Címkék: rally | Toyota

2023. október 10. kedd, 15:51

 

Tovább folytatódik a Toyota menetelésre a motorsportban: a Rally Világbajnokságba történt 2017-es visszatérése óta a bő egy héttel ezelőtti Chile Rallyt követően a negyedik gyártói világbajnoki címének örülhet (2018, 2021, 2022, 2023), és már az is biztos, hogy az ez idő alatt bezsebelt sorozatban négy egyéni világbajnoki cím mellé (2019, 2020, 2021, 2022) egy ötödiket is behúzhat 2023-ban, a kérdés csupán az, hogy mintegy háziversenyként, melyik Toyota pilóta emelheti végül magasba a világbajnoki trófeát.

 

 

Így ez lesz a gyártó sorozatban harmadik duplázása (amikor egyszerre hódítja el konstruktőri és egyéni világbajnoki címet). A japán autógyártó azonban nem csupán a Rally Világbajnokságban tarol, hanem gyakorlatilag minden fontos globális versenysorozatban, ahol megméreti magát: 2018 óta három Dakar-arany (2019, 2022, 2023) és három Dakar-ezüst is gazdagítja a trófeagyűjteményt, azonban talán ennél is fényesebben ragyog a 2018 óta megszerzett öt konstruktőri világbajnoki cím a Hosszútávú Világbajnokságban (2018/2019, 2019/2020, 2021, 2022, 2023), ahol az idei szezonban az idény vége előtt egy versennyel, Fujiban elhódították a gyártói koronát (sorozatban az ötödiket), amelyhez az utolsó versenyen, Bahreinben csatlakozhat a sorozatban ötödik egyéni világbajnoki cím is.

 

 

 

A Chile Rallyn a versenyt követően az egyéni világbajnokságban második helyen álló Elfyn Evans a rally utolsó napjának köszönhetően felálhatott a dobogóra, hiszen végül a harmadik helyen végzett, csapattársai, Kalle Rovanperä és Takamoto Katsuta előtt. Ez pedig azzal együtt, hogy Rovanperä és Evans kettős győzelmet ért el a rali végén a Power Stage-en, így megszerezve a maximális bónuszpontokat a csapat számára, elegendő volt ahhoz, hogy két fordulóval a vége előtt a csapat bebiztosítsa a gyártói címet. A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team negyedik alkalommal nyerte el a bajnoki címet megalakulása óta, és ez összességében a hetedik elsőség, amelyet a Toyota elért 1993 óta. Emellett már az is biztos, hogy a Toyota versenyistállója elhódítja az ötödik egymást követő egyéni világbajnoki címet is, hiszen Rovanperä és Evans erőfeszítései a Power Stage-en biztosították, hogy közülük és navigátoraik, Jonne Halttunen és Scott Martin közül kerülnek majd ki az idei egyéni világbajnokok. Rovanperä és Halttunen 31 pont előnnyel vezet Evans és Martin előtt, és az utolsó két forduló során még 60 pontot lehet gyűjteni.

Akio Toyoda, a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team elnöke ekként köszönte meg a csapatnak a diadalt: „A TGR-WRT minden csapattagjának gratulálunk a gyártói cím elnyeréséhez! Idén Elfyn volt a hajtóerő a gyártói bajnoki cím mögött hat dobogós helyezéssel, köztük az eddigi 11 versenyből kettő győzelmével. Elfyn és Scott, köszönjük, hogy megszereztétek a harmadik helyet, ami döntő tényezővé vált a bajnoki cím mai megszerzésében. És persze Kalle és Jonne három győzelme is nagy segítség volt. Remélem, Elfyn és Kalle is gátlások nélkül fog vezetni a hátralévő két rallyn, Közép-Európában és Japánban. Bízom benne, hogy a csapat kihozza majd az autókból a legjobbat, ezért arra számítok, hogy ti ketten mindent beleadtok majd. A 11. fordulóban biztosítottuk be a gyártói címet, egy fordulóval korábban a tavalyinál. Szerintem ez azt mutatja, hogy a csapat még erősebb lett. Szívből szeretném megköszönni Jari-Mattinak, hogy továbbra is mindenkivel együtt dolgozik a csapat erősebbé tételén, miután csapatfőnökként már első évében megnyerte a gyártói címet. Nagyon várok mindenkit Japánban! Kalle, boldog születésnapot! Drift rajongóként Morizo már alig várja, hogy a jövő héten Okayamában láthasson versenyezni!”

Jari-Matti Latvala csapatvezető az alábbiakat fűzte hozzá: „Nagyon örülök annak, ahogyan számunkra ez a rally véget ért. Nem volt a legkönnyebb, mert a szombat nagyon megterhelő nap volt, és ma reggel úgy gondoltuk, nehéz lesz felállni a dobogóra. De ez azt mutatja, hogy a rallyban csak türelmesnek kell lenni, és a végéig kitartani, mert az mindig hozhat meglepetéseket. Nagyon büszke vagyok a csapatra és a legénységre a szezon során végzett munkánkért. Két fordulóval a szezon vége előtt, ez a legkorábbi, hogy TGR-WRT-ként elnyertük a gyártói címet. A verseny kemény, az autók szoros küzdelemben vesznek részt, de úgy gondolom, hogy a megbízhatóságunkkal és az autók problémamentes célba juttatásával sikerült különbséget kiépítenünk, ahogy itt is tettük. Most izgatottan várjuk, hogy a pilóták és a navigátorok címéért küzdő két párosunk közül melyiknek sikerül az élen végezni az utolsó két forduló után.”

Mi a jön most?
A szezon utolsó előtti, október 26-29-i fordulója a WRC egyik vadonatúj eseménye: a Közép-Európa Rally, amely Németország, Csehország és Ausztria igényes aszfaltútjain zajlik.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER