Címkék: KIA | utastér

2021. november 10. szerda, 15:02

 

Az új Sportage vezetőcentrikus utasterét kifejezetten a Kia mérnökei az európai vásárlók igényei alapján tervezték meg és alakították ki.

 

 

 A Sportage 28 éves történelme során most először készül kifejezetten az európai vásárlókör szempontjai és elvárásai alapján kialakított helyi modellváltozat. A Sportage új, ötödik generációjának utasterében a fejlett technológia, a prémium minőségű anyagok és a luxus funkciók, szolgáltatások találkoznak, így az utazás nem csak kényelmes és élvezetes, de a konnektivitás is mindig, minden helyzetben teljes.

 

 

 


Az új Sportage utasterében minden kezelőszerv könnyen és gyorsan elérhető. A beltér központi eleme a nagyméretű, íves, két nagyfelbontású, egyenként 12.3 colos képátlójú - így közel mozi-hatású élményt kínáló - képernyőből álló integrált kijelző. Ennek közvetlenül a vezető előtti részén a műszerfali információk jelennek meg a legmodernebb folyadékkristályos technológiával, tökéletes és tisztán leolvasható grafikával. A középső felület az érintőképernyőé, ezen fut a teljes infotainment rendszer, itt találhatók a konnektivitás elemei, és több más funkció is.
Az új Sportage konnektivitása teljes, szoftver- és navigációs térkép-frissítései online (OTA) rendszerűek, az okostelefonos Kia Connect applikáción keresztül pedig távolról is elérhetők és működtethetők az autó egyes funkciói. A vezető szinkronizálhatja naptárát az autóéval,

utazásokat tervezhet meg előre a navigációs rendszerben, és olyan fedélzeti információkhoz is hozzáférhet, mint például a forgalmi figyelmeztetések, a helyi üzemanyag árak, vagy a valós idejű időjárási adatok. Az app Remote Monitoring funkciója informálja a vezetőt az ajtók és az ablakok helyzetéről, valamint az autó pontos helyéről is.


Intuitív kezelőszervek
A kezelőszervek kialakítása olyan, hogy mindig, minden helyzetben egyszerűen működtethetők és könnyen elérhetők legyenek. Az integrált infotainment és fűtés-szellőzés kezelőegység fő funkciói mindkét első utas számára egyszerűen elérhetők, bonyolult menürendszerek használata nélkül. Az elektronikus kézifék valamennyi modellváltozatban alapfelszerelés, kapcsolóját könnyen elérhetően, a kormány közelében helyezték el, így hely szabadult fel a középkonzolon, a kapcsoló hagyományos helyén.
Az utastér valamennyi részletének megtervezésekor az utasok kényelme és ebből adódóan az utazás élvezetét elősegítő környezet megalkotása volt a legfőbb cél. Az ergonomikus kialakítású középkonzolon az automata sebességváltó hagyományos választókarját, - bizonyos modellekben - könnyen elérhető és egyszerűen kezelhető forgókapcsoló váltotta le, így mellette 15 W-os vezeték nélküli telefontöltőnek is jutott hely. A háromzónás légkondicionálóval a hátul utazók is külön beállíthatják a nekik megfelelő hőmérsékletet, de mindezek mellett számos más kényelmi felszerelés is megtalálható a Sportage utasterében; a nagyteljesítményű USB portoktól az ülések háttámláira szerelt akasztókon át egészen a 40:20:40 arányban előre dönthető hátsó ülésekig.
Az utazás élvezetének fontos részeként az utasok az autós hifi világában vezetőnek számító Harman Kardon prémium hangrendszerének szolgáltatásait élvezhetik.

 

 


Gondosan kiválasztott anyagok
A Sportage európai népszerűségének és sikereinek nyomán az utastéri elemek és az ülések anyagainak kiválasztása előtt a fejlesztők alaposan megvizsgálták az európai vásárlóközönség ízlését és elvárásait. Kizárólag magas minőségű és finom tapintású anyagok jöhettek szóba, amelyek tartósak, ugyanakkor határozott prémium érzetet közvetítenek.
Hangulatvilágítás is fokozza a beltér otthonosságát.
A finoman kidolgozott alumínium-hatású szellőzők és a teljes műszerfalon keresztül húzódó, sőt az ajtókárpitokra is ráforduló jellegzetes csík is hozzájárul a beltér luxushangulatához. A Sportage sorozat csúcskivitele a GT-line, amelynek felszereltsége a többi változatnál határozottabban kihangsúlyozza a Sportage sportos karakterét és dinamizmusát. Prémium velúr, és sötét bőr burkolja az üléseket, a fekete tetőkárpit és az utastér velúr felületei pedig tovább fokozzák ezt a sportos hangulatot. A GT-line belterének hatását a kiváló fogású és így a vezetés élvezetét is fokozó, lapított aljú kormány teszi teljessé.


Intelligens térkihasználás
Az új Sportage utasterének arányait szintén az európai ízlésvilág alapján határozták meg a fejlesztők, a cél a praktikum, a funkcionalitás és a sokoldalúság tökéletes ötvözése volt. A 2.680 mm-es tengelytáv, az 1,.865 mm-es szélességgel az 4.515 mm-es teljes hosszal és az 1.645 mm-es magassággal együtt eleve garantálja az utastér tágasságát, nem csak az utasok, de csomagjaik számára is. 

A Sportage első üléseinek kényelme kiemelkedő, ugyanakkor a hátul ülők is 996 mm-es lábtérnek örülhetnek, jelentős részben az első üléstámlák vékony kialakításának köszönhetően. A csomagtartó (VDS szabvány szerinti) befogadóképessége 591 liter, ami a hátsó üléstámlák előre billentésével egészen 1.780 literig bővíthető*.
A környezettudatosság jegyében az új Sportage belsőégésű hajtásai mellett Hybrid 48V, hibrid (HEV), és plug-in hibrid (PHEV) változatban is elérhető lesz. E két utóbbi modellváltozat hatásláncának elemeit úgy rendezték el a karosszériában, hogy szinte alig csökkentik az utastér és a csomagtartó hasznos méretét. A hibrid modellváltozat nagyfeszültségű akkumulátora a hátsó ülések alatt kapott helyet, így a lábtér és a csomagtartó mérete ebben az esetben is azonos a benzin- vagy dízelmotorral hajtott kivitelekével. A plug-in hibrid Sportage hajtáslánci akkuja az utastér padlójában utazik, ez különösen jót tesz a tömegeloszlásnak, ugyanakkor az utastér kényelmére és praktikumára sincs káros hatással.
Az európai gyártású új Kia Sportage értékesítése december második felében indul.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER