Címkék: Mini | MINI Cabrio | Mini Paceman

2016. április 01. péntek, 17:58

 

Az „ötletes helykihasználás” vezérelve szerint kifejlesztett intelligens járműtechnológiai megoldás eleinte csak a háromajtós MINI, a MINI Paceman és az új MINI Cabrio feláras kiváltsága lesz, a későbbiekben azonban az ötajtós MINI, a hatajtós MINI Clubman és a MINI Countryman opcionálisan elérhető extrafelszereltségei közé is felkerül.

A felfelé nyíló ajtók vadonatúj felszereltségi opciójának köszönhetően a brit kisautó-gyártó ügyfelei mostantól még a legszűkebb parkolóhelyekre is játszi könnyedséggel préselhetik be kedvenc MINI modelljüket.

mini-cooper-s-3-ajto

A szupersport-autókat idéző intelligens járműtechnológiai megoldás eleinte csak a háromajtós MINI, a MINI Paceman és az új MINI Cabrio modellekhez lesz elérhető, a 2017-es modellévtől azonban már az ötajtós MINI, a hatajtós MINI Clubman és a MINI Countryman opcionálisan elérhető extrafelszereltségi listájára is felkerül, 1 959 eurós áron.

A felfelé nyíló ajtókat egy kivételesen kifinomult karosszéria-koncepció műszaki alapjaira tervezték meg a mérnökök, a hidraulika a két szárnyas ajtót függőlegesen, a karosszéria oldalának síkjában emeli a magasba. Az intelligens járműtechnológiai megoldás egy csapásra elfeledteti az ideális parkolóhely-keresés egyre égetőbb problémáját – különösen a többszintes parkolóházakban.

mini-cooper-szembol

Az „ötletes helykihasználás” vezérelvének alkalmazásával és az elektrohidraulikusan működtetett szárnyas ajtók kifejlesztésével lehetővé vált, hogy a mérnökök jelentős mértékben redukálják a MINI modellek parkolásához – és vele együtt a kétoldali be-, illetve kiszálláshoz – minimálisan szükséges parkolóhelyek szélességét: az intelligens járműtechnológiai megoldással a MINI eredetileg 2 681 milliméteres parkolóhely-igénye mintegy 30 százalékos csökkenéssel egészen 1 930 milliméterre zsugorodott. 1 727 milliméteres karosszéria-szélességével a háromajtós MINI mostantól gyakorlatilag még a legszűkebb parkolóhelyekre is befér, miközben vezetőjének és utasának egyaránt kényelmes be- és kiszállást biztosít.

A szárnyas ajtókat a tervezőmérnökök számos alapfelszereltségként kínált kényelmi funkcióval ellátták, miközben az innovatív ajtónyitó megoldást jó néhány jövőbeni technológia beépítéséhez is előkészítették. Dalf Rietmann, a MINI speciális felszereltségi opciókat fejlesztő részlegének vezetője elmondta, hogy „a szárnyas ajtók az alapfelszereltség részeként távvezérléssel is működtethetők, a kulcs nélküli nyitást, indítást, leállítást és zárást lehetővé tevő, feláras extrafelszereltségként elérhető Comfort Access opcióval együttműködve azonban a távvezérlő nélkül, az ajtónyitó kilincsen található gombbal is nyithatók, illetve zárhatók. Ez utóbbihoz ráadásul a slusszkulcsot sem kell elővennie ügyfelünknek, aki terveink szerint a közeljövőben már a MINI Excitement okostelefon-alkalmazás intelligens funkciójával is működtetheti majd a felfelé nyíló ajtókat.”

mini-cooper-oldalrol

„Azon túlmenően, hogy a felfelé nyíló ajtók az oldalirányú ütközések esetén rendkívül merev energiaelnyelő karosszériaelemként funkcionálnak, veszélyhelyzetben a maximális utasbiztonság érdekében egy pirotechnikai ajtónyitó rendszer lép működésbe. Súlyos baleset esetén a PEE (Pyrotechnic Emergency Exit) névre keresztelt pirotechnikai megoldás ezredmásodpercek alatt lerobbantja a vázszerkezetről az ajtónyitó zsanérokat és az emelő hidraulikát, hogy a kiérkező mentőegységek minél gyorsabban hozzáférjenek az utasokhoz” – fogalmazott Malph Rahler, a MINI innováció-előállítási részlegének vezetője.

mini-cooper-hatulrol


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER