Címkék: Citroen-e-c4

2023. május 05. péntek, 13:50

 

Újabb ajánlattal gazdagodott a citroën ë-c4 és ë-c4 x motorkínálata: a korábbinál erősebb új erőforrás vegyes wltp mérési ciklus szerinti hatótávolsága immár a 420 kilométert is eléri. 

 

 

Az új motor/akkumulátor párost mindkét modellen bevezető citroën az egyetlen olyan márka, amelyik a c szegmensben két egymást kiegészítő elektromos ajánlattal rendelkezik.

 

 

 

A c szegmensen belüli kínálat megerősítése

A citroën ë-c4 és ë-c4 x modelleken hamarosan egy új, az eddiginél nagyobb teljesítményű hajtáslánc is rendelhető lesz, mellyel akár 420 km (wltp) hatótávolság is biztosítható. Az első generációhoz képest közel 17%-kal nagyobb hatótáv a fejlett kémiai összetételű, 54 kwh-s új akkumulátor és egy az eddiginél hatékonyabb, 115 kw-s (156 le) új motor kombinációjának köszönhető. Ez sokoldalúbb használatot és nagyobb kényelmet biztosít az ügyfelek számára.

Az először csak a shine kiviteli szinten elérhető új ajánlat az ë-c4 és az ë-c4 x már létező elektromos kínálatát egészíti ki. Eddig a 100 kw (136 le) teljesítményű motorhoz egy 50 kwh-s akkumulátor társult, ami 360 km hatótávot biztosított. Az eredmény egy jól áttekinthető termékcsalád, az elektromos mobilitás fokozatosan hozzáférhető szintjeivel.

Az egymást kiegészítő két elektromos hajtáslánc központi szerepet tölt be a citroën villamosítási stratégiájában, melynek célja, hogy megkönnyítse és zökkenőmentesebbé tegye az elektromos áramra való átállást. Mindkét motorhoz csökkentett méretű akkumulátor tartozik, és egyformán lehetőség van 100 kw-os gyorstöltésre, ami versenyképes árat, ugyanakkor rendkívül sokoldalú használatot biztosít.

Az új elektromos ajánlatnak köszönhetően vonzóbb lett a citroën kínálata a c kategóriás ötajtósok szegmensében, és ezzel a márka a piac meghatározó szereplőjévé vált. Ezzel párhuzamosan több európai országban a megfizethetőbb benzin- és dízelüzemű változatok forgalmazása is megkezdődik. A márka döntésében azon vállalatvezetők kifejezett kérése is szerepet játszott, akik a c4 x rajongóiként a sokoldalú gépjárműhasználatot preferálják.

Karakteres személyiségükkel, egyedülálló fedélzeti kényelmükkel és hatékony – elektromos és hagyományos erőforrásokból álló – motorkínálatukkal a c4 és a c4 x a piac középmezőnyébe tartozó, kifejezetten versenyképes modellek. Vonzerejük a leadott megrendelésekben és a forgalomba helyezett járművek számában is megmutatkozik. Európában az ë-c4 a kompakt elektromos ötajtósok között az ötödik helyen, a benzines c4 a maga kategóriájában pedig a harmadik helyen áll.

Rendkívül hatékony új villanymotor

Az ë-c4 és az ë-c4 x motorkínálata egy nagyobb hatótávolságú új villanymotorral bővül, melynek köszönhetően a bűvös 400 kilométert (wltp) is sikerült meghaladni. Az új elektromos hajtáslánc részét képező motor és akkumulátor egyaránt hatékonyabb lett, és jelentős technológiai fejlesztéseken ment keresztül.

A motor: az állandó mágneses szinkronmotort egy 115 kw (156 le) teljesítményű elektromos hibrid szinkronmotor (hsm) váltotta fel. A magas hatásfok mellett ez 15 kw (20 le) többletteljesítményt jelent. Az azonnal rendelkezésre álló nyomaték 260 nm, ami gyors reakciókat és kényelmes vezetést biztosít.

Az akkumulátor: az új akkumulátor kapacitása 54 kwh, ami 4 kwh-val több, mint a jelenlegi változaté. A 102 cellából és 17 modulból álló, kompakt méretű, folyadékhűtéses akkumulátor szériában a gyorstöltést elősegítő hőszivattyúval van felszerelve, és kémiai összetétele is megváltozott. A szokásos 60% nikkel, 20% mangán és 20% kobalt helyett ez a nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátor nagyobb arányban tartalmaz nikkelt (80% nikkel, 10% mangán és 10% kobalt). Ez jobb energiasűrűséget eredményez, ami nagyobb hatótávot és hosszabb élettartamot biztosít.

A fenti változások kedvezően hatottak a hatótávolságra – ami az előző elektromos hajtáslánchoz képest 17%-kal nőtt, és ezzel elérte a 420 km-t (wltp) – és az energiahatékonyságra. Az utóbbi eredményeként 12 kw/h-ra csökkent az átlagos energiafogyasztás. A megnövekedett hatótáv mellett a valós ügyfélhasználatban jelentkező más fontos előnyöket is érdemes kiemelni. Mindez városi forgalomban, még 0 °c közeli hőmérsékleten is hozzávetőleg +30 kilométert eredményez.

Az elektromos motor és az akkumulátor hatékonysága, valamint az utóbbi energia-visszanyerő képessége garantáltan hozzájárulnak a hatótáv növeléséhez. De e hatékonyság elérésében a c4 és a c4 x koncepciója és formaterve is nagy szerepet játszott:

A mérsékeltebb fogyasztás érdekében kisebb méretű és ezáltal kisebb tömegű akkumulátor
Optimálisabb töltési idő a 100 kw-os egyenáramú gyorstöltő kapacitásnak köszönhetően
Olyan szériafelszerelések, mint a hőszivattyú, amely egy páratartalom-érzékelőnek köszönhetően maximális energiahatékonyságú fűtést és légkondicionálást eredményez
A+ kategóriájú 18” gumiabroncsok alkalmazása, ami mérsékli a gördülési ellenállást és minimálisra csökkenti a súrlódás miatti energiaveszteséget
A csomagtérajtóban észrevétlenül folytatódó dinamikus tetővonal, mely határozottan kedvez a c4 x aerodinamikai jellemzőinek

A nagyobb akkumulátorkapacitás ellenére nem lett hosszabb a töltési idő, ami továbbra is kényelmes használatot biztosít. Az ë-c4 és az ë-c4 x kínálatában az új elektromos hajtáslánchoz kétféle fedélzeti töltő áll rendelkezésre. A szériában kínált 7,4 kw-os egyfázisú töltő és az opcionálisan rendelhető 11 kw-os háromfázisú töltő a különböző járműhasználati szokásokhoz és valamennyi töltőberendezéshez megfelelnek. Az ë-c4 és az ë-c4 x gyorstöltésre is alkalmasak: 100 kw-os nyilvános töltőoszlopról kevesebb mint 30 perc alatt 20%-ról 80%-os töltésszintet lehet elérni.

 

 

 

Megfizethető, egyszerű és biztonságos elektromos mobilitás

Az ë-c4 és az ë-c4 x jelenlegi kínálata mindenben megfelel a mindennapi használat kívánalmainak, és valamennyi utazáshoz megfizethető és adekvát elektromos mobilitási megoldást kínál.

A modellkínálat felépítésével összhangban kétféle elektromos hajtáslánc áll rendelkezésre: 

Feel és feel plusz kiviteli szinten a 100 kw (136 le) teljesítményű villanymotorhoz egy 50 kwh-s akkumulátor társul, amivel akár 360 km hatótáv is biztosítható. Ez az alacsonyabb költségek és a garantáltan stresszmentes utazások révén kiváló kompromisszumot képvisel.
A shine kiviteli szinten elérhető új motor 115 kw (156 le) teljesítményű, és egy 54 kwh-s akkumulátor tartozik hozzá. Az erősebb és hatékonyabb motor, valamint a megváltozott kémiai összetételű akkumulátor kényelmesebb és sokoldalúbb használatot és nagyobb hatótávot biztosít.

A megújult elektromos kínálatnak köszönhetően az ë-komfort tekintetében a citroën minden ígérete teljesül: 

Nyugodt, pihentető körülmények között való vezetés rezgések, motorzaj és füst nélkül, a citroën advanced comfort program keretében biztosított fedélzeti kényelemmel párosulva (innovatív felfüggesztési rendszer, puha ülések stb.)
Kellemes, zökkenőmentes vezetés sebességváltások nélkül 
Energikus viselkedés és gyors reakciókészség a 260 nm azonnal rendelkezésre álló nyomatéknak köszönhetően 
A kipufogógáz- és co2-kibocsátásmentes elektromos vezetés korlátlan behajtással a forgalom-korlátozásban érintett zónákba

A maximális nyugalom és a zökkenőmentes hétköznapok érdekében az okostelefonról elérhető mycitroën alkalmazásban távolból is beprogramozható szolgáltatások állnak az ügyfelek rendelkezésére.


Európában valamennyi c4 x változat elérhető

Habár a c4 x európai bevezetése kapcsán nagyon pozitív vásárlói visszajelzések érkeztek erről az egyedülállóan kényelmes crossover ötajtósról, egyes flottavásárló és magánügyfelek kifejezetten szeretnék, ha egy megfizethetőbb változat is rendelkezésre állna belőle.

A citroën teljes mértékben elkötelezett az elektromos átállás mellett, ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy ügyfeleinknek növekvő költségekkel kell szembenézniük, és a mobilitás szabadságát csak megfizethető árak mellett tudják megőrizni. A citroën ezért úgy döntött, hogy egyes országokban fokozatosan, eseti alapon lehetővé teszi a benzin- és dízelüzemű változatok (euro 6.4-es puretech 100 stop & start 6 fokozatú kézi váltóval, euro 6.4-es puretech 130 stop & start eat8 automata váltóval, euro 6.4-es blue hdi 130 stop & start eat8 automata váltóval) megrendelését.

Ez a döntés a márka európai növekedését is elősegíti, ahol a vállalati flották tekintetében a hagyományos meghajtású és az elektromos c4 x előtt is komoly lehetőségek állnak. A citroën az egyetlen olyan márka, amelyik a c szegmensen belül két meggyőző elektromos modellt is kínál (az ë-c4-et és az ë-c4 x-et), és amelyik ügyfelei elvárásainak kielégítése érdekében a jövőben is kész tovább bővíteni a kínálatát.


 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER