Címkék: Dakar | Peugeot | tereprally

2015. január 12. hétfő, 14:33

 

Egy kis bolíviai kalandozás után, mely során a pilóták nem vehették igénybe szerelőik segítségét, a maratoni szakasz második részét teljesítve a chilei Iquique-ben felállított táborba érkezett meg a Dakar-karaván. A versenyzők önmagukat túlszárnyalva küzdöttek meg a tábor fölé emelkedő, lélegzetelállító dűnékkel.

A Peugeot-Total csapat két legénysége, Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret és Cyril Despres/Gilles Picard páros ismét eredményekben gazdag napot tudhat maga mögött. Stéphane továbbra is a nyolcadik helyen szerepel összetettben, Cyril pedig újabb értékes tapasztalatokkal gazdagodott. A holnapi pihenőnapon a versenyzők nem ülnek volán mögé, ehelyett inkább a hét végéig tartó, hosszú felfedezőútra készülnek majd, mely során Buenos Aires felé veszik az irányt.  



A Dakar közismerten embert próbáló verseny, méghozzá leginkább az olyan szakaszok miatt, mint a most véget ért hősies maratoni etap. A tegnapi 321 km-es gyorsasági szakasz után ma újabb 510 km következett, azaz a versenyzők összesen 831 kilométernyi speciális szakaszt futottak a két napos maratoni etap során. Ez alatt a két nap alatt csak a legénység tagjai végezhetnek bármiféle beavatkozást az autókon; a szakasz tehát afféle utolsó nagy próbatétel megbízhatóság és strababírás terén a versenyben részt vevő autók számára.

Ma reggel a versenyzők a Salar de Uyunihoz vezető 24 km-es összekötő szakasz után vágtak neki a gyorsasági szakasznak, mégpedig a csodálatos sósivatagon át, majd a chilei határ felé vezető hegyi utakra kapaszkodtak fel, végül lenyűgöző dűnéken át ereszkedtek le a part felé. Az Uyuni táborban mindkét autó nehezen indult be, de a Benediktas Vanagas és Andrei Rudnitski (n°339) páros segítségének köszönhetően, a két pilóta végül sikeres útnak indult.

Miután a két Peugeot 2008 DKR mozgásba lendült, teljes erőbedobással teljesítette az etapot. A gyorsaságin szerzett hetedik helyével Stéphane Peterhansel összetettben továbbra is a nyolcadik, Cyril pedig - a szervokormánnyal való problémák ellenére - a 29. helyen futott be a speciálison.

Stéphane Peteerhansel: „Az eredmény jónak mondható. Jobbat is remélhettünk volna, de a magaslati pontokon a motor kínlódott egy kicsit. Arra összpontosítottunk tehát, hogy beérjünk, nem pedig arra, hogy jó időt fussunk. Az autó még fiatal, emiatt még nem lehet olyan erőteljesen hajtani vele, mint egy továbbfejlesztett autóval. Ezt a tényezőt figyelembe véve a maratoni etap két napja összességében jól sikerült. Nagy élmény volt Bolíviában autózni: elképesztő lelkesedést lehetett érezni a helyiek részéről, és több mint 36 órát töltöttünk 3800 méter fölötti magasságokban. A szervezetünknek nagyon megterhelő volt. Nem is úsztuk meg fáradtság és fejfájás nélkül. De hát az a maratoni etap lényege, hogy nehéz.”

Cyril Despres: „Összességében jó volt a mai nap, annál is inkább, mivel beértünk az iquique-i táborba. A rossz időjárás ellenére, amivel tegnap meg kellett küzdenünk, az előző két nap Bolíviában csodálatos volt.  Fantasztikus volt látni a Salar de Uyunit, amely a világ legnagyobb sósivataga, és az egyik legmesebelibb táj a földön.”

Bruno Famin, a Peugeot Sport igazgatója: „Nagy öröm, hogy mindkét autó nagyobb technikai probléma nélkül tért vissza a maratoni szakaszról. A pilóták egyre előrébb lépnek összesítettben, noha nem ez a legfőbb célunk.
Összességében a teljesítményünk arra enged következtetni, hogy az autónk megfelel az elvárásoknak, még a számunkra legnehezebb körülmények között is, mint az eső, a jég, a sár, amiben tegnap volt részünk. Most a Buenos Airesbe való visszatérésre készítjük az autókat, azzal a határozott céllal, hogy szombaton mindkét autó célba érjen.”


Holnap: pihenőnap Iquique-ben (Chile)
A 8. szakasz eredményei:
1. Yazeed Al-Rahji (SAU)/Timo Gottschalk (DEU) Toyota 3:26:49
2. Orlando Terranova (ARG)/Bernando Graue(ARG) Mini +00:01:12
3. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team +00:02:36
7. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-Paul Cottret (FRA) Team Peugeot-Total +00:03:46
29. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot-Total +00:39:57

A 8. szakasz utáni összesített eredmények:
1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team 26:41:15
2. Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (DEU) Toyota All Speed +00:08:27
3. Yazeed Al-Rahji (SAU)/Timo Gottschalk (DEU) Toyota +00:18:40
4. Krzysztof Holowczyc (POL)/Xavier Panseri (FRA) Mini  +00:54:38
5. Bernhard Ten Brinke (NLD)/Tom Colsoul (BEL) Toyota +01:22:52
6. Erik van Loon (NLD)/Wouter Roesegar (NLD) Mini +01:25:51
7. Christian Lavieille (FRA)/Pascal Maimon (FRA) Toyota +01:48:41
8. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-P Cottret (FRA) Team Peugeot-Total +01:51:46
9. Carlos Sousa (PRT)/Paulo Fiuza (PRT) Mitsubishi +02:07:13
10. Ronan Chabot (FRA)/Gilles Pillot (FRA) SMG +02:26:50
41. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot-Total +14:18:43


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER