2016. január 03. vasárnap, 16:47

 

A brit prémiumautó-gyártó idén sorozatban ötödik Dakar-győzelméért száll versenybe Dél-Amerikában, az eddigi legütősebb MINI ALL4 Racing palettával.

Új év, új kihívások: 2016. január 2-án Argentína fővárosából elrajtol a 2016-os Dakar Rali, a megbízhatósági motorsport-események tradicionális szezonnyitó megmérettetése. A MINI idén újfent nekivág a tizenöt napon át tartó, mintegy 9 500 kilométer hosszú versenytávnak, ezúttal minden korábbinál ütősebb, tizenkét csapatból álló MINI ALL4 Racing palettával.

nasser-al-attiyah

A katari Nasser Al-Attiyah és a francia Mathieu Baumel összeszokott párosa abszolút címvédőként, maximálisan felkészülve várja a 2016-os Dakar Rali rajtját, az AXION X-raid csapat színeiben (#300). „Készen állunk a versenyre” – mondta Al-Attiyah Buenos Aires-ben, a 2016-os felvonás rajtjánál.

„Tökéletesen felkészültünk a világ legkeményebb hosszú távú versenyére. Célunk, hogy megismételjük a MINI 2015-ös sikerét” – fogalmazott a spanyol Joan „Nani” Roma, aki ugyancsak az AXION X-raid csapat színeiben versenyez majd a MINI ALL4 Racing versenyautóval, honfitársa, Alex Haro oldalán (#304).

A MINI ALL4 Racing versenyautóval rajthoz álló harmadik AXION X-raid csapat, az Orlando Terranova és Bernardo „Ronnie” Graue alkotta argentin duó (#310) felkészülten néz szembe a Dakar kihívásaival. „Extrém magaslataival és a verseny második felének kőkemény etapjaival a 2016-os Dakar Rali garantáltan meglepetéseket tartogat majd – de ez teszi a Dakart összehasonlíthatatlanul egyedi és különleges futammá” – nyilatkozta Terranova a január 1-jei gépátvételnél.

erik-van-loon

Az AXION X-raid csapat negyedik MINI ALL4 Racing indulója a finn Mikko Hirvonen és a francia Michel Périn párosa (#315). Amíg a francia navigátor jelentős Dakar-tapasztalattal vág neki a 2016-os felvonásnak, addig a volt WRC pilóta számára az idei lesz az első ilyen megmérettetés. „Roppant izgatott vagyok, hiszen ez lesz az első Dakarom. Régóta vágytam már erre, és bízom benne, hogy olyan eredményre leszek képes, amely hűen tükrözi a csapat profizmusát” – mondta Mikko Hirvonen.

A MINI ALL4 Racing versenyautó 2012 és 2015 közötti, páratlanul egyedülálló sikertörténetének köszönhetően (a MINI négy egymást követő évben hódította el a Dakar Rali abszolút aranyérmét) a brit prémiumautó-gyártó 2016-ban története eddigi legütősebb palettájával képviselteti magát a mezőnyben: a négy AXION X-raid páros mellett az idei Dakar Ralin nem kevesebb, mint nyolc privát csapat áll rajthoz a MINI ALL4 Racing versenyautóval.

A privát színekben induló nyolc MINI ALL4 Racing csapatban számos tapasztalt raliversenyző és navigátor foglal helyet, a földkerekség minden szegletéből. A Van Loon Racing (#306) versenygépének volánja mögött például az Erik van Loon és Wouter Rosegaar alkotta holland páros versenyez majd.

Az ORLEN csapat két MINI ALL4 Racing versenyautóval száll versenybe a 2016-os Dakar Ralin, a lengyel Adam Malysz és a francia Xavier Panseri (#325), valamint a lengyel Jakub „Kuba” Przygonski és a belarusz Andrei Rudnitski (#327) duójával.

Négy további privát csapat versenyez majd az X-raid istálló zászlaja alatt, egyikükben a MINI ALL4 Racing versenyautó legfiatalabb pilótával, a mindössze huszonhét esztendős brit Harry Hunttal (#323). A MINI ALL4 Racing nemzetközi vonzerejét a Perfect China Health 100 Yong csapat (#360) erősíti még tovább, a brit versenyautó egyetlen női pilótájával: Guo Meiling üzletasszony versenyét Min Liao navigátor segíti majd.

joan-nani

A 2016-os Dakar Rali január 2-án, egy 346 kilométeres prológgal rajtol el. Az időmérő szakasz versenyútvonala Buenos Aires-ből Rosario városáig vezet, felállítva a másnapi első etap rajtsorrendjét. Január 3-án egy 662 kilométer hosszú szakasz vár a pilótákra, amely Rosario-ból Villa Carlos Paz városáig vezet majd.

A 2016-os Dakar Ralin induló MINI ALL4 Racing csapatok teljes listája

Pilóta Navigátor # Csapat
Nasser Al-Attiyah
(katari)
Mathieu Baumel
(francia)
300 AXION X-raid csapat
Joan „Nani“ Roma
(spanyol)
Alex Haro
(spanyol)
304 AXION X-raid csapat
Orlando Terranova
(argentin)
Bernardo „Ronnie“ Graue
(argentin)
310 AXION X-raid csapat
Mikko Hirvonen
(finn)
Michel Périn
(francia)
315 AXION X-raid csapat
       
Erik van Loon
(holland)
Wouter Rosegaar
(holland)
306 Van Loon Racing
Boris Garafulic
(chilei)
Filipe Palmeiro
(portugál)
313 X-raid csapat
Harry Hunt
(brit)
Andreas Schulz
(német)
323 X-raid csapat
Adam Malysz
(lengyel)
Xavier Panseri
(francia)
325 ORLEN csapat
Jakub „Kuba“ Przygonski
(lengyel)
Andrei Rudnitski
(belarusz)
327 ORLEN csapat
Stephan Schott
(német)
Holm Schmidt
(német)
331 X-raid csapat
Nazareno Lopez
(argentin)
Sergio Lafuente
(uruguayi)
351 X-raid csapat
Guo Meiling
(kínai)
Min Liao
(kínai)
360 Perfect China Health 100 Yong csapat

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER