Címkék: BMW | BMW 5 | jövő | luxus | tanulmány

2014. április 20. vasárnap, 08:01

 

A BMW Vision Future Luxury betekintést kínál abba, hogy hosszú távon mit jelent a BMW tervezői számára a modern luxus fogalma. A tanulmány az exkluzivitás és az innováció jövőbemutató együttesét képviseli a vezetés érzelmekben éppoly gazdag, mint luxusszínvonalú élménye szolgálatában.

 

A BMW Vision Future Luxury a legmagasabb színvonalú külső és belső dizájn, jövőbemutató műszaki megoldások, innovatív könnyűszerkezetes építés, illetve a minden utas igényei szerint optimálisan kialakított, harmonikus kezelési és utazási élmény mentén testesíti meg e megközelítést.




„A BMW márka mindig is eleve génjeiben hordozta a fejlett technika és a modern luxus ígéretét. Olyan tanulmánymodelljeinkkel, mint a BMW Vision Future Luxury elsősorban azt kívánjuk érzékeltetni, hogyan léphetünk előre e területeken. E koncepciók egyszerre szolgálnak inspirációval és lendülettel számunkra. A BMW Vision Future Luxury formájában következetesen továbbfejlesztjük a modern luxusról alkotott elképzeléseinket, mégpedig jövőbe mutató műszaki megoldásokkal, illetve minden részletre kiterjedő magas fokú precizitással és színvonalas minőséggel” – fejtette ki Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője.





Újszerű megközelítés a dizájn terén
„A BMW Vision Future Luxury újszerű formavilágával egyfajta nagykövetként értelmezhető, amelyben a modern luxusról alkotott elképzeléseink öltenek testet. Az innovatív technikák magától értetődő és nélkülözhetetlen elemei mindennek, számos vonatkozásban lehetővé téve az autózás újszerű és luxusszínvonalú élményét – legyen szó intelligens könnyűszerkezetes építésről, innovatív térkínálatról vagy akár a kezelési koncepció, a felhasználói felület teljesen újszerű megvalósításáról” – ismertette Karim Habib, a BMW Design vezetője a BMW Vision Future Luxury tervezői megközelítését.
E megközelítés különösen közvetlen formában az utastérben tapasztalható meg, ahol a dizájn az innovatív technikák közvetítője és vizuális kifejezője is egyben. A BMW Vision Future Luxury intelligens könnyűszerkezetes konstrukciója a „Milled Volumes” formai alaptéma kontextusában jelenik meg. E megközelítés lényege, hogy az egyes geometriai formák, illetve a funkciók egyaránt többrétegű, kombinált anyaghasználattal valósultak meg. Alapként a szénszálas szövetanyag szolgált, amire a kijelző és kezelőfelületeket, illetve világítási funkciókat is magában foglaló ember-gép interfész funkciós felülete épül. Ezt a magas fokú szilárdság érdekében újabb szerkezeti tartóréteg követi, ezúttal alumíniumból. Fedőréteg gyanánt kellemes és meleg tapintású fa és bőr szolgál. E komplex anyagstruktúra aszerint rendelkezik különböző mélységű bemarásokkal, hogy a beltér adott helyén éppen melyik funkcióra van szükség. E koncepcióval jelentősen mérsékelhető a konstrukció saját tömege, mivel az utastér formai kialakítása mindenütt a leglényegesebbre összpontosíthat. A kidolgozás e formája emellett csaknem illesztési fúgák nélküli átmeneteket, valamit kimondottan elegáns, lágyan ívelő felületeket tesz lehetővé.



A szénszálas anyagok felülmúlhatatlan tulajdonságait is optimálisan használja ki ez a minden részletében könnyűszerkezetes konstrukció, önmagában és a csatlakozó anyagokkal közösen egyaránt. A szénszálas anyagok széles körű szerkezeti alkalmazása az ajtókban, az ülések alatt és különösen a B-oszlopok innovatív és igen könnyű konstrukciójában figyelhető meg jól. A megszokott folyamatos B-oszlopok helyett a szénszálas műanyag alkalmazásával az ülések héjszerkezete is teherviselő elemként működhet közre. A küszöbökkel és a középkonzollal alkotott kapcsolatuk révén a B-oszlopok kisméretű és diszkrét formában valósulhattak meg. A nagy szögben nyíló „coachdoor” ajtókonstrukció szintén a B-oszlopok ezen újszerű, szénszálas műanyag megoldásával valósulhatott meg.

Újszerű kialakítású felhasználói felület és exkluzív BMW ConnectecDrive szolgáltatások
A vezető és az első utas környezetében precízen meghúzott vonalak és letisztult felületek juttatják kifejezésre az exkluzív dinamikát. A műszerfal és a különböző kezelőelemek formája szoros kapcsolatban áll egymással. A BMW modellekre jellemző vezetőre összpontosító kialakítást itt az őt körülvevő, három egymásba nyúló réteg alkotta kijelző-együttes valósítja meg. Az egyes tartalmak háromdimenziós megjelenítése a műszerfal vonalait viszi tovább a kijelző-felületekre. Ezzel a belső tér mintha a műszerfal rögzített struktúráiban lelne folytatásra, mindeddig elképzelhetetlen mélység- és térérzetet produkálva.

A bal oldali kijelzőn elsősorban a jármű adatai jelennek meg, míg a középső szabadon programozható kombinált műszeregységben a sebesség- és fordulatszámmérő, illetve különböző kiegészítő információk jeleníthetőek meg, illetve a pillanatnyi szituációnak megfelelően további aktuális és releváns információk váltakoznak. A jobb oldali kijelző-felület, az úgynevezett Driver Information Display a vezető számára további infotanment-információkkal szolgál. A Voice Command jóvoltából a vezető egyszerűen, hangvezérlés útján is használhatja az összes funkciót.




BMW Vision Head-Up Display
A vezető számára legfontosabb információforrás a kontakt-analóg BMW Vision szélvédő-kijelző, amely az adatok közvetlenül a vezető látóterébe vetítésével könnyíti az érzékelést. Az egyes épületek, közlekedési táblák vagy éppen veszélyforrások így közvetlenül a vonatkozó objektumra vetítve, kiemelt formában jelenhetnek meg, a vezető figyelme így célzottan a releváns információra irányítható. Ezzel új távlatok nyílnak meg az olyan vezetői segédrendszerek fejlődése előtt is, mint például a közlekedési táblákat felismerő és a látómezőben megjelenítő funkció (Speed Limit Info) vagy a közlekedési lámpák váltásairól másodperc-pontosságú, valós idejű tájékoztatást nyújtó asszisztens-funkció.
A központi információs képernyő helyett a BMW Vision Future Luxury a Passenger Information Display formájában az első utas számára is önálló képernyővel szolgál. A Driver Information Display felé vezető érintésérzékeny léc révén egyszerű ujjmozdulattal teszi lehetővé a két rendszer közötti információcserét. Így egyes alkalmazások, mint például operajegy foglalása az autóból a BMW ConnectedDrive Luxury Concierge Service segítségével, a Passenger Information Display segítségével a vezető figyelmének elvonása nélkül használhatók, s az utas által kényelmesen, az iDrive kezelési rendszer érintőfelülettel ellátott központi gombja segítségével is vezérelhetők.

Rear Seat Touch Command Tablet
A hátsó ülésen két szénszálas műanyag szerkezeti egységbe foglalt hátsó monitor (Rear Seat Display) és egy kivehető Rear Seat Touch Command Tablet teszi teljessé a BMW Vision Future Luxury integrált felhasználói felületet kínáló koncepcióját. E rendszerek szintén közvetlen kapcsolatban állnak az első monitorokkal, illetve a BMW ConnectedDrive szolgáltatásaival. A lényeges menetadatok, mint például a sebesség és az utazás időtartama, innen éppoly egyszerűen és az egyéni igények szerint hívhatók le, mint a Luxury Concierge Service szolgáltatásai. Az online szórakoztató tartalmak, mint az internetalapú videó- és zenei letöltések, valamint játékok szintén egyszerűen használhatók. A középkonzolból kiemelhető Rear Seat Touch Command Tablet segítségével minden tartalom és funkció a hátsó ülésről is elérhető és vezérelhető.

Personal Space – a hátsó ülés
Hátsó ülésén a BMW Vision Future Luxury bőséges térkínálattal rendelkező, személyes környezetet kínál. A két nagyméretű egyes ülés mély, kagylószerű kialakítással invitálja utasait visszavonulásra a saját, személyes terük világába. A valóban személyes és szeparált térről lesüllyeszthető asztal, a hátsó monitorok állíthatósága, valamint az első üléstámlák masszív hátoldala gondoskodik. Mindezt a modern, folyamatos formák jellemezte geometria és a válogatott anyagok emelik ki még inkább. Az utasokat a kalaptartótól induló nagyméretű fafelületek veszik körül, mély benyomást keltő háromdimenziós hatással. A fába mart fény-lamellák a meghatározott helyeken a környező vonalakra rímelnek, miközben meleg fényükkel szintén a modern és otthonos környezet hangulatát erősítik. A legfinomabb, Batávia-barna és világos „selyem” árnyalatú anilin-, illetve „selyem” nubukbőr, valamint meleg barna tónusú, rétegelt hársfa díszítőelemek kölcsönöznek természetességükkel egyedülálló igényességet az utastér számára. A sötét színek felülre, illetve a világos árnyalatok alulra rendezése meleg és bőségesen tágas hatást eredményez. A BMW Vision Future Luxury utastere anyaginak különleges élményét a hosszú szálú tiszta selyem szőnyegek teszik teljessé.




Exkluzivitás és elegancia – a külső formavilág
Tökéletes arányok, precíz, a lényegre összpontosító és elegáns formák jellemzik a BMW Vision Future Luxury oldalnézetét, különleges exkluzivitást sugározva. A hosszú tengelytáv, a karosszéria rövid túlnyúlásai, valamint az utastér hátratolt, lapos üvegezett felülete („greenhouse”) megnyújtott körvonalakat és kifinomult dinamikát kölcsönöz számára. Jellegzetes BMW-megoldás a karosszériatörzs feletti, finoman kidolgozott törésvonallal megrajzolt dinamikus ív. A lendületesen megformált felületek – mint minden BMW esetében – magasan képzett modellezők munkái.
A felületek pontosan e gondos kézi formázás eredményeképpen különösen érzelemdús hatást keltenek, ami aligha lenne számítógéppel előállítható. A „Folyékony Platina Bronz” külső színárnyalat meleg fényével még inkább kifejezésre juttatja e tulajdonságokat. Az oldalnézet exkluzív eleme a külső visszapillantó tükörnek az ablakok rajzolatának krómszegélyeiből indított háza. A tükör karcsú tartói vizuálisan e krómlécek folytatói, s a tükröt alulról szegélyezve kimondottan könnyed, már-már lebegő hatást kölcsönöznek számára.

BMW EfficientDynamics – kifinomult aerodinamika és intelligens könnyűszerkezetes építés
A külső formavilág különösen jól kifejezésre juttatja a BMW Vision Future Luxury fejlett aerodinamikai tulajdonságait és innovatív könnyűszerkezetes konstrukcióját. A kupékat idéző tetőív a hátrafelé ereszkedő hátsó fedéllel hatékonyan mérsékli a légellenállást. Hasonlóképpen igényes megoldások gondoskodnak a feszes hatást keltő felületeken az optimális levegővezetésről, például az első kerékjáratok mögötti Air Breather elemek, az átáramoltatott C-oszlopok vagy a hátsó lökhárító kerékjárati levegő-kilépőnyílásai formájában. A küszöbök mentén karcsú karbon sáv utal diszkréten a szénszálas műanyag és alumínium alkotta innovatív könnyűszerkezetes építésre. Mindkét könnyű konstrukciós anyag – akár önmagában, akár együttesen – pontosan ott szerepel a járműben, ahol optimális hatásai érvényesülhetnek.

BMW lézerfény elöl
Visszafogott és letisztult formában fedezhetők fel a BMW klasszikus formai stílusjegyei – a kettős vesealakzat és a kettős fényszórók – elöl, amelyek mindjárt első pillantásra jelzik, melyik család tagja a BMW Vision Future Luxury. A fényszórók karcsú formája már a bennük rejlő innovatív megoldásra, a BMW lézerfényre utal. A fényforráskánt alkalmazott lézertechnika nem csupán a BMW karakteres kettős körfényszóróinak különösen lapos és dinamikus interpretációját teszi lehetővé, hanem fényárama, hatótávja és fényereje terén is teljesen új mércéül szolgálhat. A párhuzamos lézersugarak együttesével a fénykibocsátó diódákénál (LED) mintegy tízszer nagyobb fényerő valósítható meg. Csekély hely- és energiaigénye ideális megoldássá teszi e technikát a jövő járműveinek világítása számára.
A fényszórók alatt a komplex anyaghasználattal készült lökhárító erősíti az orr kimondottan elegáns karakterét. A BMW EfficientDynamics aerodinamikai megoldásai a lendületes formájú szénszálas műanyag külső légterelő elemek mögött találhatók. A vékony karbon légterelők egyértelműen utalnak a BMW Vision Future Luxury könnyűszerkezetes konstrukciójára is. A légvezetés stílusos megjelenéséről karcsú krómozott perem gondoskodik.



Hátul BMW Organic Light OLED-technikával
A BMW Vision Future Luxury oldalának lágy ívű vonalai harmonikusan simulnak hátulja felületeibe, lendületes és sík motívumot alkotva. Akárcsak elöl, a felületeket tudatosan mérsékelve biztosítottak bőséges helyet a tervezők a vékony és könnyed hatású lámpatestek számára, amelyek a BMW-nél elsőként készültek az organikus fénykibocsátó diódák (OLED) technológiájával. E megoldás a BMW hátsó világítása jellegzetes L-alakjának teljesen újszerű interpretációját tette lehetővé, a BMW Vision Future Luxury hátsó fényeinek karcsú L-grafikája ugyanis apró L-alakú OLED-elemek sokaságából épül fel.

Az organikus fénykibocsátó diódát rendkívül vékony szerves félvezető rétegek alkotják, amelyek két elektróda között helyezkednek el. A világító polimer-réteg nagyjából mindössze 400 nanométeres, azaz mintegy 400-szor vékonyabb az emberi hajszálnál. Az organikus fénykibocsátó diódák nem csupán rendkívül vékonyak és hajlékonyak, hanem ráadásul teljes felületükön különösen homogén fénnyel szolgálnak. Igen csekély beépítési térigényük révén, s mivel semmilyen tükörrendszert nem igényeinek, a fényhatások egészen újszerű járműves alkalmazásai előtt nyitnak utat.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER