2010. december 13. hétfő, 11:37

 

Leszállításra kerültek az első elektromos Ford Transit Connect-ek, az Egyesült Királyságban a kormány Ultra-Alacsony Szénkibocsátású Járműbemutató Flottájának tagjaként állnak szolgálatba.

elektromos ford Transit

A teljes mértékben elektromos hajtású, nulla emissziójú Transit Connect Electric egy feltöltéssel mintegy 130 kilométert képes megtenni, így ideális az olyan flottaüzemeltetők számára, akik kiszámítható távolságokra vállalnak fuvarokat, s a központban elvégezhetik a napi töltést.
Az autó tulajdonosai választhatnak, hogy a szabványos, 120 voltos hálózatról akarják-e feltölteni az akkumulátort, vagy inkább a 240 voltos töltőállomásról, ami jellemzően az üzemeltető telephelyén szerelnek fel, s amelyről hat óra alatt elvégezhető a teljes feltöltés. Mindkét töltőhöz hordozható kábel jár, így bármelyik feszültségről kényelmesen elvégezhető a feltöltés. Az autóba épített csatlakozó a vezető oldalán, a hátsó keréknél található. A beépített, folyadékhűtésű, 28 kWh teljesítményű lítium-ion akkumulátor-egység feltöltéséhez az autó csatlakozóját össze kell kötni a hálózattal. Az autó beépített töltőberendezése a hálózati váltóáramot egyenárammá alakítja, mivel az akkumulátor-csomag töltéséhez ez szükséges

Működés közben az akkumulátorban tárolt energia az elektromos hajtáslánc motorvezérlő egységén keresztül hajtja meg az autót mozgató villanymotort. A gázpedál parancsa a motorvezérlő egységbe érkezik, ami itt három, precízen időzített egyenáramú jellé alakul, és hajtja a villanymotort. A fedélzeti egyenáram/egyenáram konverter segítségével a meghajtó akkumulátor az autó 12 voltos akkumulátorát is tölti; ez utóbbi szolgáltatja a különböző berendezések – például a fényszórók, a kormány-rásegítés és a hűtőfolyadék-pumpa – működéséhez szükséges energiát.

Az akkumulátor-egységet sikerült úgy elhelyezni a járműben, hogy sem az utastérből, sem pedig a raktérből nem vesz el helyet. A várakozások szerint a Johnson Controls-Saft akkumulátorának élettartama megegyezik az autó élettartamával.


A Transit Connect Electric azon öt elektromos hajtású jármű egyike, amelyeket a Ford a következő két évben bemutat: Európába várhatóan 2012 év elején érkezik az új Focus elektromos változata, 2013-ig pedig további három Ford hibrid is elérhető lesz az európai márkakereskedésekben.
A Ford az Azure Dynamics leszállította az első vásárlók számára a Transit Connect Electric modelleket: az autók Észak-Amerikában és – egy bemutató projekt keretében – az Egyesült Királyságban álltak forgalomba.

A Ford Transit Connect karosszériaszerkezetére épülő, tisztán elektromos hajtású haszonjárművekben az Azure Dynamics által szabadalmaztatott Force Drive™ akkumulátoros elektromos hajtáslánc működik, s az autókat az AM General gyártja a Michigan állambeli Livoniában található üzemében. A járművek 13 hónnappal azt követően érkeztek meg az első megrendelőkhöz, hogy, hogy az érintett vállalatok bejelentették közös elhatározásukat egy nulla emissziójú autó kifejlesztésére.

Az Azure Dynamics Lead vásárlói programjában hét vállalat vesz részt; ők idén jutottak hozzá az első járművekhez, és 2011-ben kapják meg a többi autót. A vevők az AT&T, a Southern California Edison, az Xcel Energy, a Johnson Controls Inc., a New York Power Authority, a Canada Post és a Toronto Atmospheric Fund EV300. Az év végéig további a Ford további Lead partnerek nevét ismerteti.


A Transit Connect Electric a Ford elektromosautó-tervének első terméke, amelyet Amerikában már 2011-ben az új Focus elektromos változata követ (Európába a modell 2012-ben érkezik)  majd egy plug-in hibrid járművel együtt, 2012-ben pedig két új generációs, lítium-ion akkumulátorral hajtott elektromos autó bemutatása várható (ez utóbbiak várhatóan egy időben lesznek elérhetőek az észak-amerikai és európai piacon egyaránt).

Ultra-Alacsony Szénkibocsátású Járműbemutató program
Nemcsak az észak-amerikai Lead vásárlók kapták meg ugyanakkor járműveiket, a Transit Connect Electric haszonjármű az Egyesült Királyságba is megérkezett, ahol 14 ilyen autó vesz részt a kormány Ultra-Alacsony Szénkibocsátású Járműbemutató programjában. A Scottish and Southern Energy által támogatott program keretében az energiaellátó vállalat egy nulla emissziójú járműflottát üzemeltet, hogy így tesztelje az autók és a működésükhöz szükséges infrastruktúra technológiáját.
A Ford, a Scottish and Southern Energy és a Strathclyde Egyetem közreműködésével létrejött konzorcium 2010 és 2011 között London egyik elővárosában, Hillingdonban üzemelteti a Transit Connect Electric autókat és a hozzájuk tartozó infrastruktúrát. A Ford és az Azure Dynamics már bejelentette, hogy közösen gyártják majd az európai piacra szánt Transit Connect Electric modelleket; az első autók kiszállítása 2011-ben várható.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER