Címkék: autószalonok | BMW örökség | Kiállítások | Örökség

2016. május 25. szerda, 08:09

 

A harmadszor megrendezett autós szépségverseny soha nem látott autócsodákat hozott el a Tagore sétányra.

Harmadik alkalommal rendezték meg az immár nemzetközivé vált autós szépségversenyt, melyen 56 eredeti, üzemképes klasszikus autót állítottak ki a balatonfüredi Tagore sétányon. Az impozáns környezetben megelevenedett a múlt, így több ezer látogató egyfajta szabadtéri tárlatként tekinthette meg a különböző országokból érkező autó-ritkaságokat.

Az esemény 2016-ban különleges rangra is emelkedett, hiszen az 50-ik jubileumát ünneplő FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens / Történelmi Járművek Nemzetközi Szövetsége) műszaki kulturális örökségvédelem terén kifejtett fáradhatatlan tevékenységét, világszerte 40 rendezvényt, így köztük a III. Balatonfüred Concours d’Elegance-t is, az UNESCO patronált eseménnyé nyilvánította.

 bmw-iii-balatonfuered-1

Május 13-án, pénteken a járművek Balatonfüredre való érkezése sem volt mindennapi: Győrből, zárt útvonalon indult egy különlegességekből álló autós-konvoj, hogy Veszprém és Csopak érintésével egy BMW i8 plug-in-hibrid sportautó felvezetésével érkezzenek meg a balatonfüredi Anna Grand Hotel elé. A szervezők, Balatonfüred városa és a BMW Group Magyarország képviselői egy fogadással nyitották meg a pünkösdi autós eseményt.

Idén olyan valódi ritkaságok vonultak fel Balatonfüreden, melyek a világ bármely egyéb rangos szemléjén is lenyűgöznék a közönséget. Itt volt többek között gróf Festetics Ernő 1934-es Maserati 8CM versenyautója, egy art-deco stílusban készült 1931-es Bucciali-Cord L29 vagy az ugyancsak különösen ritka Skoda Monte Carlo is. Az idén 100 éves BMW kiemelt partnerként jelent meg, és a központba állított színpad mellett három valódi különlegességet állított ki müncheni múzeumából, így a harmincas évek lenyűgöző sportautóját a 315/1-es modellt, az 1950-es években bemutatott, de máig ikonikus szépségű 507-est és az 1999-es James Bond: A Világ nem elég című filmben debütált Z8-as roadster-t.

bmw-iii-balatonfuered-2

A vasárnapi vörös szőnyeges díjátadó vonzotta leginkább az érdeklődőket, az egyes kategóriák nyertes autói mind begördültek a Tagore promenádján, hogy átvegyék a díjat Valker Viktor főszervezőtől, valamint Baudouin Denis-től, a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatójától. A díjazott klasszikus járműveket egy vadonatúj BMW M2-es modell vezette fel, mely szintén a Balatonfüred Concours d’Elegance eseményen volt először látható Magyarországon. A díjazott autók aztán egy tiszteletkört tettek a városban, hogy megmutathassák magukat az őket ünneplő közönségnek.

A III. Balatonfüred Concours d’Elegance fődíját egy 1938-ban gyártott Talbot T23 nyerte, melyből mindössze hét darab van a világon. A 78 éves jármű szinte eredeti, csupán a tetőponyváját kellett kicserélni. A tavalyi fődíjas Hispano-Suiza osztrák tulajdonosa idén sem távozott üres kézzel a szépségversenyről. 1928-as gyártású Rolls-Royce Phantom 17EX one-of járműve gyűjtötte be a Concours d’Elegance legtöbb díját, ugyanakkor az autóval tulajdonosa már részt vett korábban a Pebble beach és a Villa d’Este Concorso d’Eleganza világrendezvényein is. A legszebb nyitott vintage modell díja mellett az autó megkapta a BMW, a FIVA és a hölgyek közönségdíját is.

bmw-iii-balatonfuered-3

A centenáriumát ünneplő BMW kiemelt figyelmet kapott, hiszen a bajor márka saját múzeumi darabjain kívül több magyar és külföldi gyűjtő autóit is megmutathatta. Így begördült a csodálatos 328-as sportautó, a BMW 3200 CS Bertone karosszériás kupéja 1965-ből, a hetvenes évek sportlimuzinja az 1502-es, de a nyolcvanas évek különleges roadstere a BMW Z1, valamint az M hagyományokat megteremtő BMW M3-as modellek sem hiányoztak.

A Concours d’Elegance nemcsak a legszebb autókról, hanem a legelegánsabb divatról is szól, így a KATTI ZOOB DIVATHAZ által bemutatott a 100 éves BMW különböző korszakai által inspirált kollekciója tökéletesen illeszkedett a Tagore sétány pompás képéhez.

bmw-iii-balatonfuered-4

„Mindaz a pozitív visszajelzés, dicséret és elismerés, amit az idei Concours d’Elegance esemény után kaptunk a közönségtől, a várostól, a résztvevőktől és a partnereinktől, arra enged következtetni, hogy sikerült feljebb lépnünk és a balatonfüredi esemény új rangra emelkedhet“ – mondta el Zoób Kati a rendezvény fővédnöke.

„Nagyon jól döntöttünk, amikor 2015-ben csatlakoztunk ehhez a kitűnő kezdeményezéshez. A hétvége autócsodái, a környezet, az elegancia és nem utolsó sorban az UNESCO patronálása számunkra is azt jelzik, hogy a BMW centenáriumát mi sem ünnepelhetnénk méltóbb környezetben. A Balatonfüred Concours d’Elegance most már egy ismert és elismert rendezvény a régióban, egyfajta előszobája a szintén BMW által támogatott Villa d’Este autós szépségversenynek!“ – mondta el Baudouin Denis, a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatója az esemény díjátadója során.

bmw-iii-balatonfuered-5


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER