Címkék: Toyota Rally

2019. március 07. csütörtök, 20:22

 

A Svéd Rally havas és jeges pályáján aratott diadalát követően, amivel a TOYOTA GAZOO Racing World Rally csapata a pilóták, az autógyártók és a navigátorok mezőnyében is az élre került, a Toyota Yaris WRC most hétvégén új kihívás elé néz a Mexikó Rallyn.

 

 

 Az idény első igazi, murvás versenye vár a csapatra. Svédországi győzelmét követően Ott Tänak első alkalommal áll az élen a pilóták bajnokságában, míg csapattársai, Jari-Matti Latvala és Kris Meeke korábban már mindketten győztek ezen a rallyn.

 Amellett, hogy ezt a rallyt a WRC versenynaptár legforróbb versenyei között szokták számon tartani a 30°C fok körüli hőmérséklet miatt, ezek az idény legnagyobb tengerszint feletti magasságán rendezett futamai is. A pálya legmagasabb pontja 2737 méterrel van a tengerszint felett, ahol a ritkább levegő miatt akár 20 százalékkal is csökkenhet a motorok teljesítménye. A rally idén egy látványos, Guanajuato színpompás utcáin és alagútjaiban futó szakasszal kezdődik csütörtök este. Ezt követi majd egy másik utcai szakasz is pénteken és szombaton, a Leonban megépített szervizpark mellett, illetve a városi versenypályán. Vasárnap az új Mesa Cueta szakaszon pedig a versenyzők ismét végigmennek a pénteki El Chocolate teszt első felén, majd a Las Minasban tett második látogatást követően a gyorsasági szakasszal zárul a rally.

 

 

 

Tommi Mäkinen (csapatfőnök)
 „A svédországi nagyszerű győzelem után a csapat igencsak magabiztos hangulatban készül a Mexikó Rallyra. Ez mindig nehéz versenynek számít a csapatok számára a nagy tengerszint feletti magasság és a meleg idő miatt, de az utóbbi években sokat dolgoztunk azon, hogy az autóink megbízhatóbbak legyenek az ilyen körülmények között is. A teljesítményükön is javítottunk, különösen a hűtésrendszeren dolgoztunk rengeteget. Múlt héten, Spanyolországban a verseny előtti tesztelés is jól sikerült, ezért úgy érzem, készen állunk a kihívásra.”

Ott Tänak (a 8. rajtszámú autó pilótája)
 „Nagyszerű érzés volt győzni Svédországban, de már Mexikóra kell koncentrálnunk. A rally után egyenesen Spanyolországba repültünk a hétfői és keddi murvás tesztelésre, hogy felkészülhessünk, amennyire csak lehet. Az egész csapat keményen dolgozott, ezért bizakodó vagyok, hogy jól szerepelünk majd Mexikóban. Mivel vezetünk a világbajnokságon, mi mehetünk végig elsőként az úton pénteken. Nem lesz könnyű, de láttuk már tavaly Mexikóban, hogy ebből a pozícióból rajtolva lehet jó eredményt elérni, szóval meglátjuk, idén sikerül-e.”

Jari-Matti Latvala (a 10. rajtszámú autó pilótája)
 “Várom már, hogy Mexikóban lehessek, különösen a napsütést a finn tél után! Sajnos eddig nem úgy alakult számomra az idény első része, ahogy szerettem volna, de ha van ebben valami pozitívum, az az, hogy a viszonylag előnyösnek számító nyolcadik helyről rajtolhatok majd az első napon Mexikóban. Jól sikerült a múlt heti spanyolországi tesztelés, néhány apró módosítás mellett nagyjából ugyanazokat a beállításokat használtuk, mint amikkel Ausztráliában győztem. Ami pedig a legfontosabb: bízom benne, hogy csapatként is maradéktalanul felkészültünk a nagy magasságra és a forróságra is.”

Kris Meeke (az 5. rajtszámú autó pilótája)
 “Múlt héten két napot töltöttem teszteléssel Dél-Spanyolországban, ahol a murvás pályán első alkalommal vezettem az autót Finnországon kívül. Igazán hasznos tapasztalat volt számomra, és ez jó érzéssel tölt el. Mexikóban amúgy is jól szerepeltem az utóbbi években: 2017-ben győztem, és tavaly is versenyben voltam az első helyért, igaz, végül harmadik lettem. Remélem, most egy másik autóval is sikerül az élmezőnyben végezni. Monte Carlóban és Svédországban rendkívül összetett útviszonyok közt versenyeztünk, könnyű lett volna hibázni. Mexikóban általában jóval kevésbé változékonyak az útviszonyok, és ezt örömmel várom.”

 


Mi történt tavaly? 
 Első murvás rallyján a Toyota Yaris WRC kormánya mögött Ott Tänak jó teljesítményt nyújtott Mexikóban. Összetettben a harmadik helyen állt, és esélyes volt a győzelemre, amikor szombaton reggel elromlott a turbófeltöltője. Vasárnap azonban megnyerte a gyorsasági szakaszt Jari-Matti Latvala előtt, aki összetettben a nyolcadik helyen végzett az újra rajtolási szabályok miatt. Neki a generátora romlott el pénteken. Esapekka Lappinak szintén újra kellett rajtolnia a harmadik Yaris WRC autóval, miután lecsúszott az útról.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER