Címkék: Cross Country Ralli | MINI Motorsport | sport

2016. augusztus 15. hétfő, 13:41

 

Az augusztus 11-14. között megrendezett Hungarian Baján a brit kisautó-gyártó egy arany- és egy ezüstéremmel koronázta meg a 2017-es Dakar Rali előtti intenzív felkészülést. A veszprémi hétvége Mikko Hirvonen első sorozatbeli futamgyőzelmét hozta.

2016. augusztus 11-14. között rendezték meg Veszprém környékén a tizenhatodik Hungarian Baját, amely idén az FIA Cross Country Világkupa kilenc fordulóból álló versenynaptárjának hatodik megmérettetéseként állította rajtrácsra a pilótákat. A pénteki, rendkívül látványosra sikerült első speciális szakaszt szombaton egy, míg vasárnap két hosszabb etap követte, amelyek összesen 675 kilométert öleltek fel. A kiváltképp megterhelő, technikás szakaszokkal tarkított magyarországi forduló abszolút dobogójára végül két MINI ALL4 Racing versenyautó gurulhatott fel.

2016-hungarian-baja-1

A 2-es rajtszámú MINI ALL4 Racing versenyautó volánjánál ülő finn pilóta, Mikko Hirvonen és navigátora, a francia Michel Périn már a péntek esti, mindössze 10,3 kilométer hosszú speciális szakaszt az előkelő második helyen zárta, a szombati nap végére pedig a mezőny élére autóztak fel a brit kisautóval. A duó vasárnap is tökéletes harmóniával és kimért, magabiztos versenyzéssel érkezett célba, a 675 kilométert lezáró negyedik etap végén így az abszolút első helyen intették le őket.

„Nagyszerű hétvégén vagyunk túl” – mondta örömittasan a sorozatbeli első futamgyőzelmét ünneplő Hirvonen. „Minden tökéletesen ment – még annak ellenére is, hogy nem vártam volna, hogy a Hungarian Baja ennyire összetett és megterhelő lesz. A verseny előtt azt hittem, hogy a hosszú etapok többnyire egyenes, teligázas szakaszok lesznek, de rendkívül technikásak és keskenyek voltak, amit az eső és a sár csak még tovább nehezített. De minden hibátlanul működött. Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztem első futamgyőzelmemet – Michel oldalán, a MINI ALL4 Racing volánjánál” – tette hozzá a „Repülő Finn”.

2016-hungarian-baja-2

Az egyesült államokbeli Bryce Menzies és másodpilótája, a szintén tengerentúli Peter Mortensen ugyancsak elégedett lehet a magyarországi hétvége abszolút második helyezésével, hiszen Menzies számára ez csupán a harmadik éles megmérettetés volt a MINI ALL4 Racing volánja mögött, Mortensennek pedig ez volt az első hosszú távú ralija a brit kisautó-gyártó színeiben.

„A magyarországi forduló előtt nem igazán tudtuk, hogy mi vár majd ránk. Végül nagyon kemény volt: a gyors egyenesek, a fák között vezető keskeny ösvények és a kiszámíthatatlan, durva füves terepek együtt rendkívüli odafigyelést és pontosságot követeltek, és mint ilyen, úgy érzem, nagyon jó teljesítményt nyújtottunk – az egész csapat, és természetesen a MINI ALL4 Racing is. Nagyon várom a következő fordulót” – nyilatkozta Bryce Menzies a magyarországi versenyhétvége leintése után.

2016-hungarian-baja-3

A Hungarian Baja fejlesztői szempontból is ideális helyszínnek bizonyult: a Bakony-hegység lábánál elterülő változatos terepeken a MINI ALL4 Racing járműtechnológiai mérnökei és az X-raid csapat fejlesztői egyaránt hasznos információkkal gazdagodtak, amelyek hatalmas segítséget nyújtanak a rohamosan közeledő Dakar Rali előtti felkészülésben.

Az augusztus 11-14. között rajthoz álló harmadik MINI ALL4 Racing duó a megmérettetés második, szombati etapján egy hatalmas gödörbe hajtott, az Erik van Loon és Wouter Rosegaar alkotta holland párosnak így idő előtt fel kellett adnia a versenyt.

A 2016-os FIA Cross Country Világkupa következő fordulójának Lengyelország ad otthont, augusztus 25-28. között.

2016-hungarian-baja-4

A 2016-os Hungarian Baja MINI ALL4 Racing eredményei

Pilóta Navigátor # Csapat Eredmény
Mikko Hirvonen
(finn)
Michel Périn
(francia)
2 X-raid csapat 1. hely
Bryce Menzies
(egyesült államokbeli)
Peter Mortensen
(egyesült államokbeli)
1 X-raid csapat 2. hely

Az FIA Cross Country Világkupa 2016-os megmérettetései:

2016. február 19-22.: Baja Russia (Oroszország)
2016. április 2-7.: Abu Dhabi Desert Challenge (Egyesült Arab Emírségek)
2016. április 17-22.: Sealine Cross-Country Rally Qatar (Katar)
2016. június 23-26.: Italian Baja (Olaszország)
2016. július 22-24.: Baja Aragón (Spanyolország)
2016. augusztus 11-14.: Hungarian Baja (Magyarország)
2016. augusztus 25-28.: Baja Poland (Lengyelország)
2016. október 3-8.: Rallye Oilibya du Maroc (Marokkó)
2016. október 21-23.: Baja Portalegre 500 (Portugália)


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER