Címkék: FIA WEC | GAZOO Racing | Toyota | Toyota TS050

2016. július 20. szerda, 16:01

 

Alig egy hónapja a Le Mans 24 órás verseny történetének egyik legszorosabb versenyét izgulhatták végig a nézők, miután három autó huszonnégy órán keresztül fej-fej mellett küzdött az elsőségért.

Miután a TOYOTA GAZOO Racing TS050 HYBRID-jei bebizonyították, hogy képesek legyőzni az Audikat és a Porschékat, a futam leintése előtt mindössze néhány perccel ragadta el egy műszaki meghibásodás a biztosnak látszó győzelmet az 5. rajtszámú Toyotától, így az 1. rajtszámú Porsche végzett az első helyen, és hajszálnyival lemaradva a második helyen ért célba a 6. rajtszámú Toyota, ami korábban szintén hosszan vezette a versenyt, ám karosszéria-sérülés miatt időt veszített. Ezzel a TOYOTA hatodszor végzett a dobogón, ebből ötödször a második helyen Le Mans-ban, ahol 1985-ös bemutatkozása óta idén 18. alkalommal indult el. Az események azonban nem szegték kedvét a versenyistálló csapatának: a TOYOTA GAZOO Racing visszatér, készen arra, hogy a 2016. évi FIA WEC hosszú távú világbajnokság negyedik futamán, a Nürburgringi Hatórás Versenyen bizonyítsa felkészültségét.

toyota-gazoo-1

A soron következő verseny helyszíne mindössze egy órányira fekszik a csapat kölni központjától, így tökéletes alkalomnak kínálkozik ahhoz, hogy a TOYOTA újfent demonstrálja ütőképességét, és győzelemre törve feledtesse mindenkivel a Le Mans-ban történteket. Az 5. számú autó legénysége, Anthony Davidson, Sébastien Buemi és Kazuki Nakajima eddig a 2016-os évad mindhárom versenyén szerencsétlenül járt. A bajnokság állása nem tükrözi a csapat teljesítményét, a trió vasárnapon dobogós helyezést szeretne elérni. Stéphane Sarrazin, Mike Conway és Kamui Kobayashi a 6. számú TS050 HYBRID fedélzetén második helyen ért célba Le Mans-ban, így továbbra is versenyben állnak az egyéni világbajnoki címért, most hétvégén, akárcsak testvérautójuknak, a szezon első győzelme a cél. Ezen a hétvégén más beállításokkal áll rajthoz a TS050 HYBRID, mint Le Mans-ban, ahol sikeresen alkalmazták a kis leszorítóerejű aerodinamikai csomagot. A Nürburgring azonban rövidebb pálya, szűkebb fordulókkal, ezért itt veti be elsőként ultra nagy leszorítóerejű csomagját a TOYOTA.

A módosított első és hátsó karosszéria-kialakítást a TOYOTA Motorsport GmbH kölni szélcsatornájában fejlesztették ki; az elemek a csúcssebesség rovására extra leszorítóerőt termelnek – ez a kombináció alkalmasabbnak ígérkezik a soron következő WEC pályákra. A pénteken induló edzéseken a csapat elsődlegesen az új aerodinamikai rendszereket kívánja elemezni, beállítva a finomhangolást a Nürburgring 5,137 kilométeres Grand Prix pályájára, amelybe az idei évben ismét bevették a szűkebb Forma-1-es Veedol-sikánt.

toyota-gazoo-2

A TOYOTA GAZOO Racing a 2015. évi Nürburgringi Hatóráson
#1: Időmérő 5. hely; Verseny 5. hely.
#2: Időmérő 6. hely; Verseny 6. hely.

A TOYOTA GAZOO Racing az FIA Hosszú távú világbajnokságon
A TOYOTA először 1983-ban vett részt az FIA Hosszú távú világbajnokságon (WEC), és ezt követően hosszú ideig aktív résztvevője volt ennek a motorsport-ágazatnak. A TOYOTA autói 1985 óta tizenhét alkalommal vettek részt a Le Mans-i 24 óráson, ahol legjobb eredményük négy darab második hely (1992, 1994, 1999 és 2013) volt. A TOYOTA 2012-ben nevezett be a frissen újraindított WEC bajnokságba, mégpedig első hibrid LMP1-es autójával, a TS030 HYBRID-del, amely az első két évadban 14 futamon indult, és ebből ötöt megnyert. Utódja, az összkerékhajtású TS040 HYBRID 2014-ben debütált, és miután megnyerte legelső futamát, az évad végére az egyéni és konstruktőri világbajnoki címet is elhódította. A TS040 HYBRID összesen 16 versenyen indult, ebből ötöt nyert meg. Akárcsak elődje, az új TS050 HYBRID is a TOYOTA Motor Corporation szakértői által, a Higashi-Fuji műszaki központban kifejlesztett hybrid hajtásláncot alkalmazza. Az autó futóművét a csapatnak is otthont adó, kölni székhelyű TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) tervezte és építette.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER