Címkék: Citroen | egyterű

2023. december 21. csütörtök, 07:34

 

Az egyterű autók szegmensében úttörőnek számító citroën bemutatja az új  spacetourert. A minibusz minden szempontból szintet lép.

 

 

 A kétféle hosszméretben elérhető, akár 9 személy  szállítására is alkalmas jármű a citroën új stílusjegyeit hordozó orr-részével nemcsak elegánsabb, de a korszerű  infotainment rendszer révén kényelmesebb is lett, és még több kapcsolódási lehetőséget kínál. Az ötletes  tárolóhelyeknek köszönhetően pedig a praktikum terén is többet nyújt, mint az elődje. Erőteljes, kifejező  designjával, többféle konfigurációt lehetővé tevő variálhatóságával és a fedélzetén uralkodó mindig kellemes  légkörrel ez a kerekeken guruló szalon minden eddiginél modernebb választ nyújt az ügyfelek igényeire. 
Az új spacetourer tökéletes példája annak a tudásnak, amelyet a citroën a sokoldalú és tágas, minden  szempontból élhető autók létrehozásában kamatoztat. A márka alapértékeit hűen tükröző, kivételes kényelmű  és intelligens koncepciójú modellekről van szó, melyek megkönnyítik a változatos és aktív életet élők  mindennapjait. A praktikus és felhasználóbarát spacetourer nem csupán a családok, baráti társaságok,  sportegyesületek stb. számára ideális egyterű jármű, de a hivatásos személyszállítók igényeit is maximálisan  kielégítő modell. 
Az európában kínált elektromos változat hatótávolsága mostantól akár a 350 km-t is elérheti (vegyes wltp  ciklusban mért, hitelesítésre váró adat), ami rendkívül sokoldalú használatot és alacsony fenntartási költségek 

Mellett megvalósuló felelős mobilitást biztosít. Segítségével a céges ügyfelek aktív részt vállalhatnak az  energetikai átállásban, környezetbarát imázst alakíthatnak ki (pl. a transzferszolgáltatók), a korlátozott forgalmú  övezetekbe is behajthatnak, egyedülálló vezetési kényelemben részesülhetnek, és költségeiket is kézben  tarthatják. Az új e-routes alkalmazásnak hála egyben egy személyi asszisztens is a rendelkezésükre áll, aki segít  megtervezni hosszabb utazásaikat. (magyarországon még nem elérhető) 

 

 

Design: kívül modern és elegáns, belül igényes és funkcionális 
A spacetourert erőtől és energiától duzzadó, letisztult design jellemzi. Karakteres sziluettjében az elegancia  magabiztos fellépéssel társul. 
A modell erőteljes kisugárzását elsősorban a nagyon egyenes orrnak és a magas motorháztetőnek köszönheti. A  gyökeresen átalakított spacetourer már a citroën új formanyelvét beszéli. Ez különösen az új ovális  márkaemblémát viselő hűtőrácson ötlik szembe. Az új logó erőteljes grafikus elemként modern jelleget  kölcsönöz a jármű elülső részének. A logót egy elegáns barázdált fekete sáv köti össze a fényszórókkal, mely  nyílfogazású mintájával szintén a márkaemblémát visszhangozza. 
Az újratervezett fényszórók a jellegzetes lámpatestekkel az új márkaarculat egy másik fontos elemét testesítik  meg. A két vízszintes egységet egy függőleges modul köti össze. Erősen strukturált felépítésükkel a  lámpatestek könnyen felismerhetők, és tovább erősítik az orr-rész modern jellegét. 
Az új frontrész rendkívül egységes és kompakt. A modell robusztusságát és szélességét hangsúlyozza, és  harmonikusan illeszkedik a végletekig letisztult sziluettbe. A színpaletta 5 árnyalatból áll: a kaolinfehér, az  acélszürke és a perla nera fekete mellett új színek a metálfényű titánszürke és kapari-zöld. A 17” dísztárcsák  közepén az új logó látható, az új 17” könnyűfém keréktárcsák pedig az új márkaemblémát is magában foglaló  új felniközéptől még stílusosabbak. 

Belül az új műszerfal vadonatúj designnal jelentkezik, mely az eleganciát még nagyobb praktikummal  ötvözi. 
Formaterve egyrészt a technológiára összpontosít – felső részén egy új 10” nagy felbontású érintőképernyő kapott helyet –, másrészt a funkcionalitást hangsúlyozza, és az eddiginél is több, nagyobb és ötletesebb  kialakítású tárolóhelyet kínál. A két oldalt fent kialakított pohártartókban például mostantól egy-egy  okostelefon is biztonságosan elhelyezhető, ami nem elhanyagolható szempont egy ilyen létfontosságú tárgy  esetében. Nagyobb lett a felső középső tárolórekesz (belsejében most már egy tablet is elfér), és magasabb  felszereltségi szinteken a nagyobb biztonság érdekében egy zárható fedéllel van ellátva. 
A műszerfal középső részén egy a sebesség- és üzemmódválasztót magában foglaló új kezelőfelület, valamint  egy vezeték nélküli okostelefon-töltőt is tartalmazó nagyobb tároló kapott helyet. Az utóbbi megnövelt  méretével és feszes vonalaival harmonikusan illeszkedik a műszerfal egészébe. Ezt a részt egy alumínium hatású  dekorelem teszi különlegessé. A műszerfal alsó és felső részét egy másik, elegáns szürke színű díszcsík választja  el egymástól, mely kifinomult és könnyed jellegénél fogva szélesebbnek és tágasabbnak láttatja a teret. 
A kormánykerék is megújult, különböző központi kezelőszervekkel (telefon, audiorendszer, vezetéstámogató  funkciók stb.) van ellátva, és egyes változatokon fűthető. Amellett, hogy funkcionálisabb és ergonomikusabb  lett, formavilága is strukturáltabb, ami a közepén elhelyezett új logóval együtt modernebb megjelenést  kölcsönöz neki. 

 Élet a fedélzeten: fejlettebb digitális világ 
Mivel sokszorosan összekapcsolt világunkban e nagy méretű egyterűek felé is ugyanolyan elvárásokat  támasztanak a tulajdonosaik, mint bármely más járművel szemben, az új spacetourer új dimenziót nyit a  fedélzeti csatlakoztathatóság tekintetében. Legyen szó akár a kijelzés minőségéről, akár az infotainment  funkciókról, az új spacetourer a korral lépést tartva mindenből a legjobbat kínálja. 
Mostantól az új spacetourer valamennyi változatán alapfelszerelés a 100%-ban digitális 10” műszercsoport. A nagy felbontású színes egység grafikai szempontból kimondottan esztétikus, és testre szabható rajta a  legfontosabb információk megjelenítése. 
10” nagy felbontású központi érintőképernyő és legújabb generációs infotainment rendszer - az új spacetoureren az új my citroën play infotainment rendszer a műszerfal közepén elhelyezett  új 10” hd érintőképernyőről vezérelhető. Az okostelefonok mintájára felépülő érintőképernyő  rendkívül könnyen és gördülékenyen kezelhető. Ez vezérli a multimédiás környezetet – például a  zenelejátszást vagy a telefont – és a konfigurálható járműfunkciókat. Az apple carplay, illetve  android auto rendszerrel kompatibilis, vezeték nélküli wifis telefontükröző funkcióval is  rendelkezik. A természetes beszéd felismerésére képes hangvezérlő funkció pedig amolyan  személyi asszisztensként funkcionál. 
- a még fejlettebb my citroën drive plus rendszer a forgalmi viszonyokat valós időben figyelembe vevő,  hálózatba kapcsolt 3d navigációt is kínál. 
A középkonzolon egy a két első utas által egyformán használható, praktikus vezeték nélküli telefontöltő is  rendelkezésre áll (opciós felszerelés). 
Újabb csatlakozók: az új spacetourer fedélzetén összesen akár 4 usb-c csatlakozó (kettő a műszerfalon, kettő  a második üléssorban) és két 12 voltos aljzat is található. 

 


 Sokoldalú, modern és kényelmes minibusz 
Az új spacetourer hatékony felépítéséből adódóan mindenfajta használatra alkalmas, tágas és praktikus autó.  Helykínálatának, variálhatóságának, nagy csomagterének és kiváló menettulajdonságainak köszönhetően az  utasok profiljától függetlenül minden utazásukat a kikapcsolódás és a pihenés perceivé változtatja. Rendkívül  funkcionális és jól variálható, így minden igényhez képes igazodni. 
Minden szituációban helyt álló, ötletes és praktikus jármű 
Az új spacetourer városban és vidéken egyaránt ideális társ. 1,90 méteres magasságának köszönhetően a  parkolóházakba is könnyű behajtani vele. A sokoldalú és stílusos modell két karosszériaméretben kapható: m  (4,98 m) és l (5,33m). A legkülönfélébb elrendezésekben akár 9 utas befogadására is alkalmas. A különböző  igényeknek és használati szokásoknak megfelelően a citroën spacetourer szabadon választható konfigurációk  széles választékát kínálja. 
₋ különböző változatok: az új spacetourerben számos konfigurációs lehetőség áll rendelkezésre. A  magánszemélyek az 5, 7 vagy 8 személyes változatok közül választhatnak, a céges ügyfeleknek pedig az  igényeiknek megfelelően testre szabható, 5-9 személy szállítására alkalmas megoldást kínál a márka.  Ezek közül is kiemelkedik a 7 személy befogadására képes business lounge pack csúcsváltozat, ahol a  második üléssor a menetiránynak háttal van beszerelve.

₋ első üléssor: a könyöklővel ellátott első utasülés (az opciós csomagtól függően) íróasztal helyzetbe  állítható, ami különösen hosszú tárgyak szállításakor hasznos, vagy ha szabad kilátást szeretnénk  biztosítani a második sorban ülők számára. 
₋ második és harmadik üléssor: a 2:1 arányban osztott háromszemélyes üléspadok (az opciós csomagtól  függően) a megfelelő lábtér beállítása érdekében sínen csúsztathatók, lehajthatók, nagyobb tárgyak  szállításakor pedig könnyen ki is szerelhetők. Az utasok kényelméről dönthető háttámlák és  fejtámaszok gondoskodnak. 
A hátsó ülések kiszerelésével teljesen sík padlófelület alakítható ki, mely terjedelmeseb tárgyak  szállításakor is bőséges helyet biztosít.  
₋ az oldalsó tolóajtók motoros működtetésűek is lehetnek, ami igazi előny például az ë-spacetourer  business, illetve business lounge változat sofőrjei számára, akik így – az utasokat megkímélendő – a  vezetőülésből tudják nyitni és zárni az oldalsó tolóajtókat. 
₋ a modell plusz funkcióként lábbal nyitható oldalsó tolóajtókat is kínál, amelyek akkor is könnyen  nyithatók, illetve zárhatók, ha tele a kezünk. Elég egy láblendítés a hátsó lökhárító sarka alá, és máris  kireteszelődnek a zárak, és automatikusan kinyílik az érintett oldali tolóajtó. Ez különösen a legkisebbek gyerekülésbe helyezésekor vagy a csomagok bepakolásakor jelent nagy segítséget. 
₋ a nyitható hátsó ablakon keresztül egy mozdulat betenni valamit a csomagtartóba, amelyhez akkor is  könnyen hozzáférünk, ha az autó mögött nincs elég hely a csomagtérajtó felnyitására. 

Stresszmentes utazás 
Ez a karakteres stílusú, robusztus külsejű, figyelemre méltó dinamikus tulajdonságokkal rendelkező  csúcstechnológiás modell korszerű álláspontot képvisel egy olyan szegmensben, ahol egyre nagyobb hangsúlyt  kapnak a gépjárművektől elvárt hagyományos tulajdonságok. A vonzó beltér, a megemelt vezetési pozíció és az  üvegtető is hozzájárul az utasok testi-lelki jóllétéért felelős magas szintű kényelemhez. Mindez kiváló  hangszigeteléssel és optimális menetkomforttal egészül ki.  
A biztonságos és nyugodt utazás érdekében a spacetourer 17 vezetéstámogató rendszerrel van felszerelve.  Ezek egyrészt a mindennapi életet megkönnyítő technológiák – kulcs nélküli nyitás-zárás-indítás, visszagurulás gátló, top rear vision funkcióval ellátott tolatókamera, állóra fékező (stop & go) funkcióval rendelkező adaptív  sebességtartó automatika –, másrészt a biztonságot szolgáló funkciók, többek között olyan rendszerekkel, mint  a gyalogos- és kerékpáros-érzékelő automatikus vészfékező rendszer, az éberségfigyelő, a sávtartó asszisztens, az  ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer, az intelligens távolságifényszóró-vezérlés vagy a táblafelismerő  rendszer stb. 
A kisebb erőkifejtés és a jobb manőverezőképesség érdekében az elektrohidraulikus szervokormányt elektromos szervokormány váltja fel. 

Motorválaszték: még nagyobb nyugalmat biztosító elektromos hajtáslánc 
Európában az új spacetourernek csak az elektromos változata lesz kapható. Az ë-spacetourer átfogó és  hatékony elektromos kínálattal rendelkezik, mely a továbbfejlesztés eredményeként immár 350 km maximális  hatótávot biztosít (vegyes wltp ciklus szerint mért, hitelesítésre váró adat).
 
Az ë-spacetourer különösen alkalmas a professzionális ügyfelek (transzferszolgáltatók, taxik stb.),  önkormányzatok, vállalkozások, klubok és egyesületek, valamint a családok és baráti társaságok  igényeinek kielégítésére. A jármű a napi utak túlnyomó többségéhez elegendő hatótávolságot, kiemelkedő – egyenletes, zaj- és rezgésmentes – menetkényelmet, a nulla kibocsátású területekre való szabad behajtást,  valamint alacsony fenntartási költségeket biztosít.  
A 100 kw (136 le) teljesítményű motorhoz továbbra is kétféle lítium-ion akkumulátor társulhat. Az ügyfelek így  használati szokásaik és preferenciáik függvényében kiválaszthatják a tevékenységükhöz leginkább megfelelő  megoldást. Az 50 kwh-s akkumulátor 224 km hatótávolságot biztosít (vegyes wltp ciklus szerint mért,  hitelesítésre váró adat), ami tökéletesen megfelel a belváros és a repülőtér közötti ingázás követelményeinek. A  még nagyobb sokoldalúságot biztosító, 75 kwh-s akkumulátorral a hatótávolság a 350 km-t is elérheti (vegyes  wltp ciklus szerint mért, hitelesítésre váró adat), ami 20 km-rel több, mint az előző generáció esetében.  
A minél nagyobb hatótávolság elérésében a visszatápláló fékezés is szerepet játszik, mely a kormánynál  elhelyezett új kapcsolókkal a közlekedési viszonyoktól és az utazás céljától függően három szinten aktiválható.  
Az ë-spacetourerhez egy 7,4 kw-os fedélzeti töltő tartozik, de opciós felszerelésként egy 11 kw-os háromfázisú  töltő is kérhető hozzá, amivel még könnyebb a töltése. 7,4 kw-os wallbox használatával a teljes töltés 50 kwh-s  akkumulátor esetén 6h40 percet, 75 kwh-os akkumulátor esetén 11h20 percet vesz igénybe. 11 kw-os wallbox  használatával a töltési idő 4h50 perc (50 kwh-s akkumulátor), illetve 7h30 perc (75 kwh-s akkumulátor). 100 kw 
Os gyorstöltő oszlopról 38, illetve 45 percig tart az akkumulátort 0-ról 80%-os szintre feltölteni. 
Európán kívül az új spacetourer a tisztán elektromos változaton felül egy 180 lóerős bluehdi dízelmotort is kínál.  A nagy teljesítményű és hatékony dízelmotorhoz 8 fokozatú automata sebességváltó tartozik. 

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER