nem is nyertem, elégedett vagyok a két dobogós helyezésemmel, főleg az én koromban (nevet)! Ezen a hétvégén számomra két fontos mérföldkövet sikerült elérni: a Citroën világbajnoki címét valamint, hogy előnyt tudtjak venni Tiago Monteiróval szemben az összetett második helyért futott versenyben. Katarban biztosan a legjobb teljesítményemet fogom nyújtani, hogy ez a cél megvalósulhasson!”

Mehdi Bennani: „Érzelmekben gazdag, kihívásokkal teli hétvégén vagyunk túl. Hogy a címet megszerezzem, mindkét futamon pontokat kellett szereznem. Különös érzés Tom Chiltonnal küzdeni a célért mivel csapattársak vagyunk és azonos technikai feltételek mellett küzdünk. Neki sajnos ma nem úgy sikerült a verseny, ahogy szerette volna, így én tudtam elhozni a címet és ezzel elérni célomat.”

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER