Címkék: Peugeot | rally

2021. november 16. kedd, 17:19

Negyedik szezonját zárta a Rally Hungary-n a Peugeot 208 Rally Cup Hungary sorozat.

 

 

 Az egyforma, az idei szezontól már a legmodernebb 208 Rally4-es versenyautókon zajló küzdelmet a Hangodi Bendegúz – Bunkoczi László duó nyerte, ezzel megszerezve az év végi első helyet is, mely a pénzjutalom mellett egy jövő évi ERC szereplés teljes költségét magában foglalja.

A szezonzáró előtt még három páros állt esélyesként az év végi elsőségre. Mindhárman eltökélten kezdték a versenyt, hiszen nem csak a kupagyőzelemmel járó dicsőségért, de komoly pénzdíjakért is folyt a versengés. Az Európa-bajnoki versenynaptár része volt a nyíregyházi központú futam, így a magyar kétkerék-hajtású mezőny mellett a legtehetségesebb európai menők is neveztek a versenyre.

 

 

 

Hangodiék nyerték a pénteki SuperSpeciált. Ez a pálya ismerős volt a fiatal, idén érettségiző pilótának, hiszen a rally előtt éveket töltött el a rallycross szakágban, és bár nem is ezen a nyomvonalon, de ebben a környezetben versenyzett már korábban.

A szombat reggel nagyon rosszul indult a Szauer-Kerék duónak, hiszen defektet kaptak az első szakaszon, ezzel majdnem két perc hátrányt szerezve maguknak.

A tavalyi bajnok jól kezdte a futamot, egészen a negyedik szakaszig vezettek, de a mádi gyorsaságin egy apró hiba után nagyon összetörték versenyautójukat, így kiestek a bajnoki címért folyó küzdelemből. Német Gábor és Szőke Tamás a Peugeot 208 Rally4 biztonsági felszerelésének köszönhetően nem sérült meg, de az autó alkalmatlanná vált a verseny folytatására.

Szauerék innentől kezdve minden szakaszt megnyertek a szombati gyorsaságikból, fél percre faragták le a hátrányukat a Hangodi – Bunkoczi páros mögött.

A zárónapra a fiatal Hangodi és a nagyon rutinos, Dakar Rally-t is többször megjárt navigátora, Bunkoczi László taktikát váltott és szakaszokat is nyerve végül 14,5 másodperc előnnyel megnyerte a Peugeot Kupa záróversenyét a Szauer Gergő – Kerék István egység előtt, így az év végi összesítésben a Kupasorozat bajnokaként ünnepelték őket és csapatukat a nyíregyházi céldobogón.

 

 

 

Hangodi Bendegúz fiatal kora ellenére nagyon helyén kezeli az eredményeit: „Hullámvasút volt számunkra az év és elsősorban a teljesítményünkre gondolok. Megnyertük az első versenyt, a másodikon is a dobogón álltunk, aztán volt két gyenge futamunk, majd a csúcson fejeztük be a szezont. Végig nagyon jól éreztem magam, még azokon a futamokon is, ahol nem sikerült jó eredményt elérnünk! Sokat tanultam Lacitól, és ez adta a jó hangulatot! A harmadik szezont versenyeztem végig a Kupában, minden évben arra törekedtem, - versenyről versenyre, gyorsról gyorsra - hogy tanuljak a hibákból és a sikerekből is. Nagyon hasznos évek ezek a számomra! Azt gondolom, nagyon jó kombót alkotunk (Bunkoczi) Lacival, hiszen az ő tapasztalata és az én fiatalos lendületem nagyon jól kiegészíti egymást.
Szeretnénk jövőre is a kupában menni és nyilván még nehezebb lesz megvédeni a bajnoki címet, mint megszerezni volt. Nagyon erős volt az idei év, ügyesek a srácok és egy ilyen erős mezőnyben lehet jól fejlődni, ha ki kell mozdulni a komfortzónánkból. Kíváncsian várjuk már a következő szezont!”

Német Gábor, a legtöbb ponttal érkezett a nyíregyházi futamra, de élete legnagyobb esését bemutatva végül a kupa harmadik helyének tudott örülni. „Nagyon szuper év volt az előző és ez is. Örülök, hogy részese lehetek ennek a sorozatnak, nagyon pozitív hatással volt rám egész szezonban, nagyon szép emlékekkel, sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Csalódás, hogy az idei szezont nem sikerült megkoronáznunk és nem sikerült megvédenünk a bajnoki címet, de ettől függetlenül nagyon jó volt az egész évad. Jó itt versenyezni!”

Balkányi György, a Peugeot importőr magyarországi vezetője, a Kupa megálmodója büszkén nyilatkozott a bajnokság végén. „A negyedik évet tudjuk magunk mögött a Peugeot Kupában. Úgy gondolom, hogy nem csak színesítjük a mezőnyt ezekkel a rendkívül gyors és versenyzésre épült autókkal ebben a gyönyörű sportágban, hanem lehetőséget tudunk adni olyan versenyzőknek, olyan tehetséges fiataloknak, akik megegyező technikai feltételekkel tudnak egymással versenyezni és csak a tudásuk számít a jó eredmény eléréséhez. Az autók motorja, váltója azonos, a komputereket folyamatosan ellenőrizzük, ott is minden egyforma, maximálva van a felhasználható PIRELLI gumik mennyisége és ez a keretrendszer biztosítja, hogy egyenlő feltélek között tudjanak versenyezni a Kupába nevezettek.
Büszkén mondhatjuk már most, néhány héttel a szezonzáró futam után, hogy jövőre is lesz folytatása a sorozatnak, ahova szeretettel várunk minden fiatalt és mindenkit, aki ki szeretné próbálni magát, hozzá szeretné mérni tudását másokhoz egyenlő körülmények között. És nem csak a dicsőségért, de továbbra is csábító pénzdíjakért is küzdhetnek a Peugeot Rally4 Cup Hungary indulói a 2022-es bajnoki szezonban is!”

Tagai Tamás, a technikai hátteret felügyelő és nem mellesleg a versenyautókat is építő TRT Hungary vezetője is jól sikerült évnek minősíti a modellváltás első szezonját. „Nagyon boldog vagyok, hogy ennyi új autót láthattunk a Peugeot 208 Rally4-es autók első versenyévében. Nyolc páros választotta idén a sorozatot és ami nagyon pozitív, hogy már most, novemberben is vannak új érdeklődők a következő szezonnal kapcsolatban. Remélem, hogy még többen leszünk jövőre. Az autók versenyképesek, kategóriájukban is az első három helyet szerezték meg versenyzőink az év végi összesítésben.”


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER