Címkék: BMW | elektromos | napenergia

2015. január 06. kedd, 12:59

 

A január 6-9. között megrendezésre kerülő 2015-ös Las Vegas-i Szórakoztató Elektronika Kiállításon (CES – Consumer Electronics Show) a BMW i a 360° Electric portfólió újabb innovatív termékét leplezi le: a BMW i otthoni töltési hálózatot (BMW i Home Charging Services). Ez az elektromos és plug-in hibrid BMW modellek otthoni töltésére szolgáló úttörő megoldás a BMW által 2014 tavaszán már bemutatott okos otthoni töltőrendszer, a BMW i Wallbox Pro alapjaira épül.

Az intelligens otthoni töltési hálózat működése
A BMW i innovatív otthoni töltési hálózatát használva a rendszer a csatlakoztatott járművet a háztartási napenergia-hasznosító rendszeren keresztül, napenergiával tölti, amennyiben lehetséges. Ha nem áll rendelkezésére elegendő napenergia, vagy a háztartásban nincs napenergia-hasznosító rendszer, a járművet automatikusan a legolcsóbb, csúcsidőn kívüli időszakban tölti fel, ezzel lehetővé téve, hogy a rendszer kihasználja a napszak függvényében változó, rugalmas villamosenergia-árakban rejlő előnyöket. Az Egyesült Államokban ez évente mintegy 800 dollár megtakarítást eredményezhet. Eme teljesen automatizált töltési hálózattal a BMW egy könnyedén működtethető rendszert kínál ügyfeleinek, amely a háztartási villamosenergia-hálózatra csatlakoztatott intelligens járműtöltést az internet-alapú adatrendszerek előnyeivel egyesíti.

„Az intelligens otthoni töltési hálózat bemutatásával a BMW az első autógyártó, aki ennyire széleskörű, okos járműtöltési megoldást kínál ügyfeleinek” – mondta Julian Lienich, a BMW projektmenedzsere. „Célunk, hogy a mobilitást ügyfeleink számára annyira olcsóvá tegyük, amennyire csak lehetséges, egyúttal biztosítsuk számukra a zöld energia maximális kihasználhatóságát – anélkül, hogy részükről ez bármiféle szervezést igényelne” – tette hozzá.

Las Vegasban a BMW élő bemutatót tart majd a BMW i otthoni töltési hálózat működéséről, amelyet a bajor gyártó a Beegy energiaszolgáltatóval közösen fejlesztett ki. A bemutató alkalmával egy napenergiát hasznosító gépkocsibeálló látja majd el energiával a BMW i Wallbox rendszert, amely így közvetlenül napenergia felhasználásával tölti majd a csatlakoztatott járművet. A rendszer a töltéssel párhuzamosan valós idejű napenergia-adatokat és háztartási villamosenergia-adatokat alkalmaz a Solarwatt és a Kiwigrid által. A CES kiállításon bemutatott rendszer-kijelző valós idejű időjárási adatokat és napenergia-előrejelzést is megjelenít majd, látványos módon szemléltetve a látogatóknak, hogy miként optimalizálja a BMW az előrejelzések alapján a járműtöltést. Ha épp nem süt a nap, a Genability által szállított valós idejű villamosenergia-árak elemzése alapján a rendszer a legolcsóbb időszakban tölti fel energiával a járművet.

Az intelligens otthoni töltési hálózat Las Vegas-i bemutatója lehetőséget ad a BMW-nek arra, hogy egy friss termékkoncepcióba is bepillantást engedjen: az elektromos BMW i modellek által használt nagyteljesítményű akkumulátorok újraalkalmazásával kifejlesztett fix energiatároló rendszerbe. Az úttörő tanulmány eltárolja az energiát – napsütés esetén például a háztartási napenergia-hasznosító rendszerből -, amelyet később a csatlakoztatott jármű töltésére vagy a háztartási energiaszükséglet biztosítására használ. Azáltal, hogy a rendszer ily módon képes a napenergia napszaktól független felhasználására, nagyban elősegíti a háztartások magasabb szintű energia-önállóságát, egyben minimalizálja a növekvő energiaárakból következő hatásokat.

Optimalizált költségek, intelligens energia-felhasználás és egyszerű működés
Összefoglalva: a BMW i intelligens töltési hálózatainak célja, hogy optimalizálják a töltési költségeket és – amennyiben az ügyfél rendelkezik otthoni napenergia-hasznosító rendszerrel – azt a lehető leghatékonyabb módon használhassa. Azzal, hogy a BMW i otthoni töltési hálózata a háztartási energiaellátó rendszerbe integrálva működik, további költségmegtakarítások érhetőek el.

A napenergiát hasznosító gépkocsibeálló a 25 négyzetméteres, vagy még nagyobb tetőfelületnek köszönhetően 32 000 kilométernyi, tisztán elektromos vezetéshez elegendő energiát állíthat elő évente (globális átlag). A napenergia eme intelligens felhasználása a jövőben teljesen önálló járműtöltési megoldást kínál a BMW i ügyfeleinek.

Ez az első ilyen típusú, intelligens járműtöltési megoldás a világon, amely 2016-tól válik elérhetővé a BMW ügyfelei számára.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER