Címkék: 3-as sorozat | BMW | Gran Turismo

2016. június 01. szerda, 12:22

 

Éppen a nyár kezdetére érkezik a piacra az új BMW 3-as Gran Turismo. A kupék eleganciáját a felsőkategóriájú limuzinok térkínálatával és a kombik csomagtér-méreteivel ötvöző modell az elmúlt három év során a középkategória meghatározó tagjává lépett elő. Legjelentősebb értékesítési piacai között Kína, Németország és az Amerikai Egyesült Államok említhető.

Vásárlói túlnyomó része újonnan érkezik a BMW márkához. Megújult kivitelében a BMW 3-as Gran Turismo jól érzékelhetően sportosabb megjelenésű, három benzin- és öt dízelmotor alkotta palettáját pedig egyértelműen magasabb teljesítményszint jellemzi. Mindegyik erőforrás turbófeltöltésű, üzemanyag-fogyasztásuk pedig akár 14 százalékkal is alacsonyabban alakulhat. Utasterében többek között igényes anyagválasztással, a Professional navigációs rendszer felső kategóriából átvett kezelőfelületével vagy éppen az okostelefonok kedvezőbb csatlakoztathatóságával bizonyul meggyőzőnek.

bmw-3-sorozat-gran-turismo-eleje

Dinamikus fellépés, még inkább a felsőkategóriát idéző utastér

A BMW 3-as Gran Turismo 4824 milliméteres hosszúságával mintegy 200 milliméterrel múlja felül a BMW 3-as család többi tagját, már-már a felsőkategória mérettartományába lépve. E benyomást erősíti az új BMW 3-as Gran Turismo formavilága is, ami az újdonság elején és hátulján egyaránt jól érzékelhetően dinamikusabbá vált. A szériafelszereltségét bővítő, a tompított és a távolsági fényt egyaránt fénykibocsátó diódákkal (LED) előállító LED-fényszórói, illetve ugyancsak LED-technikájú ködfényszórói kimondottan sportos megjelenést kölcsönöznek az új BMW 3-as Gran Turismo számára. Az autó kiállása összességében vizuálisan szélesebbnek hat. Hátulja az átdolgozott és ugyancsak LED-technikájú hátsó lámpákkal szintén lendületesebb és erőteljesebb vonalvezetéssel mutatkozik be.

Utasterében a BMW 3-as Gran Turismo anyagai és díszítőelemei felfrissített választékával kelt még igényesebb benyomást. Több króm tűnik fel a kezelőelemek körében, illetve új fa díszítőbetétek, színek és bőrkárpitozások gondoskodnak színvonalasabb környezetről, még kedvezőbb ergonómia és kellemesebb tapintás mellett. A kupék eleganciájával ötvözött sportosság, a négy ajtónak köszönhetően magas fokú kényelem, az 59 milliméterrel megemelt üléspozícióból nyíló kiváló körkörös kilátás és a bőséges térérzet már az eddigiekben is meghatározó vásárlási kritériumnak számított. Hátul három teljesértékű üléshellyel és a 110 milliméterrel megnyújtott tengelytáv (2920 milliméter) eredményeképpen a felsőkategóriájú limuzinokat idéző lábtérrel fogad. Mindezt a nagyméretű csomagtérajtó alatt feltáruló, 520-ról egészen 1600 literig bővíthető csomagtartó teszi teljessé.

A BMW Professional navigációs rendszerének legújabb változata a BMW 3-as Gran Turismo palettáján első ízben jelenik meg a középkategóriában. Legfontosabb menüpontjai jól áttekinthető „csempealakzatban” teszik még intuitívabbá a kezelést. Kényelmesebbé vált a mobiltelefonok integrálása, mivel az induktív konzol segítségével bizonyos okostelefonok extrafelszerelésként vezeték nélkül is tölthetők, illetve csatlakoztathatók a jármű külső antennájára.

bmw-3-sorozat-gran-turismo-oldal

Új motorcsalád – nagyobb teljesítmény, kisebb fogyasztás

A BMW 3-as Gran Turismo palettáján megjelenő új motorgenerációt egyaránt kiemelkedő sportosság és agilitás, illetve magas fokú gazdaságosság jellemzi. A 135 kW/184 LE - 240 kW/326 LE teljesítménytartományban három teljes egészében új fejlesztésű benzines, 110 kW/150 LE és 230 kW/313 LE között pedig öt dízel erőforrás áll rendelkezésre (üzemanyag-fogyasztás, kombinált: 7,7–4,3 l/100 km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált: 175–112 g/km)*, igény szerint klasszikus hátsókerék- vagy a BMW xDrive összkerékhajtással, manuális vagy a Steptronic automata sebességváltóval. A négy- és hathengeres benzinmotorok, illetve a négyhengeres dízelaggregátok egyaránt a teljesítmény teljes egészében új fejlesztésű, modulrendszerű BMW EfficientDynamics motorcsalád tagjai, s a legkorszerűbb BMW TwinPower Turbo technikával működnek. A modellváltással az új benzinmotorok a BMW 3-as Gran Turismo kínálatában is megjelentek. Újdonság a BMW 325d Gran Turismo, a további négyhengeres dízelek már e motorgeneráció 2015 nyári bevezetése óta szerepelnek a választékban.

A megemelt teljesítményszint ellenére a tervezők figyelemreméltó eredményeket értek el a gazdaságosság terén. Az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás 4,5 (BMW 318d Gran Turismo) és akár 13,8 százalék (BMW 320d Gran Turismo) közötti mértékben csökkent. A továbbfejlesztett manuális és automata sebességváltók, az Automatikus motorleállítás és -indítás rendszere (Auto Start Stop Function), a Fékenergia-visszanyerés (Brake Energy Regeneration), az igény szerinti szabályzású segédberendezések és az ECO PRO üzemmód szintén nagyban hozzájárulnak, hogy a BMW 3-as Gran Turismo az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás terén egyaránt élen járó értékekkel büszkélkedhet.

bmw-3-sorozat-gran-turismo-hat

A BMW 320i Gran Turismo, a 318d Gran Turismo és a 320d Gran Turismo hatfokozatú manuális sebességváltóval készül, extrafelszerelésként a nyolcfokozatú Steptronic váltómű választható. Minden további motorváltozat esetén már alapkivitelben az említett automata sebességváltó dolgozik, vagyis az előd modellel összevetve három újabb motorváltozat (BMW 330i Gran Turismo, BMW 340i Gran Turismo és BMW 325d Gran Turismo) készül a hatékony üzemű Steptronic technikával. A sebességváltó hatásfokának emelése, fokozati tartományának szélesítése és a hidrodinamikus egység kapcsolások alatti relatív fordulatszám-különbségének (szlip) mérséklése az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mintegy három százalékos csökkenését eredményezte, mégpedig még színvonalasabb menet- illetve váltási kényelem mellett.

Minden benzinmotoros BMW 3-as Gran Turismo, valamint a BMW 320d Gran Turismo és a BMW 330d Gran Turismo dízel opcióként a BMW xDrive összkerékhajtással is rendelhető. A BMW 335d xDrive Gran Turismo már alapkivitelében kínálja e technikát.

Mindezzel a BMW 3-as Gran Turismo összességében 18 motor-, sebességváltó- illetve hajtásváltozatban jelenik meg a kínálatban.

bmw-3-sorozat-gran-turismo-belso

Három felszereltségi szint választéka

A BMW 3-as Gran Turismo vásárlói a Sport Line, a Luxury Line és az M Sport kivitelek közül választhatnak. Kizárólag utóbbi palettáján szerepel az Estoril-kék külső szín. A BMW 3-as Gran Turismo felszereltsége már alapkivitelében is igen gazdag, többek között automatikus légkondicionáló berendezéssel, kulcsnélküli motorindítással, Servotronic kormányberendezéssel, hat légzsákkal, a tompított és a távolsági fényt egyaránt LED-technikával előállító fényszórókkal, illetve ugyancsak LED-technikájú ködfényszórókkal, iDrive kezelőgombbal kiegészített (iDrive Controller) nagyfelbontású színes képernyővel, telefon-kihangosítóval, USB-csatlakozóval, Bluetooth-kapcsolaton keresztüli Audio Streaming funkcióval és bőrbevonatú multifunkciós kormánykerékkel. Az egymással szabadon kombinálható külső és belső extrafelszerelések széles körű egyéni kialakítási lehetőségeket kínálnak, két új metálfényezéssel, három új könnyűfém keréktárcsával, illetve további kárpitokkal és belső díszítőbetétekkel kiegészítve.

bmw-twinpower-turbo-motor

* Az üzemanyag-fogyasztási értékeket a vonatkozó EU-tesztciklus során határozták meg, s a választott gumiabroncsméret függvényében változhatnak. 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER