Címkék: Dakar | Peugeot

2015. január 19. hétfő, 14:20

 

14 nap, 13 etap, 9112 km és 4601 km mért szakasz után a Peugeot-Total csapat három Peugeot 2008 DKR-je közül kettő sikeresen célba ért pályafutása első Dakar-raliján.  A 11. helyen végzett Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret páros és a 34. Cyril Despres/Gilles Picard hősiesen megküzdött minden nehézséggel, így a csapat fontos tapasztalatokkal gazdagodva térhet majd vissza 2016-ban.

A Peugeot legutóbb 25 évvel ezelőtt vett részt a Dakaron. Bár a helyszín más, és a csapatok sem ugyanazok már, a verseny lényege mit sem változott: egyszerre elképesztő kaland és extrém kihívás, embernek, autónak egyaránt. A 2015-ös Dakar válogatott nehézségeket tartogatott a versenyők számára: az összes létező úttípustól kezdve az időnként rémisztő időjárási körülményeken át - most először – a bolíviai Salar de Uyuni sósivatagon való átkelésig. Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Cyril Despres/Gilles Picard és Carlos Sainz/Lucas Cruz - a három tapasztalt, összetartó és összesen 17 győzelmet maga mögött tudó páros eltökélten szállt szembe a kihívással. Bár a csapat tagjai gondolatban már 2016-ra készülnek, még egyszer utoljára visszatekintenek a 2015-ös versenyre, gratulálnak a győzteseknek: a Qatar Rally Team két pilótájának, Nasser Al-Attiyahnak és Matthieu Baumelnek.



Bruno Famin, a Peugeot Sport igazgatója: „Ez az első Dakarunk, úgyhogy az összegzés szükségképpen tartalmaz jót is, rosszat is. Versenyzőként, főleg ha a kitűzött végső célra gondolunk, természetesen nem lehetünk teljes mértékben elégedettek az összetettben elért eredménnyel.

Ugyanakkor tudtuk, milyen nagy fába vágtuk a fejszénket, éppen ezért az első Dakar-futamunk első számú célja nem is volt más, mint a tapasztalatszerzés. A három PEUGEOT 2008 DKR-ből kettő nagyobb gond nélkül beért a Buenos Aires-i célba, úgyhogy bátran kijelenthetjük, ezt a célt teljesítettük. Minden területen rengeteget tanultunk: technikában, sportban, logisztikában. Ez rendkívül fontos a jövőre nézve.

Pilótáink, segédpilótáink és a műszaki stáb kivételes munkájának köszönhetően jutottunk el idáig. Az előkészületek során kizárólag a megbízhatóságra összpontosítottunk. A kemény munka meghozta gyümölcsét. Ami pedig a teljesítményt illeti, bár a PEUGEOT 2008 DKR többször megmutatta mire képes, amikor két vagy három alkalommal a szakaszgyőzelemért küzdött, még nincs azon a szinten, hogy összetettben győzhessen. A továbbfejlesztésére számos ötletünk van. Ezek közül néhány már kivitelezés alatt áll. Hamarosan dönteni fogunk a munkatervről, mégpedig a 2015-ös tapasztalataink alapján. Számunkra ugyanis már elkezdődött a 2016-os Dakar, most vasárnap lesz az első megbeszélés.



Stéphane Peterhansel (n°302): „Rá kell szentelni egy évet, hogy jól felkészülhessünk a következőre. A rali elején abban sem voltunk biztosak, hogy a második napon túljutunk, most pedig itt vagyunk, beértünk a célba, ráadásul nagyobb technikai probléma nélkül. Én is elkövettem pár hibát. Összetettben jobb helyen kellene állnunk. A PEUGEOT 2008 DKR-ben hatalmas lehetőségek rejlenek, e mögött pedig ott áll egy csapat, szerelők, mérnökök, akik elképesztő lelkesedéssel igyekeztek ez alatt a 15 nap alatt a maximumot nyújtani számunkra, ez pedig ígéretes a jövőre nézve. Nem kevés feladat vár mindannyiunkra, nagyon sokat kell még fejlődnünk. Annyi biztos, jövőre is itt leszünk, hogy megküzdjünk a győzelemért.

Cyril Despres (n°322): „Ez egy másik szakma. Mintha pár évet visszamentem volna a múltba, amikor a motoron kezdtem. Ha az ember már megszokta, hogy az élbolyban halad, nem könnyű elviselni, ha nem ez a helyzet. Intenzív tanulás volt, szinte az összes létező és elképzelhető körülmény között! Azt hiszem, autóval több anekdotát gyűjtöttem össze egyetlen Dakaron, mint motorral az előző hét év alatt! Nem voltam tisztában vele, hogy ekkora a különbség. Amikor elindultam Buenos Airesből, egy dolog járt a fejemben: végigcsinálni, lehetőleg hiba nélkül. Párat azért elkövettünk, de a lényeg, hogy itt vagyunk.”

Carlos Sainz (n°304): „Természetesen csalódott vagyok, hogy ki kellett szállnom a versenyből.  A szerelők és az egész csapat erőfeszítést nem sajnálva mindent beleadtak, hogy eljussunk erre a ralira, és hogy célba érjünk. Elképesztő munka folyt az utóbbi hónapokban, a továbbiakhoz pedig az itt megszerzett tapasztalatok lesznek majd segítségünkre. Bizakodással és örömmel tölt el az, ahogy a Peugeot Total csapat végigvitte ezt a versenyt. Ezt így kell csinálni.”



A 2015-ös Dakar összesített eredményei:
1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team 40ó 32p 25mp
2. Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (DEU) Toyota All Speed +00:35:34
3. Krzysztof Holowczyc (POL)/Xavier Panseri (FRA) Mini  +01:32:01
4. Erik van Loon (NLD)/Wouter Roesegar (NLD) Mini +03:01:52
5. Vladimir Vasilyev (RUS)/Konstantin Zhiltsov (RUS) +03:12:41
6. Christian Lavieille (FRA)/Pascal Maimon (FRA) Toyota +03:15:58
7. Bernhard Ten Brinke (NLD)/Tom Colsoul (BEL) Toyota +03:42:02
8. Carlos Sousa (PRT)/Paulo Fiuza (PRT) Mitsubishi +03:44:59
9. Aidyn Rakhimbayev (KAZ)/Anton Nikolaev (RUS) Mini +04:08:44
10. Ronan Chabot (FRA)/Gilles Pillot (FRA) SMG +04:42:36
11. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-P Cottret (FRA) Team Peugeot Total +05:19:15
34. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot Total +15:38:07

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER