Címkék: rally | Toyota

2023. április 24. hétfő, 15:56

 

A Horvát Rallyn megszerzett győzelmükkel Elfyn Evans és Scott Martin visszatértek a dobogó legfelső fokára a Toyota Gazoo Racing World Rally Team csapatával.

 

 

 A bajnokságban így négy futam után a dobogó három legfelső fokát három Toyota pilóta foglalja el, így természetesen a gyártók mezőnyében is élen áll a Toyota. Evans és Martin dobogós társaikkal együtt barátjuknak és versenyzőtársuknak, Craig Breennek ajánlotta az eredményt, aki tragikus körülmények között életét vesztette a forduló előtti tesztek során. Martin korábban, 2014 és 2018 között Breen navigátora volt, és együtt szerezték meg első dobogós helyezésüket is a WRC-ben.

 

 

 

Az ügyesen menedzselt teljesítményüknek köszönhetően Evans és Martin megszerezték ötödik győzelmüket a TGR WRT színeiben, amely a 2021-es Finn Rally óta az első diadaluk volt. A Zágráb körüli aszfaltos szakaszok ismét nagy kihívást jelentettek, gyakori felületváltásokkal, és az autók által az útra szórt sok sárral és kaviccsal, de Evans képes volt megtalálni a megfelelő egyensúlyt az óvatosság és a sebesség között. Miután a páros szombat reggel megszerezte a vezetést, trükkös körülmények között estére 25,4 másodpercre növelhette előnyét, és ezt a különbséget tovább tudta fokozni fél perc fölé a vasárnapi első etapon. Ennek köszönhetően az utolsó szakaszokon óvatosabban vezethetett, és végül 27 másodperccel a második helyezett előtt nyerte meg a fordulót.
A csapattársak, Kalle Rovanperä és Sébastien Ogier is az első ötben végeztek, miután a pénteki második szakaszon ugyanott kerültek bajba, köszönhetően egy nagy úthiba miatti erős felütésnek, ami megállásra és kerekcserére késztette őket. Ezt követően mindketten erős tempót mutattak, miközben szorosan versenyben voltak egymással a pozíciókért. Rovanperä és navigátora, Jonne Halttunen összesen hat szakaszt nyertek, így a negyedik helyen végeztek, Ogier és navigátora, Vincent Landais hét leggyorsabb időt ért el a hétvégén, és az ötödik helyet szerezték meg. Rovanperä és Ogier a második, illetve a harmadik helyen végzett a rallyt lezáró Power Stage szakaszon. Ogier és Evans így immár közösen vezetik a pilóták bajnokságát, egy ponttal Rovanperä előtt. Az esemény előtt szolidaritásból a tragédia okán csapatonként a három helyett mindössze két pilótát jelöltek a gyártói bajnoki pontok gyűjtésére. Rovanperä és Ogier eredményeit figyelembe véve a TGR WRT 29 ponttal vezeti a bajnokságot. Takamoto Katsuta a TGR WRC Challenge Program által támogatott GR YARIS Rally1 HYBRID volánja mögött az első hatban végzett.

 

 

 

Akio Toyoda (TGR WRT elnök)
„Közvetlenül a Horvát Rally előtt elveszítettünk egy versenyzőt, aki erős riválisunk volt, és egyben nagyra becsült barátunk is. Mély részvétemet szeretném kifejezni Craig Breennek, családjának és a Hyundai Motorsport csapatának. Azt hiszem, minden pilótatársa és navigátor rá gondolt ezen a hétvégén verseny közben. Egy ilyen hétvégén nagyszerű volt, hogy Scott, aki korábban Craig navigátora volt, felállhatott a dobogó legfelső fokára. Scott, gratulálok! Köszönöm Elfynnek, hogy Craig láthatta Scott mosolyát. És ez volt Elfyn első győzelme hosszú idő után. Gratulálok, Elfyn! Azt hiszem, végre megtalálta az utolsó, hiányzó láncszemet, amit keresett. Nagyon boldog voltam, amikor láttam a mosolyát. Hallottam, hogy Craig gyakran beszélt a vezetés élvezetének fontosságáról, és úgy gondolom, hogy Elfyn azért mutatta ezt a nagy mosolyt, mert igazán élvezte a vezetést ezen a hétvégén. Nekünk, akik szeretjük a rallyt, és mindig próbáljuk élvezni a vezetést, a balesete hatalmas sokk és tragédia volt. Minden tőlünk telhetőt meg kell próbálnunk és meg kell valósítanunk, hogy ilyen szomorú baleset a jövőben ne fordulhasson elő. A versenyautók hangja, illata, ereje és az érzelmek minden pilótát és navigátort megérintette. Úgy érzem, a rally olyan sport, amely megmozgatja az embereket. Reméljük, hogy továbbra is ilyen izgalmakat tudunk szállítani a motorsport aktuális területéről, és ennek érdekében folytatjuk az egyre jobb autók gyártását.”

Jari-Matti Latvala (csapatvezető)
„Nehéz hét volt ez a rallyközösség számára, és a legfontosabb itt az volt, hogy egy biztonságos fordulót és jó versenyt láthassunk, ahogy Craig szerette volna. Személy szerint úgy érzem, hogy Elfyn és Scott nagyszerű páros volt ahhoz, hogy ilyen körülmények között megnyerjék ezt az eseményt. Craiggel barátok voltak, Scott pedig korábban Craig navigátora volt, és első dobogós helyüket is együtt szerezték meg. Nem volt könnyű eljönni erre az eseményre, de fantasztikus munkát végeztek, és megérdemlik a győzelmet: úgy gondolom, hogy nagyon sokat jelent számukra, hogy újra nyertek. Az is jó volt, hogy Kalle és Seb hasznos pontokat hozott a csapatnak a pénteki problémáik után.”

Kalle Rovanperä (69-es rajtszámú autó pilótája)
„Nem volt egy nagyszerű hétvége az eredményeket tekintve, de végül megtettük, amit tudtunk. Nagyszerű küzdelem volt Sebbel, és nem is volt olyan rossz ebből győztesen kikerülni. Természetesen nem a negyedik helyért szerettünk volna harcolni, de a pénteki problémák után ez minden, amit meg tudtunk tenni. Nem kezdtük jól a hétvégét: elkövettünk egy kis hibát a beállításnál, de utána jó volt az autó, ezért köszönet a csapatnak. Megpróbáltunk keményen nyomni a Power Stage szakaszon, és fontos pontokat tudtunk szerezni a hét lezárásaként.”

Elfyn Evans (33-as rajtszámú autó pilótája)
„Nyilvánvalóan régóta dolgozunk egy újabb ilyen győzelemért, de ez jelenleg nem jelent olyan sokat. Nehéz hét volt ez mindenki számára, és az egész WRC család büszke lehet arra, hogy mindenki összefogott és tiszteleg Craig előtt. A verseny a megszokott módon zajlott, ahogy szerette volna. Kicsit túl ambiciózusnak tűnt, hogy a pénteki rajthelyünket tekintve az úton lévő rengeteg szennyeződés mellett megnyerhetjük ezt a fordulót, de néhányaknak problémája adódott, és ez lehetőséget adott nekünk, hogy a győzelemért harcoljunk. Scott és én megígértük Craig családjának, hogy élvezni fogjuk ezt a hétvégét, és ezt meg is tudtuk tenni. Most viszont vége a versenynek, így gondolatban ismét velük vagyunk.”

Sébastien Ogier (17-es rajtszámú autó pilótája)
„Kemény hét volt. A verseny szempontjából megvolt a tempónk, hogy sokkal jobb teljesítményt nyújtsunk, de ezen a hétvégén nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan mi akartuk. Néha ilyen a motorsport. Elég nehéz volt a mai nap, de azt kell mondanom, hogy Kalle nagyon gyors volt, és nem volt olyan tempóm, mint neki ezen az utolsó napon. Természetesen a Power Stage szakaszon való jó szereplés továbbra is cél volt, de rossz döntést hoztunk az abroncsokkal, és sok nehéz pillanatom volt az etapon, így örültem, hogy beértem a célba, és így is hoztam néhány pontot a csapatnak.”

 

 

 

Végeredmény, Horvát Rally
1. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2 óra 50 perc 54,3 másodperc
2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +27,0 mp
3. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +58,6 mp
4. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1 p 18,3 mp
5. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1 p 28,0 mp
6. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2 p 22,5 mp
7. Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4 p 22,6 mp
8. Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +7 p 51,3 mp
9. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +8 p 07,4 mp
10. Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +9 p 16,7 mp
(Vasárnap 14:30-kor érvényes eredmények, a legfrissebbekért látogasson el a www.wrc.com oldalra)

Mi jön ezután?
A Portugál Rally (május 11. és 14. között) kezdi meg az egymást követő murvás versenyek sorát. Az ország északi részén, Porto közelében található Matosinhosban megrendezésre kerülő forduló klasszikus szakaszokat kínál homokos és kavicsos utakon.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER