Címkék: befúvásos lélegeztetés | elsősegély vizsga | elsősegélynyújtás | jogosítvány | jogszabály változás | KRESZ | KRESZ vizsga változás | segítségnyújtás | szívkompresszió | szívmasszázs | vezetői engedély | Vöröskereszt

2009. október 02. péntek, 07:25

Az elsősegélynyújtás vizsgarendje 2009. október 1-én változik meg

Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének sajtóközleménye.

 

Változik a közúti elsősegélynyújtó vizsga: a teljes újraélesztést számon kérik október 1-től a vizsgázóktól. Ez azt jelenti, hogy nem csak a befúvásos lélegeztetést, hanem a szívmasszázst is el kell sajátítaniuk azoknak, akik jogosítványt kívánnak szerezni. Bár ez az ismeret már a korábban kiadott szakkönyvekben is szerepel, várható, hogy a képzés jelenlegi helyzete miatt október 1-től sok vizsgázó felkészültsége nem lesz elegendő a követelményeknek. Az eredményes vizsgához a mellkaskompresszió kellő elsajátítása megfelelő oktatóeszközt, valamint gyakorlati képzést és előzetes gyakorlást is igényel.

Évente százezren tesznek ilyen vizsgát idehaza, mégis a magyarok mindössze 3-5 százaléka segít csak, ha baj van.

Az elsősegélynyújtó képzés szabályozatlansága miatt a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete nem látja biztosítottnak, hogy elsősegélynyújtó képzőhelyek, az autósiskolák, a tanfolyamok kellően felkészültek az október 1-én változó vizsga új követelményeinek oktatására. Ezért a fővárosi Vöröskereszt szeptember 28-án bemutatókon ismerteti az új vizsgaelemeket, közben egy egységes, gyakorlatorientált képzés előírását szorgalmazza a jogalkotónál.

Nincs központi kötelező elsősegély-nyújtási képzés Magyarországon, a jogosítvány megszerzéséhez csak egy vizsgán kell részt venni, arra nincs jogszabály, hogy előtte mit és hogyan kell megtanulni. Pedig elsősegély-nyújtás képességében hazánk sereghajtónak számít az Európai Unióban. A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatásában Nyugat-Európa a dobogós, ott a népesség döntő többsége részesül elsősegély-képzésben. Norvégiában a lakosság 95%-a, Ausztriában és Németországban 80%-a, míg Izlandon 75%-a kap használható és eredményes ismereteket e téren. Mindeközben számos országban – és ezt már a Nemzetközi Vöröskereszt is aggodalomra okot adónak minősítette – az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10% közötti. Magyarország helyzete még ehhez képest is elszomorító. Hazánkban a lakosság mindössze 0,3%-a részesül megfelelő szintű és színvonalú elsősegély-képzésben, noha világszerte – főleg az időskorúak esetében – egyre nő a kockázat. A betegségek mellett főképp a közlekedési balesetek és a hirtelen szívhalál okozza a legtöbb halálesetet. Elsősegélynyújtással legtöbben akkor találkoznak, amikor a jogosítványukat kívánják megszerezni, de hiába a kötelező vizsga, az ismeretek készség szinten nem maradnak meg a vizsgázókban.

A budapesti Vöröskereszt igazgatója, Kardos István szemléletváltást sürget az elsősegély oktatásában. Kardos szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy a jogosítvány megszerzéséhez nem szükséges egy egységes kötelező képzés elvégzése, a követelmény mindösszesen a vizsga, a vezetői engedély kiadásához csupán ezt kell teljesíteni. „Még az sem számít, hogy a vizsgázó hol szerezte meg az ismereteit, egy autós gyorstalpalón, könyvekből, vagy otthon a szülőktől” – nyilatkozta Kardos István. „Így nem a segítségnyújtás válik fontossá, hanem maga a vizsga.” A Vöröskereszt ezért egy egységes megadott szakmai előírásoknak megfelelő, gyakorlatorientált kötelező képzés előírását szorgalmazza a jogalkotónál.

„A jogszabály megszületéséig pedig megpróbáljuk felhívni a közvélemény figyelmét az elsősegélynyújtás fontosságára. Az általunk szervezett versenyeken, bemutatókon gyerekek bebizonyítják, hogy az alapok mindenki számára elsajátíthatók, ha az egyénben megvan a segítségnyújtás igénye.”

Az elsősegélynyújtás vizsgarendje 2009. október 1-én változik meg. Az orvos-szakmai elvárások szerint az életben tartáshoz ma már nem elég pusztán lélegeztetni, komplex újraélesztésre van szükség. A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre. A defibrillátor programok terjedése önmagában szükségessé teszi a korszerű újraélesztési ismeretek terjesztését.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:

 

Hozzászólások

B.
0
 
 
"Az egész csak azért van, hogy a Vöröskereszt egy kis extra bevételhez juttassa magát." Ez a lényeg, mert tényleg így van. Az egész vizsga-tananyag csupán minimálisan kötődik a vezetéshez jórészt általános elsősegélyről van szó, nem azt akarom ezzel mondani hogy nem lehet hasznos, de nem értem miért feltétele a jogosítvány megszerzésének. Ennek az egésznek ha nagyon akarják a KRESZ tesztben lehetne szorítani 4-5 kérdést, és akkor már ki is merítették a témát. Érdekes hogy a Vöröskereszt hogy aggódik azon hogy az emberek mennyire nem felkészültek, nem segítenek, meg hogy nincs egységes elsősegély-oktatás, az már nem érdekli őket hogy a szar 5 ezer forintos vizsgájuk tisztán pofára megy, mindenféle objektív értékelési rendszert mellőz, én inkább ezen aggódnék ha már beszedem a pénzt évi több 10ezer embertől.
Az meg a másik hogy ettől még nem fognak többen segíteni, mert nem ezen múlik.
Claudia
0
 
 
Az egesz rendszer, a jogszabälyoktol a KRESSZ tanitäsän ät az eü. vizsgäig ugy sz*r ahogy van. Az egeszet ujra kene tervezni. Mondom ezt en, 18 evesen, fel eves jogsival. Ha nekem feltünik mekkora h*lyesegeket tanitanak es milyen fontosakat nem, akkor mär tenyleg gäz van!
greta
+1
 
 
szia juszil!
milyen videokat néztél,linkelnél nekem!?
juszil
0
 
 
hali
én még a régi elsősegély oktatást kaptam,és az ujj rendszerbe vizsgáztam,10. hó körül,előtte lévő este megnéztem jutubon h mi frászt kell csinálni és 1 ből sikerült :D,csak 1 kis önáloság kell és nincs gond a vizsgával.
Roy
0
 
 
Attól hogy még több ostobaságot próbálnak "beleverni" a leendő autósok fejébe, még nem lesz jobb az arány a segítségnyújtás terén. Ez megint csak pénzszerzés céljából született döntés. Inkább a vezetést kellene jobban megtanítani a "újoncokkal" Tegyük csak fel a kérdést: ÁTLAGEMBEREK közül, segít valaki valakinek, ha azt látja hogy bajban van???? -a válasz: NEM !!!! Hogy akarják elvárni hogy az alapból "úgysem segítek" típusú emberkék, majd ezután segíteni fognak??? Előbb tanítsák meg rendesen a mentősöknek és eü. dolgozóknak a segítségnyújtást, aztán talán szóba jöhetnek az autósok!
Péter
+2
 
 
Nekem nem kellet vizsgázni, mert egészségügyi diplomám van.
De nagyon helyesnek tartom a mellkaskompresszió bevezetését mert anélkül nem ér semmit az újraélesztés
Lilia
0
 
 
Velem is ugyanez történt. Felháborító. Az egész csak azért van, hogy a Vöröskereszt egy kis extra bevételhez juttassa magát. Ha nem így lenne, akkor bevezettek volna egy átmeneti időszakot, amikor mindkét megoldást elfogadják, vagy másképp oldják meg. Sajnos nyilvánvalóan nem a segítségnyújtásról szól a dolog... És nekem egyre kevesebb kedvem van ebben az országban élni... :(
Pác Tivald
0
 
 
Adam
Te túl naiv vagy, nincs panasziroda! Valamilyen érdekcsoport kilobbizta ezt a bizniszt magának, EU érveléssel!!!!! mert ugye akkor senki nem vitatkozhat.
Ez kb annyira fontos mint a gépkocsi eredetvizsgálat. Annak sincs sok értelme de pénzt lehet lenyúlni.
Kötelező közjegyző igénybevétel, de a közjegyző semmiért nem felel csak fizess!!!!
Akarsz még ilyeneket?
Adam
+2
 
 
Üdv. Elnézést a vulgáris nyilatkozásért, de máshogy nem fejezhető ki. 1 hónapja részt vettem egy elsősegély tanfolyamon ahogy az kell. Október 02. kaptam időpontot vizsgára, elmentem majd jött a megdöbbenés... megváltozott a jogszabály. A vizsgabiztos közölte: ha gondolom nincs akadálya a vizsgának. Így is lett, természetesen belekötött, SIKERTELEN. A jó k.rva annyát annak aki ezt kitalálta. Volt pofája azt mondani, ők értesítettek erről a vizsgaidőpont kéréskor. Egy nagy lósz.rt, az egész a pénz kicsalására megy. "sok vizsgázó felkészültsége nem lesz elegendő a követelményeknek." Igen ez így van. Most újra kell tanfolyamra mennem, fizetni és vizsgadíjat fizetni. Valaki esetleg: melyik hatóságnál lehet esetleg ezzel kapcsolatban panaszt tenni?
Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER