Címkék: 2017 | Africa race | Bunkoczi László | Szalay Balázs

2016. december 03. szombat, 18:13

 

Szalay Balázs és Bunkoczi László januárban immár negyedszer vág neki a Dakarok klasszikus útvonalán (Marokkó, Mauritánia, Szenegál) haladó Africa Race-nek, s ha az alapos felkészüléshez egy kis szerencse is párosul, így megcélozhatják a dobogót, sõt, akár a gyõzelemért folyó küzdelembe is beleszólhatnak.

 

Amikor a sivatagról esik szó, Szalay Balázs 21 év versenyzés után azt mondja, csak akkor találja félelmetesnek, amikor tévében nézi, mert amikor ott van a dûnék között, akkor mindig csak a következõt látja maga elõtt, nem pedig az egybefüggõ homoktengert, amelynek látszólag se vége, se hossza.  
„A terepraliban az a legjobb, hogy folyamatosan gondolkodni kell, hogy kreatívnak kell lenni és azonnali döntéseket hozni. Az autósport egyetlen formája sem unalmas, de nálunk tényleg mindig történik valami. Nem ismered a pályát, csak azt tudod, egyszer csak majd jön egy gödör. Vagy azt írják az itinerbe, hogy menjél balra, majd azt látod, hogy ha továbbmentél volna egyenesen, egy szakadékban találod magad” – mondta Szalay Balázs.




S hogy mit szeret a legjobban Afrikában?  
„A Szaharát. A végeláthatatlan dûnesorokat, amelyek legyõzhetetlennek tûnnek, aztán mégis valahogy átjutunk rajtuk, és teljesítjük a napi szakaszokat. A marokkói köves szakaszokon csak szeretnék túljutni, mert azokon mindig tartok egy kicsit attól, hogy tönkre vágjuk az autót. Volt rá példa, hogy hûbelebalázs módjára nekiálltunk a versenynek, és a kapkodásnak rossz vége lett. Ezt a hibát nem szeretnénk többet elkövetni” – tette hozzá.  

A navigátor, Bunkoczi László ehhez annyit tesz hozzá, hogy: „Afrika az egyszerûen csak Afrika. Megvannak a nehézségei, megvannak a rigolyái, de nekünk meg megvan a csapatunk, amellyel már jó régen járunk oda. Kellõ tapasztalattal és tudással vagyunk felvértezve ahhoz, hogy megfeleljünk a kihívásoknak. Kivéve... Kivéve akkor, amikor saját magunkkal cseszünk ki, amikor saját magunknak okozunk nehézségeket. Ez lehet a technikai problémától kezdve a nem megfelelõ felkészülésen át a bukásig sok minden. Szóval persze, Afrika tartogat meglepetéseket, de alaphelyzetben ezekre képesek vagyunk reagálni. Képesnek kell lennünk rá.”
Nehéz megmondani, hogy eredményekre lefordítva ez mit jelent, hiszen a mezõny évrõl évre bõvül és egyre erõsebb, de Szalay bízik benne, hogy ha az alapos felkészülés mellé társul egy kis szerencse (ami kulcsfontosságú Afrikában), akkor odaérhetnek a dobogó valamelyik fokára, sõt, akár a gyõzelemért is küzdhetnek.   


Darázsi Zsolt, Szalai Norbert kamionos kategóriában indulnak
„A versenykamionunkat újból Darázsi Zsolt vezeti, amivel talán nõnek egy kicsit az esélyeink. Így remélhetõleg nem töltünk majd el órákat a sivatagban, ha valami probléma adódik, mert jön Zsozsó, gyorsan megjavítjuk az esetleges problémát, és megyünk tovább. Ez egyrészt jelent némi megnyugvást, másrészt reméljük, hogy nem lesz szükség a segítségre, mert megkímél minket a technika ördöge. A jelenléte, az, hogy tudom, jön mögöttünk, mindenesetre plusz önbizalmat ad, és ennek köszönhetõen talán egy kicsit még jobban merem majd nyomni a gázt.”

Az útvonal

Rajt szilveszterkor, a csillogó Monacóban, majd pedig irány a komp, hogy azután elérjék Marokkót,  az ottani sziklás szakaszok után pedig a homokdûnékkel tûzdelt Mauritániát, végül pedig Szenegált – vagyis a Dakarok klasszikus útvonalán haladnak. A mezõny január 14-én ér célba a legendás Rózsaszín-tó partján.A szervezõk igyekeztek úgy kijelölni az útvonalat (összesen egyébként 6500 kilométert teljesít a mezõny), hogy a lehetõ legkevesebb legyen az összekötõ szakasz, és minél több a mért, hiszen a versenyzõk azt szeretik a legjobban, amikor rá lehet állni a gázpedálra.  

Rajt (december 31.): Monaco
1. szakasz (január 2.): Nador–D. Mulaj
2. szakasz (január 3.): D. Mulaj–Tagunit  
3. szakasz (január 4.): Tagunit–Assza  
4. szakasz (január 5.): Assza–Remz el Kebir  
5. szakasz (január 6.): Remz el Kebir–Dahla
Pihenõnap (január 7.): Dahla  
6. szakasz (január 8.): Dahla–Tiuilit   
7. szakasz (január 9.): Tiuilit– Tiuilit   
8. szakasz (január 10.): Tiouilit–Azugi  
9. szakasz (január 11.): Azugi–Akzsuzst  
10. szakasz (január 12.): Akzsuzst–Akzsuzst  
11. szakasz (január 13.): Akzsuzst–Saint-Louis  
12. szakasz (január 14.): Saint-Louis–Dakar, Rózsaszín-tó


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER