Címkék: 2014 | Dakar | Mini | Nani Roma | Nasszer al-Attijah | Peterhansel | tereprally

2014. január 21. kedd, 09:41

 

Nani Roma most először győzött a Dakar ralin, azonban már 2004-ben is felállhatott a dobogó legfelső fokára, amikor még Észak-Afrikában rendezték a futamot – a spanyol pilóta akkor motorkerékpárral diadalmaskodott.

Roma, aki kilenc napon át vezette összetettben az idei versenyt és két szakaszt is abszolút győzelemmel zárt, így folytatta: „A MINI ALL4 Racing egy kitűnő autó, amely maximálisan megbízható és hihetetlenül gyors volt az egész verseny alatt. Élmény volt vezetni! Szeretnék köszönetet mondani Michel Périnnek is, aki ismét nagyszerű navigátorom volt! Óriási eredmény ez a MINI-nek, itt az ünneplés ideje!”




A 2014-es Dakar rali mind közül az egyik legkeményebb futam volt. A 9374 kilométer hosszú verseny Argentínából, Rosario városából indult, majd január 18-án, tizenhárom nappal a rajt után, miután a versenyzők keresztben átszelték a dél-amerikai kontinenst, átkeltek az Andok tájain és az Atacama-sivatag forróságán át a Csendes-óceán partján, a chilei Valparaíso városában értek célba. A versenyzőknek a legváltozatosabb időjárási körülményekkel és terepekkel kellett szembenézniük: az Andokban durva kavicsos szakaszok, az Atacama-sivatagban extrém finom homok várta őket. A MINI legyőzte az összes akadályt, és tizenhárom szakaszból tizenegyet meg is nyert.

Az idei volt sorozatban a MINI harmadik Dakar rali-győzelme, amióta 2011-ben debütált a világ legkeményebb autóversenyén.
A MINI John Cooper Works Countryman modell műszaki alapjaira épülő MINI ALL4 Racing megbízhatóságát bizonyítja, hogy a tizenegy útnak induló MINI versenyautó közül mindegyik átgurult a célvonalon Valparaíso-ban. Közülük hét az összetett tízben végzett, a Monster Energy X-raid csapat pilótái, Orlando Terranova és Paulo Fiúza az ötödik, míg Krzysztof Holowczyc és Konstantin Zhiltsov a hatodik lett.




Erejével, megbízhatóságával és hatékonyságával a MINI ALL4 Racing már a legelső, 2011-es indulásakor bizonyította létjogosultságát a versenyben, és már a második verseny meghozta a versenyautó számára az áttörést, amikor 2012-ben Stéphane Peterhansel megnyerte vele a Dakart. Egy évvel később, 2013-ban a MINI bebizonyította, hogy a győzelem nem egyszeri fellángolás volt: a legendás francia pilóta ismét a dobogó legfelső fokára gurította fel a MINI versenygépét. Idén az X-raid csapat és a MINI a mesterhármast tűzte ki célul, ami nem akárhogy sikerült: január 18-án, Chilében a MINI három pilótája állhatott fel a 2014-es Dakar rali dobogójára.


Végeredmény autósok:

1. Nani Roma, Michel Périn (spanyol, francia, Mini) 50:44:58 óra
2. Stéphane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Mini) 5:38 p h.
3. Nasszer al-Attijah, Lucas Cruz (katari, spanyol, Mini) 56:52 p h.











Motorosok:

1. Marc Coma (spanyol, KTM) 54:50:53 óra
2. Jordi Viladoms (spanyol, KTM) 1:52:27 ó h.
3. Olivier Pain (francia, Yamaha) 2:00:03 ó h.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER