Címkék: Ford | rally

2022. január 18. kedd, 06:55

 

Az M-Sport Ford World Rally Team (WRT) ma első alkalommal villantotta meg a motorsport-rajongók előtt a 2022-es Rally Világbajnokságon (WRC) induló M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 versenygép új, izgalmas fényezését.

 

 

Az M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 január 20-23-án mutatkozik be a Monte Carlo Rallyn. Három autó áll rajthoz a 2022-es WRC-szezonban, volánjuk mögött pedig Craig Breen, Adrien Fourmaux és Gus Greensmith ül majd. Ráadásul a kilencszeres rally-világbajnok, Sébastien Loeb is csatlakozik az M-Sport csapatához az idei Monte Carlo Rally futamon, ahol korábban már hétszer is győzelmet aratott.
A 2022-es WRC-szezon egyben a 25. évfordulója is annak a hihetetlenül sikeres együttműködésnek, amelynek során a Ford és az M-Sport hét bajnoki címet és több mint 1500 szakaszgyőzelmet szerzett, olyan legendás rallyautókkal, mint az M-Sport Ford Fiesta WRC és a Ford Focus RS WRC. Partnerségük kezdete óta az M-Sport és a Ford rekordot döntöttek, zsinórban 268 pontot szerezve a gyártók bajnokságában.

 

 

 

Az M-Sport Ford World Rally Team pilótái a Monte Carlo Rally futamon:


Pilóta

Navigátor

A pilóta legfontosabb eredményei a WRC-ben

Craig Breen

Paul Nagle

Első futama: 2009 Portugál Rally

22 szakaszgyőzelem

69 futam

288 pont

Adrien Fourmaux

Alex Coria

Első futama: 2019 Monte Carlo Rally

1 szakaszgyőzelem

26 futam

45 pont

Gus Greensmith

Jonas Andersson

Első futama: 2014 Wales Rally

58 futam

91 pont

Sébastien Loeb

Isabelle Galmiche

Első futama: 1999 Katalán Rally

9 bajnoki cím

925 szakaszgyőzelem

180 futam

1727 pont

“A WRC népszerűségének egyik titka, hogy egyértelműen látható a kapcsolat az ultranagy teljesítményű rallyautók és közúti testvéreik között,” vélekedett Mark Rushbrook, a Ford Performance globális igazgatója. “Ezért is annyira fontos, hogy a WRC új korszaka hűen tükrözi: az autóipar az elektromos jövő felé mozdul. A Fordnál teljes mértékben elköteleztük magunkat az elektromos hajtás mellett, és mivel az M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 a legkeményebb körülmények között versenyez majd, ez sokat segít abban, hogy még izgalmasabb elektromos hajtásláncokat fejlesszünk ki vásárlóink számára.”

A Ford első elektromos hajtású versenygépe, az M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 hibrid rendszere ugyanazon az elven működik, mint a versenygép alapjául szolgáló közúti Puma EcoBoost Hybrid hajtása1. A fékezés és egyenletes haladás közben egyébként veszendőbe menő mozgási energiát az új generációs hibrid hajtáslánc elektromos árammá alakítja, amit a 3,9 kWh kapacitású akkumulátor tárol. Ez az energia arra szolgál, hogy többletteljesítménnyel támogassa az 1,6 literes EcoBoost turbómotor működését; az elektromos rásegítés több alkalommal is három másodpercen át tartó, mintegy 100 kW-ra rúgó teljesítménylöketet jelent.
A kifinomult plug-in hibrid hajtás ugyanakkor arra is alkalmas, hogy az autó károsanyag-kibocsátás nélkül, kizárólag a villanymotor erejével haladjon át a falvakon, városokon, a szervizállomásokon és az egyes versenyszakaszok között. Az akkumulátor a kijelölt szevizpontokon külső áramforrásról is feltölthető, méghozzá alig 25 perc alatt.

A FIA WRC Rally1 kategória versenyzői a 2022-es évadban már kőolajszármazék-mentes üzemanyagot használnak; a szintetikus és bio alkotóelemekből összeállított hajtóanyag 100 százalékban fenntartható forrásokból származik.
“Nagy munka volt felkészíteni az autókat és a csapatot a jövő hétvégi Monte Carlo Rallyra és a 2022-es Rally Világbajnokság kezdetére, de megérte a fáradságot,” nyilatkozta Richard Millener, az M-Sport Team csapatfőnöke. “A Ford munkatársainak támogatásával – akik a világ minden pontjáról segítettek nekünk – sikerült egy fantasztikus autót építenünk, és már alig várjuk, hogy megmutassuk a benne rejlő potenciált. Hatalmas köszönet minden résztvevőnek, amiért sikerült tartanunk a szoros határidőket! Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy ilyen fontos lépéssel ünnepelhetjük meg együttműködésünk 25. évfordulóját!”

 

 

 

M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 műszaki adatok:

Hajtómű

Belsőégésű motor

Ford 1.6 EcoBoost turbótöltésű, soros négyhengeres benzinmotor. Max. teljesítmény: 380 LE Max. forgatónyomaték: 420 Nm. Szűkítő: 36 mm

Akkumulátoros elektromos rendszer

Max. rásegítés: 100 kW. Max. energia-visszanyerés: 30 kW. A rásegítés leghosszabb időtartama: 3 másodperc

Max. energiatöbblet gyorsításonként: 250 kJ (a FIA által meghatározva a szakasz hossza és az útburkolat fajtája alapján)

Tömeg: 95 kg. Hűtés: Folyadék- és léghűtés

A benzinmotor és az elektromos rendszer együttes adatai

Max. teljesítmény: > 500 LE  Max. forgatónyomaték: > 500 Nm

Erőátvitel

Ötfokozatú szekvenciális manuális sebességváltó. 50/50 arányú nyomatékmegosztású négykerékhajtás

Elöl és hátul mechanikus, részlegesen önzáró differenciálművek. Zárható középső differenciálmű Kéttárcsás, szinterezett kuplung

Fékek Murva: 300 mm-es, léghűtésű féktárcsák Aszfalt: mm-es, léghűtésű féktárcsák Négydugattyús féknyergek

Teljesítmény Gyorsulás aszfalton és murván: kb.3,2 másodperc 0-100 km/órára

Méretek és tömegek Legkisebb tömeg: 1260 kg Tengelytávolság: 2600 mm

Az M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 versenyautó is azt példázza, hogy a Ford mindent feltesz a villamosításra. A vállalat tavaly bejelentette, hogy 2026 közepére minden európai személyautója kínálatában szerepel majd valamilyen nulla károsanyag-kibocsátásra képes, tisztán elektromos hajtású vagy PHEV változat, 2030-ra pedig a teljes modellpalettán elektromos hajtásláncok szerepelnek.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER